• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Akıncı: Çözüm için Türkiye ve Yunanistan'ın desteğine ihtiyacımız var

Akıncı: Çözüm için Türkiye ve Yunanistan'ın desteğine ihtiyacımız var
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Federal Meclisi'nin Avrupa İlişkileri Komitesi üyelerine yaptığı konuşmada, adada bir çözüme ulaşabilmek...

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Almanya Federal Meclisi'nin Avrupa İlişkileri Komitesi üyelerine yaptığı konuşmada, adada bir çözüme ulaşabilmek için öncelikle beyinlerdeki duvarları yıkmanın gerektiğini söyledi.

Akıncı, Almanya Federal Meclisi'nin Avrupa İlişkileri Komitesi ile Federal Alman Meclis Binasında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Komite üyelerinin tümü katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Akıncı, çözümün bölgede yaratacağı fırsatları, ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Müzakerelerdeki ilerleme ve karşılaşılan zorluklar yanında, güven arttırıcı önlemlerle atılan adımlar hakkında bilgi veren Akıncı, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların düşman olarak yetiştirildiğini belirtti ve "Göreve geldiğim gün söylediğim şu: birbirimizi düşman olarak değil bir ortak olarak görmeliyiz." dedi.

Adada barış kültürünün geliştirilmesi gerektiğini bunun da bir süreç gerektirdiğini belirten Akıncı, bu amaçla liderler olarak kültür komitesi kurulması kararı aldıklarını, geçmiş dönemlerde tarafların giriştiği karşılıklı suçlama davranışını terk ettiklerini söyledi.

"TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'IN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Eğitimin de gözden geçirilmesi gerekliliğine dikkat çeken Akıncı, aşırı sağcı bir grup olan ELAM örgütünün Kıbrıslı Türklere saldırılar düzenlediğini, bunların arasında öğrenciler ve bu hareketleri teşvik eden öğretmenlerin de bulunduğunu, bu olaylar üzerine müzakereleri yürüten iki lider olarak iki toplumlu bir eğitim komitesi kurulmasına karar verdiklerini anlattı.

Kıbrıslı Türklerin AB'ye hazırlanması için, AB uzmanlarının yardımlarıyla yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Akıncı, "Amacımız hem çözüme hem AB'ye hazırlamaktır." dedi. Akıncı, "2016'da bir çözüme ulaşmak için Türkiye, Yunanistan'ın desteğine ihtiyacımız var, bölgemiz, yakın coğrafyanın da böyle bir örneğe ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

"YENİ ÇIBAN BAŞI; YENİ GERGİNLİKLER YA DA YENİ İŞBİRLİĞİ BAŞLATABİLİR"

Adanın güneyinde deniz altında keşfedilen hidrokarbon yataklarına da değinen Akıncı, "Yeni çıban başı; yeni gerginlikler ya da yeni işbirliği başlatabilir. Benim de toplumumun da tercihi; yeni işbirlikleri geliştirmek." dedi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde iyileşmeler yaşandığını, Kıbrıs sorununun da çözülmesi halinde doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınabileceğini belirten Akıncı, elektrik şebekesi ve Türkiye'den gelen suyun da büyük ufuklar açacağına inandığını söyledi. Akıncı, "Bölgede birlikte kalkınmanın perspektifleri açılacaktır." dedi.

Akıncı, "Siz 27 yıl önce bu duvarı (Berlin duvarını) yıkmayı başardınız. Biz Lefkoşa'daki duvarın üzerinde bazı delikler açtık. 2004'te referanduma evet dedik ancak iki evet çıkmadığı için duvarı yıkmayı başaramadık…Bunun için bir şeye ihtiyacımız var o da beyinlerdeki duvarları yıkmak. Beyinlerdeki duvarı yıkarsak fiziki duvarları yıkmak daha kolay olacaktır." dedi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim