• BIST 9060.71
  • Altın 2292.356
  • Dolar 32.3135
  • Euro 35.0966
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Aksaray’da Tarım Ve Hayvancılık İstişare Meclisi Kuruldu

Aksaray’da Tarım Ve Hayvancılık İstişare Meclisi Kuruldu
Aksaray'da Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen Tarım ve Hayvancılık İstişare Meclis Toplantısı, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay...

Aksaray'da Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen Tarım ve Hayvancılık İstişare Meclis Toplantısı, AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay başkanlığında gerçekleştirildi. Nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da tarım ve hayvancılık alanındaki sorun ve sıkıntılar masaya yatırılırken, toplantıya tarım ve hayvancılık alanında sivil toplum örgütü başkanları, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.

Toplantıdaki amaçlarının Aksaray'ın tarım ve hayvancılığına yön verebilmek ve sektörü daha iyi noktalara getirebilmek olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, "Bugün Aksaray'ın tarım ve hayvancılığına yön vermek adına başta Ziraat Odası Başkanlığımız olmak üzere ilgili sivil toplum örgütleri, tarım il müdürlüğümüz, DSİ il müdürlüğümüz, tarım ile ilgili bütün paydaşların olduğu bir istişare toplantısı yaptık. Arkadaşlarımız ile birlikte aslında uzun yıllardır konuştuğumuz konuları bir masa etrafında birlikte istişareye tabi tuttuk. Burada bir tek amacımız var. Aksaray'ın tarım ve hayvancılığına bundan sonraki süreçte yön verebilmek, sahip çıkmak ve hep birlikte tarım ve hayvancılığı zirveye taşımak. Bunun için de bu istişare meclisimiz gerçekten önemliydi. Sağ olsun değerli arkadaşlarımız bu konuda gerekli desteği verdiler. Toplantıya davet ettiğimiz tüm arkadaşlarımız toplantıya katıldı ve toplantıdan da oldukça memnuniyet duyduklarını beyan ettiler. Aksaray'ın tarım potansiyeli, hayvancılık potansiyeli Türkiye'de gerçekten önemli bir değer. Ama biz il olarak bu konuda her ne kadar AK Parti hükümetleri döneminde Aksaray'ı zirveye taşıdıysak da Aksaray potansiyelinin çok altında. Aksaray tarım potansiyeli olarak Türkiye'de 14. sırada. Son dönemde hayvancılık, çok önemli ulusal ve uluslararası firmaların üretim yaptığı bir yer olarak hayvancılıkta Aksaray gerçekten iyi noktalara geldi. Yine bugün aldığımız habere göre yoncada Türkiye'de 2. sıraya yükselen bir şehiriz. Pancarda 4'üncü, 5'inci sırada, arpada 9'uncu sıradayız. Gerçekten önemli bir değer bunlar. Biz tüm şehrin sahipleri olarak hep birlikte el ele vererek en güzel şekilde sahiplenip Aksaray'ı zirveye taşımanın gayreti içindeyiz" dedi.

SU SORUNU MASAYA YATIRILDI

Aksaray'ın su sorunu olduğunu ve bunun önemli olduğunu ifade eden İl Başkanı Karatay, "Bugün toplantıda aldığımız kararlardan bir tanesi Aksaray'daki su konusuydu. Türkiye son yıllarda kurak mevsimler geçirdi ve Aksaray belki de son 20 yılın en kurak mevsimini geçtiğimiz yıllarda yaşadı. Her ne kadar 2015 yılında yağışlarımız daha önceki kuraklık verilerinin üstünde ise de il olarak Aksaray Türkiye'nin en kurak illerinden bir tanesi. Çok önemli bir su sorunumuz var. Hem tarımsal sulama, hem de içme suyu olarak. Bunun için burada bu çalışmayı daha bilimsel ve verilere dayalı nasıl çözebiliriz onun çalışmasını yaptık. Önümüzdeki süreçte, yaklaşık 25-30 yıllık süreçte belki tarımsal sulama manasında sıkıntı çekeceğimiz bir döneme giriyoruz. Şimdiden önlemini almak adına, Aksaray'ın dış havzalardan beslenmesi bizim için çok kıymetli. Bunun içinde çalışmamızı yapmamız gerekiyor. Aksaray'a su taşımamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"GIDA VE ENERJİ EN ÖNEMLİ SEKTÖRLER HALİNE GELDİ"

Gıda ve enerji sektörünün önümüzdeki yıllardaki en önemli sektörler haline geleceğini dile getiren İl Başkanı Karatay, "Biliyorsunuz ki gıda, 2050 - 2100 yıllarını gündeme aldığımız zaman enerji ile birlikte dünyanın en önemli sektörlerden bir tanesi haline geliyor. İki tane öne çıkan sektörümüz var. Türkiye dünyanın en büyük tarım üreticilerinden biri olma yolunda ilerlerken Aksaray'ı da biz zirveye taşımanın yollarını arıyoruz. Bunun için de su önemli. Üreticilerimiz gerçekten bilinçli bir üretici. Modern tarım teknikleri Aksaray'da çok iyi düzeyde kullanılıyor. Bunun çalışmalarını hep beraber inşallah burada yapacağız. Bugün bu toplantımızın ilkini gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte her ay gündemimizi belirleyerek Aksaray'daki tarım ve hayvancılıkla ilgili konuları tüm başkanlarımız, müdürlerimiz, siyasilerimiz ve vatandaşlarımız ile birlikte daha boyutlu tartışıp Aksaray'ı hak ettiği yere getirmenin çabası içinde olacağız. Ben toplantıya katılan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Şu hassasiyeti gördüm ki, bütün kardeşlerimiz Aksaray için, tarım ve hayvancılığın gelişmesi için ne yapılabileceğinin heyecanında" dedi.

"TARIM VE HAYVANCILIKTAKİ TÜM SORUNLARA PROJE HAZIRLAYACAĞIZ"

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise, "Aksaray nüfusunun çok büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Biz de AK Parti İl Başkanımız Abdulkadir Karatay'ın başkanlığında Aksaray'da tarım ve hayvancılıkta öne çıkan sorun ve sıkıntıları çözmek, projeler üretmek ve bunlarla ilgili lobi oluşturmak için bugün ilk toplantımızı yaptık. İnşallah her ayın ilk haftası yine Ziraat Odamızın ev sahipliğinde bu toplantılarımızı devam ettireceğiz. Sivil toplum örgütlerinin gücü proje hazırlamak, gündemi belirlemek, gündem ile ilgili sıkıntıları dile getirmek iken, bu işin takibi de siyasilere düşüyor. Milletvekillerimize, valiliğimize düşüyor. Hükümetimizi temsilen bugün AK Parti İl Başkanımız Abdulkadir Karatay başkanımız bu toplantıya katıldı. İnşallah tarım ve hayvancılıkla ilgili, özellikle sulama suyuyla ilgili, Mamasın Barajı'mızın kapalı sisteme alınması ile ilgili, et ve sütteki sıkıntılarla ilgili, kısacası tarım ve hayvancılığı ilgilendiren, üreticileri ilgilendiren bütün sorunlarla ilgili projeler hazırlayacağız, çözüm önerileri getireceğiz. Son olarak da bu işi takip edeceğiz" şeklinde konuştu.

TÜM SORUNLARIMIZ MASAYA YATIRDIK

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da, Aksaray'ın tarım ve hayvancılık kenti olduğunu belirterek, "Tarım danışma meclisimizi kurduk. Ziraat Odası Başkanlığımız öncülüğünde ve AK Parti İl Başkanımız Abdulkadir Karatay başkanlığında meclisimizi oluşturduk. Toplantımızda Aksaray'daki tarım ile uğraşan, üreticilerimizin, çiftçilerimizin, sütçülerimizin, etçilerimizin tüm sorunlarını burada masaya yatırdık. Bundan sonra da bu tarz toplantıları ayda bir kez yapacağız. Toplantıda yaptığımız konuşmalar, projeler sözde değil özde olacak. Karar defterine kararı alıp sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturacağız. AK Parti İl Başkanımız Abdulkadir Karatay'a bizim sorunlarımızla, tarım sorunlarımız ile bu kadar yakından ilgilendiği için teşekkür ediyorum. İnşallah Aksaray'ın tarımını şaha kaldıracağız, tüm sorunlarını çözeceğiz" diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Hayvancılık Kooperatifi Birliği (HAYKOP) Başkanı Kadir Yayar, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Ziraat Odası Meclis Başkanı Muhammet Öztürk, Devlet Su İşleri (DSİ) 44'üncü Şube Müdürü Murat Nazar, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Koray Zeybek ve Toç Bir Sen İl Başkanı Mustafa Başer katıldı.

Aksaray’da Tarım Ve Hayvancılık İstişare Meclisi Kuruldu

Aksaray’da Tarım Ve Hayvancılık İstişare Meclisi Kuruldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim