• BIST 9524.59
  • Altın 2493.68
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.664
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

AKP'yi düşündüren seçenek!

AKP'yi düşündüren seçenek!
17 Aralık sürecinde ortaya çıkan dört eski bakanla ilgili yolsuzluk dosyalarını işleme koymak için Ak Parti hükümetinin zamanı daralıyor. AKP’nin önünde İki seçenek var.

Hükümet, iki ay ek süre alarak dosyaları seçime kadar örtme yoluna gidecek. Ya da Yüce Divan’a gönderecek. Kulislere göre, yolsuzluk dosyaları için ek süre alınırsa, yeni yıldan itibaren Meclis fiilen seçimlere kilitlenecek ve paydos edecek

İKTİDARIN YÜCE DİVAN SINAVI

TBMM, yarından itibaren çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. 2015 yılı bütçe tasarısı, 17 Ekim’e kadar Meclis’e gelmiş olacak. Öncelikli olarak hükümetin hazırladığı güvenlik paketini yasalaştırmayı hedefleyen Meclis ardından da bütçe maratonuna başlayacak. Ancak, iktidar partisinin Aralık sonuna kadar önemli bir sınavı daha var. Taraf Gazetesi'nden yer alan habere göre, gözler, eski bakanlarla ilgili yolsuzluk soruşturmasının akıbetinde. Yolsuzluklarla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun raporu, seçim kampanyalarının da seyrini belirleyecek. AKP, “Ya Yüce Divan’a sevk” diyerek yolsuzluklardan aklanma yolunu seçecek ya da Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde olduğu gibi “öteleme” gayreti içinde olacak. Her iki durumda da muhalefetin Nisan sonunda başlaması planlanan genel seçim sürecinde dış politika kadar gündemde tutacağı konu yolsuzluk dosyaları olacak.

İKİ AY EK SÜRE ALINACAK

AKP Meclis yönetimi, bütçe görüşmeleri sonrası Meclis’in artık fiilen çalışamayacağı görüşünde. Nisan sonu yapılması planlanan milletvekili genel seçimleri nedeniyle yasama faaliyetleri gerçekleştirilemeyecek. AKP içinde milletvekili listelerinin ortaya çıkmasından sonra Meclis’i çalıştırmanın zorlaşacağı hesap ediliyor.

Bu durum, kurulduğundan beri 2 aylık süre içerisinde tek bir çalışma gerçekleştirmeyen TBMM Soruşturma Komisyonu’nun kaderini de belirleyecek. Komisyonun TBMM Başkanlığı’ndan 2 aylık daha ek süre istemesi bekleniyor. Aralık sonuna kadar çalışmalarını tamamlamak zorunda olan komisyon henüz tek bir kişinin ifadesine dahi başvurmadı. Meclis çalışmalarının bütçe üzerinde yoğunlaşacak olması, yolsuzlukların soruşturulması konusundaki takvimi sıkıntıya sokacak.

“ARTIK SÜMENALTI EDEMEZLER”

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili yolsuzluk soruşturması sürecini başından itibaren yakından takip eden Meclis’in savcı kökenli vekili CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, artık çalışmaların “sümenaltı” edilemeyeceği görüşünde. “Deliller çok sağlam. Komisyonun AKP’li üyeleri bile dosyaları gördükten sonra bu konunun kapatılamayacağını görecekler. Bu işi ‘Yüce Divan paklar’ diyecekler” diyen Özgündüz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yolsuzluk soruşturmasının seçim öncesi olumlu ya da olumsuz mutlaka sonuçlandırılması lazım. AKP, aklanmadan seçime gidemez. Aksi takdirde zaten siyaseten bunu kaldıramaz. Akılları varsa ‘Bu yolsuzluklara neden sahip çıkalım’ diyerek gereğini yaparlar. Bu siyaseten de onların lehine olacak bir tavır olur. Diğer türlü iktidar partisi, kirliliğin üstünü örtmüş olacak ki, bunu göze alabileceklerini sanmıyorum. Delilleri gören zerre kadar vicdanı olan bir insan, bu işi yargının temizlemesi gerektiğini düşünür.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim