• BIST 9548.09
  • Altın 2492.432
  • Dolar 32.494
  • Euro 34.5189
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Aksiyon İş’ten İLO’nun Türkiye Ofisi’ne ziyaret

Aksiyon İş’ten İLO’nun Türkiye Ofisi’ne ziyaret
Aksiyon İş temsilcileri Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) Türkiye Ofisi'ni ziyaret etti.

Aksiyon İş temsilcileri Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) Türkiye Ofisi'ni ziyaret etti. Görüşmede kayyım atanarak el konulan özgür medya kuruluşlarından yüzlerce gazetecinin işini kaybettiği, bunların önemli bir kısmının da haklarının gasp edildiği belirtildi.

Emek dünyasının sorunlarına diyaloğa dayalı çözümler geliştirmeyi ilke edinen Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu, çalışma hayatının küresel örgütleriyle güçlü diyalog ve işbirliği geliştiriyor. Bu kapsamda, Konfederasyon çatısı altındaki Pak Medya İş ve Pak Turizm İş Sendikaları, İLO'nun Türkiye Ofisini ziyaret etti. Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar ve Pak Medya İş Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu, İLO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan ile görüştü. Görüşmede ağırlıklı ele alınan konu ise ülkemizdeki mevcut iktidarın hukuksuz ve antidemokratik uygulamaları oldu.

Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar, sendikal örgütlenme önündeki engellere dikkat çekti ve iktidarın 2012'den sonra kurulan sendikalara hukuksuz olarak yüzde 3 ülke barajı getirdiğini, ancak antidemokratik barajın Pak Turizm İş'in de girişimleriyle Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırıldığını anlattı. Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar, mevcut yüzde 1'lik barajı da antidemokratik bulduklarını ve önümüzdeki süreçte buna karşı da dava açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Türkiye'de örgütlenme zorluğunun yanı sıra emekçilerin en temel sorunlarından birinin de kayıt dışı istihdam olduğunun altını çizen Başkan Uyar, İLO'nun da çalışmalarında bu konuya ağırlık vermesini istedi. Kendilerinin turizm iş kolunda işçi, işveren, meslek örgütleri ve bürokratları aynı platformda buluşturan çalıştaylar düzenlediklerini anlatan Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar, Aksiyon İş ve bağlı sendikalar olarak çatışmacı değil, emeği önceleyen, sermayeye saygılı, aktif diyaloğa dayalı ve çözüme odaklı bir anlayışla sendikacılık yaptıklarını ifade etti.

"Örgütlü toplum kendini yönetir, örgütsüz toplum ise birileri tarafından yönetilir" diyen Pak Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu da, özellikle bağımsız sendikacılık yapmak isteyen emek örgütlerinin patron baskısı yanında bir de siyasi iktidar baskısıyla karşı karşıya kaldığını, bunun da en çok medyada hissedildiğini söyledi.

İktidarın, özgür medyayı susturma çabalarını anlatan Başkan Topcuoğlu, baskı yapılan ve kayyım atanarak el konulan özgür medya kuruluşlarından yüzlerce gazetecinin işini kaybettiğini, bunların önemli bir kısmının da haklarının gasp edildiğini belirterek, Pak Medya İş olarak, bu hukuksuzlukları yargıya taşıdıklarını ifade etti.

Sendikaların siyasi partilerin ya da belli anlayışların arka bahçesi olmasına karşı olduklarını ifade eden Topcuoğlu, bu durumun emek örgütlerini zayıflattığını, kendilerinin ise evrensel değerler çerçevesinde tüm emekçileri kucaklayan bir anlayışla sendikacılık yaptıklarını, bu amaçla çalıştaylar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İLO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan da Uluslararası Çalışma Örgütü olarak, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki çalışma hayatının tüm sorunlarını da yakından izlediklerini ve bu konuda sendikalarla da işbirliği ve diyalog halinde olmaya büyük önem verdiklerini söyledi.

Baraj uygulamaları ve sendikaların temsil kabiliyetleri konuları üzerine de çalıştıklarını belirten Özcan, gelişmiş birçok ülkede Toplu İş Sözleşmesinden yararlanan işçi sayısının sendikalı işçi sayısının kat be kat üstünde olduğuna, Türkiye'de ise sendikalı olan işçilerin bile yarıdan çoğunun TİS'ten yararlanamadığına dikkat çekti. Özcan, "AB ülkelerinde otalama sendikalaşma oranı yüzde 20-25 iken Toplu İş Sözleşmesinden yararlanan işçi oranının yüzde 70'leri buluyor. Örneğin Fransa'da işçilerin yüzde 9'u sendikalı iken, ülkedeki işçilerin yüzde 90'ı TİS'ten yararlanıyor. Türkiye'de ise barajlar ve temsil güçlükleri yüzünden tam tersi sözkonusu. Bu anormal bir durumdur. Bu yapının değişmesi gerekiyor." diye konuştu.

Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar ve Pak Medya İş Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu, İLO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan'a Aksiyon İş ve Konfederasyona bağlı sendikaları anlatan dokümanlar ve sembolik hediyeler takdim etti.

Aksiyon İş’ten İLO’nun Türkiye Ofisi’ne ziyaret

Aksiyon İş’ten İLO’nun Türkiye Ofisi’ne ziyaret

Aksiyon İş’ten İLO’nun Türkiye Ofisi’ne ziyaret

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim