• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C

AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu toplantısı

AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu toplantısı
"Umarım yakın bir süre içerisinde Heybeliada Ruhban Okulu ve Atina'da on yıllardır kapalı tutulan Fetih Camisi'nin eş zamanlı açılışlarını birlikte müşahede ederiz"

Eski AB Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu Başkanı Dora Bakoyanni'nin Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasını beklediklerini söylemesi üzerine, "Umarım yakın bir süre içerisinde Heybeliada Ruhban Okulu ve Atina'da on yıllardır kapalı tutulan Fetih Camisi'nin eş zamanlı açılışlarını birlikte müşahede ederiz" dedi. 

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu Toplantısı Atina'da yapıldı.

Toplantıda, Türkiye'yi Bağış'ın yanı sıra AKPM Türk Grubu Başkanı Reha Denemeç ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal temsil etti.

Bağış, Ortadoğu'da din özgürlüğü konusunun tartışıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de farklı inanç gruplarına son dönemde iade edilen hakları anlatarak Ermeni vatandaşlarının 112 yıl sonra Akdamar'da, Ortodoks vatandaşların 88 sene sonra Sümela'da inançlarını yaşayabildiklerini söyledi. Azınlık vakıflarına son 2 yılda iade edilen mülklerin değerinin 2 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Bağış, Suriye'den Türkiye’ye sığınan yarım milyon Suriyeli içindeki Süryanilerin dini ihtiyaçlarına yönelik adımların atıldığını vurguladı.

Sadece azınlıkların değil, Türkiye’de çoğunluğu oluşturan Müslümanların da inanç ve ibadet özgürlüğüne yönelik önemli adımlar attıklarını hatırlatan Bağış, şunları kaydetti:

"Komisyon Başkanı Sayın Bakoyanni Yunanistan Dışişleri Bakanı iken ülkemi ziyaret ettiğinde başörtüsü özgürlüğü için ses getiren ve takdir toplayan bir çağrıda bulunmuştu. Çünkü o günlerde maalesef ülkemde yasaklar vardı. Bugün ülkemizde başörtülü hanımlar artık kamuda çalışabiliyor, kızlarımız üniversitelerde okuyabiliyor. Eskiden Alevi olduğunu söylemeye dahi çekinen insanlar, bugün çok daha rahat inançlarını yaşayabiliyor, hak ettikleri yerlere kimliklerini gizlemeden yükselebiliyor. Ancak altını çizmek isterim ki Alevilik Avrupa'da kimilerinin empoze etmeye çalıştığı gibi ayrı bir din değil, İslam'ın bir yorumlanış biçimidir. Alevi toplumu içinde dahi üzerinde uzlaşılamamış birçok teolojik yorum farklılıkları vardır."

- Heybeliada Ruhban Okulu

Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni'nin, son 10 yılda Türkiye'de gerçekten de çok önemli adımların atıldığını ancak Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasını da beklediklerini ifade etmesi üzerine Bağış, şunları kaydetti:

"Umarım yakın bir süre içerisinde Heybeliada Ruhban Okulu ve Atina'da on yıllardır kapalı tutulan Fetih Camisi'nin eş zamanlı açılışlarını birlikte müşahede ederiz."

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim