• BIST 9809.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Akşehir’de ‘Çevre Dostu AK-şehir’ Projesi

Akşehir’de ‘Çevre Dostu AK-şehir’ Projesi
Konya'nın Akşehir İlçe Kaymakamlığı önderliğinde, Akşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün katkıları ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce...

Konya'nın Akşehir İlçe Kaymakamlığı önderliğinde, Akşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün katkıları ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hazırlanan "Çevre Dostu Ak-Şehir" projesi hayata geçirildi.

Çevreyi korumak ve güzelleştirmek, ağaç sevgisini aşılamak, su tasarrufu konusunda bilinçlenmeyi sağlamak, hayvan sevgisinin önemini kavratmak, çöplerin geri dönüşümünü sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak ve adı gibi "AK" olan Akşehir'i temiz tutabilmek amacıyla uygulamaya konulan "Çevre Dostu Ak-Şehir" projesi, tüm ilçe genelinde uygulanacak.

Proje kapsamında; okullarda tasarım ve afiş yarışmaları düzenlenecek, dereceye giren eserler, Akşehir Belediyesi'nce, bilbaordlarda sergilenecek. Okullara atık pil ve mavi kapak kutuları konulacak ve mavi kapak ve pillerin belli yerlerde toplanması sağlanacak. Bu kapsamda okullarda en fazla mavi kapak toplama ve en fazla atık pil toplama yarışmaları düzenlenecek. Projede yer alan bir diğer etkinlik ise, okul ve çevrelerine yerleştirilecek olan kuş pansiyonları olacak. Tüm okullar, Orman Bölge Müdürlüğünce temin edilecek olan yaklaşık 500 adet kuş pansiyonunu okul ve çevresinde bulunan ağaçlara monte edecek. Ayrıca hava şartlarının ağırlaştığı günlerde kuşların aç kalmaması için hayvanları yemleme çalışmaları yapılacak.

Orman İşletme Şefliğince belirlenecek alan ya da alanlara lise ve ortaokul öğrencileri tarafından ağaç ve fidan dikimleri gerçekleştirilecek projede okullar kendi çevrelerinde de ağaç dikimi ve bakımı faaliyetlerinde bulunacaklar. Yine proje kapsamında; Akşehir Belediyesiyle işbirliği içerisinde tüm okullarda su timleri kurularak su tasarrufu konusunda öğrencileri bilinçlendirmek adına çeşitli faaliyetlerde bulunulacak. Okul bahçelerinde bulunan ağaçların damlama sistemiyle sulanması için çalışmalar yapılacak ve muslukların aç-kapa yöntemine geçilmesi için okul aile birlikleri ile ortak çalışmalar yapılacaktır. Su tasarrufu konusunda bir de seminerin düzenleneceği proje ile ayrıca münazara yarışması ve temiz okul yarışması da düzenlenecek.

Proje kapsamında Akşehir Yıldırım İlkokulu'nda bir açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Garnizon Komutanı Albay Erdal Canol, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı A. Bahadır Örs, ilçe protokolü, bazı kamu kurum müdürleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit yaptığı açılış konuşmasında, projenin amacı ve içeriği hakkında bilgiler verdi.

500 ADET KUŞ YUVASI OKULLARA TESLİM EDİLDİ

Orman Bölge Müdür Yardımcısı Enver Demirci'de proje ortağı olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Biz ormanların zararlılardan korunmasında kimyasal, mekanik ve biyolojik mücadele yöntemlerini deniyoruz. Bugün burada dağıtacağımız kuş yuvaları biyolojik mücadelenin bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. İnşallah bundan sonra bunun sayısını artırarak devam edeceğiz" dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, herkesin temiz, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamaya hakkının olduğuna vurgu yaparak, "Ama buna hakkımız olduğu kadar o çevreyi güzel ve temiz tutmak, bizden sonraki nesillere de en güzel şekilde o doğal mirası aktarmak bizlerin en büyük sorumluluğudur. Bu sorumluluk gereği Kaymakamlığımız ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle geçen yıl yaptığımız istişarelerle böyle bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalar yaptık. Geniş anlamda projemizi bugün hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıl Yıldırım İlkokulu'ndaki öğrencilerimizin gayretleriyle bu projemizin ilk adımlarını atmıştık. Bugün uygulamaya başlanılan bu proje gerçekten büyük bir proje ve içerisinde birçok etkinlikler var. Hem çevreyi temiz tutmak adına hem de çevreyi daha güzelleştirmek adına yapılabilecek ne varsa hepsi yapılacak ve biz bunların hepsine de destek vereceğiz" diye konuştu.

Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, karlı ve soğuk bir havada sıcak bir iş yapıldığını belirterek, "Gelişen ve değişen dünyada, nüfus artışıyla birlikte doğaya verilen önemde artıyor. Dolayısıyla doğal çevreyi korumak, çevremize karşı duyarlı olmak hepimizin üzerinde durması gereken önemli bir konu. İnsanların nüfusu artınca ve çevreye karşı olan duyarlılığa da yeterince dikkat edilmeyince bizimle beraber yaşayan canlıların da nesli tükenmeye başladı. Bu nedenle bu dünyada birlikte yaşadığımız kuşlar kediler, köpekler gibi diğer tüm canlıları da düşünmeliyiz ve onları korumalıyız. Eğer onları korursak ve bu dünyayı birlikte paylaşırsak, inanın her şey daha güzel olacak. Sabah tüm şehirde, şu meydanda kalkarken kuş sesiyle uyanmak kadar güzel bir şey var mı? Bu nedenle kuşlarla ve diğer tüm canlılarla birlikte yaşayalım istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Yıldırım İlkokulu öğrencileri okul bahçesinde oluşturulan kuş yemleme alanına evlerinden getirdikleri ekmek kırıntılarını ve yemleri serpti. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından temin edilen 500 adet kuş yuvası da tören sonunda okul müdürleri tarafından okullarına asılmak üzere teslim alındı.

(CF-AH-Y)

.

Akşehir’de ‘Çevre Dostu AK-şehir’ Projesi

Akşehir’de ‘Çevre Dostu AK-şehir’ Projesi

Akşehir’de ‘Çevre Dostu AK-şehir’ Projesi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim