• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Akıncı: Rumlar suçlu arayacaksa aynaya baksın

Akıncı: Rumlar suçlu arayacaksa aynaya baksın
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yetkililerin "Güzelyurt yoksa çözüm olmaz" yönündeki açıklamalarına karşılık "Kimse bizden Kuzey Kıbrıs'ta...

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum yetkililerin "Güzelyurt yoksa çözüm olmaz" yönündeki açıklamalarına karşılık "Kimse bizden Kuzey Kıbrıs'ta yaşamı dondurmamızı beklemesin. Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004'te referandumu hatırlasınlar." dedi.

Akıncı, Ticaret Odası'nın düzenlediği Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumu'ndaki konuşmasında, Avrupa Birliği'nin tavrını eleştirdi. Güney Kıbrıs'ta temaslarda bulunan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis'în Kıbrıs'taki ziyaretleri çerçevesinde KKTC'ye 15 dakikalık ziyaret talebinin kabul edilemez olduğuna işaret eden Akıncı, "Sayın Dombrovskis ülkemize geldi. Dün bugün ve yarın 3 gün Kıbrıs'ta kalacak. Sayın Anastasiadis ile görüştü. Birkaç tane bakanlar görüşüyor. 3 gün boyunca yapacağı temaslar çerçevesinde acaba bize gelecek mi diye programa baktığımızda önce bir şey göremedik." dedi.

"BİZLERİ DERİNDEN ÜZMÜŞ VE YARALAMIŞTIR"

Daha sonra konuyu soruşturduklarını kaydeden Akıncı, "Sonra soruşturduk. Aldığımız bilgi 15 dakikalığına bize de bir nezaket ziyaretinde bulunabileceğini öğrendik. Şimdi burada AB'nin temsilcileri de var. Onun için bunları anlatıyorum. Bunları Kıbrıs Türk halkının mesajlarını doğru almalarını ve iletmelerini istiyorum. Biz AB ile yakın ilişki istiyoruz. Kendimizi orada görüyoruz. Bu ilişkinin gelişmesini arzu ederken böyle bir tavırla karşılaşmış olmak bizleri derinden üzmüş ve yaralamıştır." açıklamalarında bulundu.

AB'nin gelecekte böyle bir yanlışlığa tekrar düşmemesini temenni eden Akıncı, "Çünkü Kıbrıs Türk halkını AB'ye hazırlamaktan bahsediyoruz. 3 günlük Kıbrıs ziyareti daha önceden planlanmış olsa bile bu yeni konum nedeniyle Kıbrıs Türk toplumuna daha çok vakit ayırmasının zorunlu olduğunu hissetmeleri gerekirdi." ifadelerini kullandı.

"GÜZELYURT ÜZERİNDEN MESAJ VERİLİYOR"

Kıbrıs sorunu bağlamında ciddi müzakereler yaptıklarını aktaran Akıncı, bu müzakereleri masada yapmak istediklerini dolayısıyla medya üzerinden paylaşılmasının doğru olmadığını belirtti.

"Güzelyurt olmadan çözüm olmaz yönünde mesajlar veriliyor" diyen Akıncı şunları söyledi:

"Şimdi böyle bir demeç henüz daha toprak konusu daha masada ele alınmadığı bir zamanda veriliyor. Neyin üstüne veriliyor. Güzelyurt'ta birtakım yatırımlar yapılıyor onun üzerinden veriliyormuş. Biz iki şeyi bir arada yürütmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Birincisi bir yandan Kıbrıs sorununun ciddiyetle çözmek için uğraşacağız ama aynı zamanda Kıbrıs Türk ekonomisini Kıbrıs'ın kalkınmasını, gelişimini değil bir gün bir saat bile ertelememe bilinci içerisinde olacağız."

"SUÇLU ARAYACAKLARSA DÖNÜP AYNAYA BAKSINLAR"

Kimsenin Kuzey Kıbrıs'ta yaşamın dondurulmasını beklememesi gerektiğine dikkat çeken Akıncı, "Güzelyurt veya başka bir konuda suçlu arayacaklarsa dönüp aynaya baksınlar. 2004'te referandumu hatırlasınlar." dedi.

Akıncı, "Müzakerelerde, "yer adı, yüzdelik ve harita konusunun, güvenlik ve garantiler meselesinin ele alınacağı aşamanın hemen öncesinde ele alınmasının kararlaştırıldığını kaydeden Akıncı, "Bu ortak karardı. İki tarafın müzakere süreci bağlamında anlaştığı bir husustur." diye konuştu.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim