• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Akdoğan: Hiçbir emperyalist gücün önünde eğilmedik

Akdoğan: Hiçbir emperyalist gücün önünde eğilmedik
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Hiçbir küresel, egemen, emperyalist gücün önünde eğilmedik, millet olarak da devlet olarak da... Onun için işte 'one minute' dedik" dedi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneğince (ORDAF) düzenlenen "Türk-Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması"nda konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İstanbul'da Avrupa'dan Asya'dan izler bulunduğu gibi, Afrika'dan da izler bulunduğunu anlattı.

Hem üç kıtaya yayılmış büyük bir devlet olan Osmanlı'nın varisleri hem de bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak Afrika'ya kardeşçe hislerle yaklaştıklarını ve bunu sürdürdüklerini belirten Akdoğan, kıtanın tarih boyunca büyük güçlerin sömürüsüne maruz kaldığını, altın, petrol, elmas ve zengin yer altı kaynaklarının elinden alındığını, bununla da yetinilmeyip insanların topraklarından koparılıp köle olarak başka coğrafyalara götürüldüğünü söyledi.

Afrika'ya hiçbir zaman emperyalistlerin baktığı gibi bakmadıklarını belirten Akdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim medeniyetimiz, kültürümüz, dinimiz bize emperyalizmi, ırkçılığı yasaklamıştır. İnsanların renkleri, etnik kökenleri, farklılıkları Allah'ın ayetleridir. Bunlara birer zenginlik olarak bakmak durumundayız. Bize göre siyah da beyaz da birdir, eşittir. Hiçbir insanın, hiçbir insana karşı üstünlüğü yoktur. Bütün insanlar eşit ve özgürdür. İnsanlar ancak Yaradan'a, Allah'a kulluk ederler. Biz sadece onun önünde eğiliriz. Hiçbir küresel, egemen, emperyalist gücün önünde eğilmedik, millet olarak da devlet olarak da. Onun için işte 'one minute' dedik. Bütün zalimlere, kimliğini sormadan karşı çıktık. Mazlumlara kimliğini sormadan, hangi kökenden, dinden, mezhepten olduğuna bakmadan sahip çıktık. Ve bizden bile olsa zulmeden onun karşısında da dikildik. Türkiye bu özelliğiyle bu ahlaki duruşuyla, insani duruşuyla bugün dünyada mazlumların umudu bir ülke haline geldi."

"Artık eski Türkiye yok"

"Bugün ne eski Türkiye var ne de eski Afrika var. Bugün yıldızı her geçen gün parlayan ve eskisine oranla çok daha güçlü bir Türkiye var. Artık sorgulayan, hesap soran bir Türkiye var. 'Dünya 5'ten büyüktür' diye haykıran bir Türkiye var. Hem Avrupa Birliğinde hem NATO'da hem Birleşmiş Milletlerde, dünyanın bütün uluslararası kurumlarında var olan, söz sahibi olan, onun onurlu bir parçası olan ama gerektiğinde onlara da hesap soran, dünya mazlumları, mağdurları için onların da sorgulayan bir Türkiye var" diyen Akdoğan, geçen zaman içerisinde Afrika'nın da yeniden ayaklarının üzerinde doğrulduğunu dile getirdi.

Akdoğan, Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin her geçen gün ivme kazandığını, dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılını Afrika yılı ilan ettiğini ve adeta bir seferberlik başlatıldığını anımsattı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim