• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Akıncı: Yanlış harekette bulunmam için çağrı yapanlar var

Akıncı: Yanlış harekette bulunmam için çağrı yapanlar var
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin gizli tutanaklarını açıklayan Rum muhalefet partisi EDEK'in lideri Marinos Sizopulos'a tepki...

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin gizli tutanaklarını açıklayan Rum muhalefet partisi EDEK'in lideri Marinos Sizopulos'a tepki gösterdi. Akıncı, "Bana da çağrılar yapılıyor. Sizopulos'un yaptığı yanlış hareketten sonra aynı yanlış harekete benim de düşmemi isteyen o yönde çağrıda bulunanlar var. Hayır bu doğru bir tavır değildir. Yanlışa yanlışla cevap verilmez." dedi.

Mustafa Akıncı, Rum lider Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Akıncı, Mart ayının ilk liderler görüşmesini gerçekleştirdiklerini belirterek ikinci görüşmenin de bu ayın 28'inde olacağı bilgisini verdi.

Anastasiadis ile 3 saati aşkın bir çalışma yürüttüklerini aktaran Akıncı, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktardı. "Yaşanmakta olan bazı olumsuz gelişmeler yani masanın dışındaki bazı olumsuz gelişmelerden mümkün olduğunca etkilenmeden bu çabayı başarıya götürmek için kararlılıkla devam edeceğiz." diyen Akıncı, "Bizim Kıbrıs Türk tarafı olarak tavrımız budur. Rum tarafında EDEK Başkanı'nın yaptığı son açıklamalar müzakere sürecine katkı sağlayan açıklamalar değildir." şeklinde konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE ZARAR VERME GAYRETİ İÇERİSİNDELER"

Bu tavrın halktan bir şey saklama arzusunda oldukları anlamına gelmediğine dikkat çeken Akıncı, "Öyle bir düşünce içerisinde değilim. Ancak müzakere sürecinin kendisine has özellikleri var. Buna riayet edileceğine uzun yıllardan beridir anlayış var. Sayın EDEK'in lideri Marinos Sizopulos'un bunu yapması son derece anlaşılırdı. İki kesimli iki toplumlu federal anlayışını parti programından çıkarmış olan bir partiden bahsediyoruz. Bunların çözüm sürecine zarar verme gayretlerini anlıyoruz." diye konuştu.

Kendisinin bu oyuna düşmeme kanaatinde olduğunu aktaran Akıncı, şunları söyledi:

"Mayıs'ın sonlarına doğru Güney Kıbrıs'ta bir seçim yaşanacak. Biz müzakere masasını bu seçim atmosferinden ne kadar uzak tutmaya çalışırsak çalışalım dolaylı olarak da bu şekilde davranışlarla karşılaşıyoruz. Ben kendi adıma Kıbrıs Türk tarafının seçtiği Cumhurbaşkanı olarak bugüne kadar vardığımız mutabakatlara ve taahhütlere sadık kalarak bu süreci ileriye götürmekte kararlı olduğumun altını çizmek isterim."

"YANLIŞA YANLIŞLA CEVAP VERİLMEZ"

Kendisine de bu yönde çağrılar yağıldığını savunan Akıncı, şöyle devam etti:

"Sizopulos'un yaptığı yanlış hareketten sonra aynı yanlış harekete benim de düşmemi isteyen o yönde çağrıda bulunanlar var. Hayır, bu doğru bir tavır değildir. Yanlışa yanlışla cevap verilmez. Bunu ben kendim yapmayacağım gibi bunun dışında bilgileri en ince ayrıntısına kadar paylaştığımız meclisteki milletvekilleri ve partililerin de bunu yapmayacağına inanıyorum. Ortak amaç Kıbrıs'ta iki tarafın da kabul edebileceği, iki halkın da gönül huzuru içerisinde evet diyebileceği bir referandumla kapsamlı bir çözümdür. Bu çözüme giderken sabırlı olacağız. Ancak birtakım yanlışlara düşmemek için de dikkatli olacağız. Benim tavrım sorumluluk içinde olmaya devam etmek olacaktır."

"MARİNOS SİZOPULOS'UN TÜM AÇIKLAMALARI DOĞRU DEĞİL"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Akıncı, EDEK lideri tarafından ifşa edilen açıklamaların hepsinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bazı ifadelerin zaten bilindiğini belirten Akıncı, "Ama vatandaşlıklarla ilgili anlatılan kategorilerde tam anlamıyla doğrular yok. Orada eksik ve yanlışlıklar var. Başlıklar halinde size şunları söyleyebilirim. Bunlar serbest olarak herhangi bir yasal ikametgah hakkına tekabül etmeden ve siyasal hiçbir hak elde etmeden gelip yerleşecek olanlar olursa o türde bir kategori olabilir. Eğer onun dışında Avrupa Birliği literatürünce yasal ikametgah kategorisinde daha sınırlı sayıda insanların olabileceği bir kategori her iki tarafta da olabilir." diye konuştu.

"MÜZAKERELER ERTELENMEYECEK"

Güney Kıbrıs'ta Mayıs ayında yapılacak seçimlerden dolayı müzakerelere ara verme niyetinde olmadıklarına işaret eden Akıncı bu yönde bir talebin Rum kesiminden de gelmediğini bildirdi. Güven Artırıcı Önlemler konusunda da birçok noktada uzlaşı sağlandığını ifade eden Akıncı, "Bir tek gelişme sağlayamadığımız konu cep telefonları konusu var. Onun dışında her konuda ilerleme var. Biz geçişlerle ilgili sıkıntıları aştık." sözlerini kaydetti.

ANASTASİADİS: TUSK, ADAYI ZİYARET EDEBİLİR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de Rum Başkanlık Sarayı'na dönüşünde yaptığı açıklamada, müzakereler çerçevesinde bugünkü görüşmeyi verimli olarak nitelendirdi. Anastasiadis, görüşmede, garantiler ve toprak konusu hariç tüm boyutların ele alındığını söyledi. Anastasiadis, görüşmelere yoğun şekilde devam edileceğini de ifade etti. Bir soru üzerine Anastasiadis, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın, Ada'yı ziyaret edebileceğini söyledi.Cihan

Akıncı: Yanlış harekette bulunmam için çağrı yapanlar var

Akıncı: Yanlış harekette bulunmam için çağrı yapanlar var

Akıncı: Yanlış harekette bulunmam için çağrı yapanlar var

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim