• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Aksaray’da Çobanlar Yarışacak

Aksaray’da Çobanlar Yarışacak
Türkiye'de ilk kez Aksaray'da düzenlenen ve bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilecek olan Çobanlar Yarışıyor yarışması 9 Şubat'ta yapılacak.

Türkiye'de ilk kez Aksaray'da düzenlenen ve bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilecek olan Çobanlar Yarışıyor yarışması 9 Şubat'ta yapılacak.

Tarım ve hayvancılığın ön planda olduğu ve nüfusunun yüzde 80'inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray'da, Çobanlar Yarışıyor yarışmasının bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilecek. Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen yarışmayla ilgili bilgi veren Birlik Başkanı Mahmut Aktürk, amaçlarının çobanlığı gündeme getirmek ve çobanlığın artık bilimsel metotla yapılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Başkan Aktürk, bu sene 4'üncüsü düzenlenecek olan Çobanlar Yarışıyor isimli yarışmanın 9 Şubat günü Aksaray Kültür Merkezinde gerçekleşeceğini belirterek "Biz, çobanlığın sıkıntılarını dile getirmek, çobanlığa dikkat çekmek için böyle bir sosyal projeye imza attık. Yaklaşık 4 yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte bu yarışmayı yapıyoruz. Yarışmanın eleme sınavına 96 üreticimiz katıldı. Bu arkadaşlarımızdan 8'i finale yükseldi. 9 Şubat'ta finalistler yarışacak. Yarışmada 1'inciye 4 bin lira, 2'inciye 3 bin lira, 3'üncüye 2 bin lira ödül verilecek. Diğer yarışmacılarımıza da birer yarım altın vereceğiz. Biz bunu Türkiye'de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bölge finalleri ve Türkiye finali olsun istiyoruz. Çünkü çoban bizim için çok önemli. Buna dikkat çekmek için bu tür yarışmaları geleneksel hale getireceğiz."

Amacın çobanlık mesleğine dikkat çekmek, çobanlığın çok önemli olduğunu vurgulamak olduğunu anlatan Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küçükbaş hayvancılığın en önemli enstrümanlarından birinin çoban olduğunu ve çobanlığın hayvancılığın vazgeçilmez bir enstrüman olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz. Çobanlıkla ilgili ön yargı var ve bunları kırmak istiyoruz. Bazı insanların zihinlerinin arkasında "Çoban değil mi, ben çobanla bir miyim? Çoban bir şeyden anlamaz" gibi. Bunları söyleyen sabit fikirli insanlar var. Biz bunların önüne geçmek istiyoruz. O yüzden çobanları eğitmek, bu işi bilimsel metotla yapmak, üretimi ve verimliliği artırmak için çaba sarf ediyoruz. Çoban, verimliliği ve üretimi artırma noktasında çok önemli. Çünkü meranın kullanılması, hayvanların meraya giriş çıkış saatlerinin belirlenmesi, bulaşıcı hastalıklara karşı önlemlerin alınması, koç döneminin takip edilmesi, ikizliğin artırılması, karkas ağırlığının artırılmasında çoban mal sahibinden çok daha önemli."

Aksaray’da Çobanlar Yarışacak

Aksaray’da Çobanlar Yarışacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim