• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

Akdoğan: Barış, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet yapısıyla mümkün

Akdoğan: Barış, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet yapısıyla mümkün
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, barışın tesis edilmesinde askeri araçların tek başına yeterli olamayacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, barışın tesis edilmesinde askeri araçların tek başına yeterli olamayacağını söyledi. Akdoğan, "Aynı zamanda gençler ve kadınlar için iş imkanı oluşturulması da elzemdir. Bu hedeflere ulaşılması hiç şüphesiz yetkin, hesap verilebilir, demokratik devlet kurumlarının, ayrıca hukukun üstünlüğüne dayanan bir devlet yapısının mevcudiyetiyle mümkün olabilecektir." dedi.

Yalçın Akdoğan, Somali 6. Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun kapanış toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Akdoğan,şunları söyledi: "Somali hükümeti, Birleşmiş Milletler yöneticilerinden oluşan ortak ekip bir süredir bu organizasyonda çalışıyorlar. Ekibin hedefine ulaştığını söyleyebiliriz. Her yönüyle kusursuz bir etkinlik gerçekleştirildi. Uluslararası toplum olarak, yapısal, yasal ve kurumsal reformların hayata geçirilmesinde Somali hükümetinin yanında olduğumuzu bir kez daha teyit ettik. Forum sırasında da sıklıkla dile getirildiği üzere askeri araçlar, barış ve güvenin tesisindeki yegane unsurlar değildir. Ekonomik faaliyetlerin canlandırılması ve güçlendirilmesi de hayati önem taşıyor. Aynı zamanda gençler ve kadınlar için iş imkanı oluşturulması da elzemdir. Bu hedeflere ulaşılması hiç şüphesiz yetkin hesap verilebilir demokratik devlet kurumlarının ayrıca hukukun üstünlüğüne dayanan bir devlet yapısının mevcudiyetiyle mümkün olabilecektir. Biz Somali'yi dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz."

'SURİYE'DE YAŞANANLAR, ÜLKELERİN SİYASİ NÜFUZ MÜCADELELERİDİR'

Türkiye'nin 4 yıldır Suriyelilere kucak açtığını ve bu konuda yalnız bırakıldığını belirten Akdoğan, "Bakınız bugün dünyada yaşanan insani krizlerin sebebi aslında siyasi krizlerdir. İnsanın ıskalanmasıdır, vicdanın susmasıdır ve sönmesidir. Yanı başımızda Suriye'de yaşanan olaylar, bunun en somut örneğidir. Türkiye 3 milyon civarınDa Suriyeli ve Iraklı kardeşine sınırını açtı, kucağını açtı, kalbini açtı ve 4 yıldır Türkiye yalnız bırakıldı. Bugün göç dalgası sebebiyle kimi Avrupa ülkeleri bu meseleyle ilgilenmeye başlamış olabilir belki ama 4 yıldır Türkiye tek başına bu meseleyi göğüslemeye çalışıyor. İşte bütün bu Suriye'de yaşananlar, ülkelerin siyasi nüfus mücadeleleri, yürütülen vekalet savaşları... Bunlar içerisinde unutulan bir şey var; oda insandır. İnsani krizler, üzerine bomba yağdırılan siviller, çocuklar, vurulan okullar, hastaneler… Bütün bunlar içerisinde insan unutuluyor." diye konuştu.

Türkiye'nin Suriyeliler konusunda bugüne kadar 10 milyar dolar harcama yaptığını ifade eden Yalçın Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meselenin insani kriz boyutu unutuluyor. İşte bu süreçte başta Ortadoğu ve Suriye olmak üzere bütün bu insani krizlerle daha fazla ilgilenilmesi gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin insani kriz boyutuyla da öncü rol oynaması gerekiyor. Bu insani yardım konularında da bir liderlik ortaya koyması gerekiyor. Türkiye bugüne kadar sadece bu konuda 10 milyar dolar civarında harcama yaptı. Gelen dış yardımlar, 4 yüz elli 5 milyon dolar. İşte bu konularda insanı merkeze alarak bir bakış açısı geliştirmemiz gerekiyor."

Cihan

Akdoğan: Barış, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet yapısıyla mümkün

Akdoğan: Barış, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet yapısıyla mümkün

Akdoğan: Barış, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet yapısıyla mümkün

Akdoğan: Barış, hukukun üstünlüğüne dayanan devlet yapısıyla mümkün

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim