• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

AKPM’nin yeni başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı

AKPM’nin yeni başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) yeni Başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) yeni Başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı. 2 yıldır AKPM başkanlığını sürdüren Lüksemburglu parlamenter Anne Brasseur yerini İspanyol Parlamenter Pedro Agramunt'a devretti. Agramunt; terör, Avrupa'da yükselen ırkçılık, radikalleşme ve mülteci meselleri önceliği olduğunun altını çizdi.

Avrupa değerlerinin, Avrupa'yı güçlü kıldığını söyleyen Agramunt, Avrupa'nın değerlerinden ve birlikte yaşamaktan ödün verdiği anda parçalanacağını dile getirdi. "Parçalanmış bir Avrupa dünyada asla güç olamaz." dedi.

Agramunt sözlerine Türkiye ve Fransa'da düzenlene terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine dayanışma mesajı vererek başladı. Avrupa Konseyi'nin 1949 yılında kurulması ile birlikte Kıta Avrupa'sının en uzun süreli barış dönemi yaşadığını ifade eden Agramunt bunun devam etmesi için terör eylemlerine karşı Avrupa değerlerini ön plana çıkarmak gerektiğini savundu. Aksi halde ırkçı ve aşırı söylemlerin kendine yer bulacağını, bu durumun ise Avrupa değerlerini yıpratacağı ve Avrupa'nın parçalanabileceğini söyledi.

Irak, Yemen gibi Ortadoğu'da bazı devletler çökerken, Avrupa'nın ayakta olduğunu fakat Avrupa'nın çözmesi gereken 4 önemli sorunu olduğunu dile getiren İspanyol siyasetçi, bunları "terör, mülteci meselesi, ihtilaflı bölgeler ve aşırı milliyetçi ve ırkçı akımlar olduğunu ifade etti.

"DİN ADINA TERÖR YAPANLAR MÜSLÜMANLARI TEMSİL ETMİYOR"

Avrupa'da yükselen ırkçı söylemlerin aslında terör örgütlerinin işine yaradığını ve onları motive ettiğini öne süren Agramunt, bu terör örgütlerinin amacının da Avrupa değerlerini ve birlikte yaşama kültürünü zedelemek olduğunu söyledi. Agramunt, IŞİD gibi İslamiyet'i temsil ettiğini söyleyen terör gruplarının Müslümanları temsil etmediğini hatta öldürdüklerinin çoğunun Müslüman olduğunu vurguladı.

"Fransa ve Türkiye'deki katliamlarla birlikte sokakta, kafede, konserde, futbol maçında veya turistik bir gezide terör eylemine hedef olabiliyorsunuz. Terör örgütü insanları korku psikolojisine itmeye çalışıyor." diye Agramunt, önemli hedeflerinden birinin bireysel özgürlüklerin başkalarının özgürlük alanlarına girmeden devam etmesi olduğunu söyledi.

HOŞGÖRÜ SÖYLEMLERİ DEĞER KAZANMALI YOKSA AVRUPA PARÇALANACAK

Mülteci meselesinin de önem verdiği konulardan biri olduğuna değinen Agramunt "Avrupa'yı umut ışığı ve istikrar limanı olarak gören 1 milyon sığınmacı geldi fakat Türkiye'de 2 milyondan fazla mültecinin bulunduğunu unutmamalıyız. Mülteci meselesi konusunda gereken önlemler alınmazsa devlet kurumları yıkılmaya başlayacak. Mültecilerin entegrasyonu planlanırken diğer taraftan ırkçı partilerin yükselmesi Avrupa mantığının yıkılmaya yüz tuttuğunu gösteriyor. Bunun yerine hoşgörü söylemleri değer kazanmalı. Yoksa Avrupa parçalanmaya başlayacak." ifadelerini kullandı.

AVRUPA KİBİRLE KENDİ DEĞERLERİNİ DAYATMAMALI

2016 kış oturumuna Ürdünlü parlamenterlerinin davet edeildiğini ve bundan sonra farklı ülkelerden davetlilerin de olacağını söyleyen Agramunt, "Batı tipi demokrasiyi dayatmadan, kibir ve dışlamadan uzak bir şekilde görüşlerimizi paylaşmalıyız. Kibir ve dışlama kabul görmez, durum daha kötü olur." dedi.

Ayrıca başkanlığı döneminde siyasi tutuklulukların serbestliği veya özgürlükleri konusunda çalışmalar yapacağını söyleyen Agramunt sözlerini farklı dillerde "size güveniyorum" ifadeleriyle bitirdi.

AKPM’nin yeni başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı

AKPM’nin yeni başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı

AKPM’nin yeni başkanı Pedro Agramunt önceliklerini açıkladı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim