• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Akkuyu'nda beklenmedik eylem: Çevreciler 'nükleerciler'i içeri hapsetti

Akkuyu'nda beklenmedik eylem: Çevreciler 'nükleerciler'i içeri hapsetti
Mersin Akkuyu'ya yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali için ilk temel atma törenine tepki gösteren bir grup çevreci, inşaat alanının kapısını tutarak içeride bulunanların dışarıya çıkmasına engel oldu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin hidroteknik tesislerinin temel atma töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla atılırken nükleer karşıtı slogan ve amblemlerin olduğu bir tişört giyinen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı santral alanına alınmadı. Atıcı jandarma yetkilileriyle tartıştı, santral girişinde oturma eylemi yapan nükleer karşıtları giriş kapısını zorladı.

Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu NGS’nin ÇED raporuyla ilgili mahkemeler sürerken santral inşaatı için en önemli adımlardan biri atıldı ve hidroteknik tesisler için ilk harç döküldü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı temel atma töreni için geniş güvenlik önlemleri alındı. Jandarma ve polis santral girişinde önlem alırken törene sadece önceden adını yazdıran işadamları, siyasetçiler, belediyeciler alındı. Bazı ajans ve gazeteciler içeri alınmadı.

Temel atma töreninin yapıldığı saatlerde Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Çevre ve Doğa Derneği ile Greenpeace üyeleri, santralin yapılacağı Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli kasabasında bir araya geldi. Az sayıdaki nükleer karşıtı kasaba merkezinden santral alanının girişine karar “Temel atma boşuna yıkacağız başına”, “Nükleer santral istemiyoruz”, “Nükleer şirket ülkemizi terk et” şeklinde sloganlar atarak yürüdü. Nükleer karşıtları santral kapısına geldiklerinde bir süre yerde yatarak alana araç girişini engelledi, daha sonra yolu açtı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da beraberinde milletvekili adayları Hüseyin Çamak ve Sibel Gazi, İl Başkanı Abdullah Özyiğit ve Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut ile birlikte santral sahası girişine geldi. Tören alanına Mersinlilerin alınmadığını söyleyen Atıcı, “Ben milletvekili olarak içeri gireceğim, millet de arkamdan gelecek” diyerek kapıya doğru yürüdü. Atıcı bu sırada üzerine nükleer karşıtı slogan ve amblemlerin yer aldığı bir tişört giyindi ve tören alanında bu şekilde görüntü vereceğini söyledi. Ancak jandarma ve polis ekipleri santral kapısını açmadı. Atıcı ile İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Mustafa Bahçekapı arasında uzun süre tartışma yaşandı. Tartışmanın gerginleşmesi üzerine Atıcı, “Ben aracımla içeri gireceğim” diyerek aracını kapıya kadar çektirdi ancak bu kez de nükleer karşıtlarının kapıya yığılması gerekçe gösterilerek kapı açılmadı. Polis ve jandarma ekipleri santral alanının girişinde barikat oluştururken onlarca kişi giriş kapısını yumrukladı, tekmeledi, zaman zaman zorladı. Yaklaşık 40 dakika süren bu girişimin ardından milletvekili Atıcı, makam aracının üzerinde bir süre oturarak jandarmayı protesto etti.

Daha sonra bir açıklama yapan Atıcı, “Tören alanına Mersin’e ihanet eden, Türkiye’ye ihanet eden onlarca kişinin aracı girdi ama ben milletvekili olarak giremedim. Belediye başkanımız giremedi. Ve burada bizi askerimizle, polisimizle karşı karşıya getirdiler. Askerimizi, polisimizi bu hale getiren, hırsızların karşısında ceket iliklemek zorunda bırakan bizi artık daha fazla yönetmemelidir. Bu bir parti meselesi değildir. Bu Türkiye’nin meselesidir” dedi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Fuat Uğurhan, ÇED raporu hakkındaki mahkemeler sonuçlanmadan temel atılmasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerken Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Bugün Türkiye’nin ve Mersin’in kara günüdür” dedi.

Açıklamaların ardından nükleer karşıtları santral girişinde beklemeyi sürdürdü. Bu sırada aralarında gazetecilerin de olduğu misafirler çıkış için kapıya yönlendirilince nükleer karşıtları yeniden kapıyı tuttu.

Grup törene katılanların geri dönecekleri yolu demir kapıyı kilitleyerek trafiğe kapattı. TOMA'lar gruba müdahale etmeye başladı.

Deniz altı yapıların temel atma töreninin gerçekleştirildiği yolun 1 kilometre ötesindeki alanda törene katılanların mahsur olduğu bildirildi. Mahsur kalan gazeteci ve törene katılanları alacak olan araçlar tören alanının dışında bekletiliyor. Asker ve polis eylemcilere müdahale etmeden önce grupla görüşmeler oldu. Daha sonra AK Partili bir milletvekilinin grupla görüşmeye gittiği fakat yolun açılması hususunda olumlu bir gelişme sağlayamadığı belirtildi. Güvenlik güçleri uyarıdan sonra TOMA ile göstericilere su sıktı.  

ccjr-h-usae9g1m.jpg

28802430.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim