• BIST 9464.08
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı
"Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017" kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü...

"Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017" kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından Kayseri'de görev yapan aile hekimlerine yönelik 22-23-25-26 Şubat 2016 ve 01-02-03 Mart 2016 tarihleri arasında Geriatri Merkezi Konferans Salonunda Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) eğitimi verilmeye başlandı.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve İl Koordinatörü Dr. Erdal Yücel'in açılış konuşması ile başlayan eğitimler 7 gün sürecek, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Zehra Beştepe tarafından verilecek. Toplantıya, ayrıca İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Serpil Poyrazoğlu ve Akılcı İlaç İl Temsilcisi Uzman Dr. Mehmet Kara katıldı.

Eğitim ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)" çalışmaları başlatılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, ilaçların % 50'sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir problemdir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.

Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir." ifadesinde bulunuldu.

Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Akılcı İlaç Kullanımı Toplantısı Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim