• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Akıllı telefonlar tehlike saçıyor

Akıllı telefonlar tehlike saçıyor
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof.Dr. Esra Sağlam, 'Akıllı telefonların' daha yüksek radyasyon etkisi olduğunu, arama ve konuşma sırasında telefonu kulağa dayamamak gerektiğini söyledi.

Prof.Dr. Sağlam, özellikle 12-13 yaş altındaki çocukların kemik yapısı tam gelişmediğinden beyin dokusuna daha çok etki yaptığını vurguladı.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği'nin (TROD), Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Turizm Bölgesi'ndeki Titanic Deluxe Otel'de düzenlenen 11'inci Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nde, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof.Dr. Esra Sağlam, akıllı cep telefonlarının, beyin tümörü oluşturma risklerine ilişkin uyarılarda bulundu.

AKILLI TELEFONLARDA KANSER RİSKİ YÜKSEK

Günümüzde çok yaygın kullanılan 'Akıllı telefonların' öncekilere oranla daha yüksek radyasyon taşıdığını belirten Prof.Dr. Esra Sağlam, 'Akıllı cep telefonları' aracılığıyla en çok radyasyona maruz kalınan anların telefon çaldığında ve bir arama yapılırken kulağa dayama olduğunu söyledi. Prof.Dr. Sağlam, ahize açılması, kulaklık kullanılması ve arama yapılırken özellikle karşı taraf telefonu açmadan kulağa dayamamak gerektiğini kaydetti.

12-13 YAŞ ALTI ÇOCUKLARI TELEFONDAN UZAK TUTUN

Kendisinin kulaklık kullandığını, çok uzun süreli telefon konuşmalarından kaçınılması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Esra Sağlam, özellikle 12-13 yaş altı çocuklar için bu durumun çok daha büyük tehlikeler taşıdığını açıkladı. Prof.Dr. Sağlam, şöyle dedi:

"12-13 yaşa kadar çocukların telefonla konuşturulmaması gerekiyor. Çünkü beyinlerini daha hızlı etkiliyor. Son yıllarda belli beyin tümörlerinde artışlar görülmeye başlandı. Bu yaşların altındaki çocukların kemikleri oturmamış ve kafatası beyni tam korunamıyor. Çok zorunluysa ahizeyi açarak ya da kulaklıkla konuşturulmalı. Teknolojiyi daha akıllıca kullanmak gerekiyor."

Prof.Dr. Esra Sağlam, uzun dönemde tümör oluşmasına sebep olabilecek bu durumun, migren gibi tümör dışı hastalıkları da tetikleyebileceğini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim