• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor
Her yıl Akdeniz Bölgesi'nde dalından olgunlaşmadan ve sulanmadan, yeşil renkte toplanan limonlar Kapadokya'daki kayadan oyma doğal depolara getirilerek sulanması...

Her yıl Akdeniz Bölgesi'nde dalından olgunlaşmadan ve sulanmadan, yeşil renkte toplanan limonlar Kapadokya'daki kayadan oyma doğal depolara getirilerek sulanması ve lezzet kazanması sağlanıyor.

Yılda yaklaşık 6 milyon sandık olgunlaşmamış limon, Nevşehir'in Kavak beldesi ile Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan depolarda muhafaza ediliyor. Kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında bekletilen limonların kabuğu inceliyor, olgunlaşıyor ve sulanarak lezzet kazanması sağlanıyor. Sulanan limonların kilosu da artıyor.

Türkiye'nin peribacaları ile ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, turizmin yanında dünyada eşi bulunmayan tamamen doğal kayadan oyma limon ve patates depoları ile de tanınıyor. Akdeniz Bölgesi'nde kasım-aralık aylarında kesilen limonlar, mart ayının ortasına kadar aralıklarla depolara getiriliyor. Depolara giren limonlar, yeni hasat dönemi olan eylül-ekim ayına kadar bu mekanlarda muhafaza edilebiliyor. Doğal depolarda bekletilen limonun tadında ve gramajında değişiklik yaşanıyor. Depoya girerken 5 ile 7 milimetre olan limonların kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelebiliyor. Kabuk incelirken limon daha da sulanıyor ve lezzet kazanıyor. "Yatak limon" sözü de buradan geliyor.

Ortahisar beldesinde bulunan bir doğal hava deposu ortaklarından Mustafa Keskin, 32 senedir depoculuk yaptığını belirterek, ekim ayında kesilmeye başlanan limonların, kasım ayının ortalarından itibaren depolara gelmeye başladığını söyledi. Olgunlaşmamış şekilde ve yeşil renkte gelen limonların depolarda aylar içerisinde sararmaya başladığını ifade eden Keskin, "Sarardıkça sulanır ve kilo olarak da ağırlaşır. 19 kilogram civarında gelen bir sandık limon sulandıkça 20,5 veya 21 kilograma kadar çıkar. Halen Mersin bölgesinden limonlar gelmeye devam ediyor. Mart ayının 15'ine kadar limonlar gelmeye devam eder. 15 Nisan'dan itibaren ise Mersin'den tezgah işçileri gelir. Sonrasında ülke içi satışı veya ihracat başlar. Limon depoları, Nevşehir'in Kavak beldesi ile birlikte burada bulunuyor." dedi.

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor

Akdeniz’de yetişen limonlar, Kapadokya’da lezzetleniyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim