• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Akdeniz diyeti Alzheimer'ı önlüyor

Akdeniz diyeti Alzheimer'ı önlüyor
Bilimsel araştırmalar Akdeniz diyetinin genellikle yaşlılarda ortaya çıkan ve halk dilinde bunama, tıp da ise Alzheimer adı verilen beynin küçülmesini önlediğini ortaya çıkardı.

Neurology dergisinde yayımlanan araştırtmada Akdeniz diyetindeki en az 5 standardı uygulamanın beynin küçülmesini 5 yıl geciktirdiği ortaya konuldu. Araştırmada 80 yaş ortalamasındaki 674 kadın ve erkeklere önceki yıllarda uyguladıkları diyetlerle ilgili sorular soruldu. 7 ay sonrasında ise denekler beyin taramasından geçirilerek beyin hacimleri ölçüldü.
Erkekler ve kadınlar ne derecede Akdeniz diyeti uyguladıklarına göre iki gruba ayrıldı. İlk grup diyetteki en az 5 standardı uygulayarak diyete daha uygun hareket eden kişilerden oluşturuldu. İkinci grup ise diyetteki standartlardan 4 veya daha azını uygulayanlardan oluşturuldu. 9 maddeden oluşan standartlarda çok tüketilmesi gereken ürünler arasında; sebze, bakliyat, meyve veya çerez, tahıl (tam tahıl halinde, öğütülmemiş), balık ve mono doymamış yağ (zeytinyağı, avokado vs) bulunuyor. Az tüketilmesi gereken ürünler arasında ise; doymuş yağ, süt ürünleri, kırmızı et ve kümes hayvanları eti ve alkol yer alıyor.

Akdeniz diyetindeki bu standartların çoğunu uygulayan beyin hacminin diğer gruba oranla daha yüksek olduğu beynin merkezindeki gri yapının 5.0 mililitre daha fazla olduğu beyaz beyin dokusunun ise 6.4 mililitre daha fazla olduğu belirlendi. Beynin gri madde ile kaplı kısmı beynin düşünen ve hesaplayan kısmı olarak ifade ediliyor. Beynin beyaz madde ile kaplı olan kısmı da nöronlar arası sinyalleri ve beyin bölgelerinin birbiri ile düzgün bağlantı kurup çalışmasını kontrol ediyor.

Kolombiya Üniversitesi Nöropsikoloji Bölümünde Profesör Yardımcısı ve Amerikan Nöroloji Akademisi Üyesi Yian Gu, beyindeki boşluk hacminin Akdeniz diyetini iyi bir şekilde uygulayanlarda ve uygulamayanlarda bir kağıt üzerinde gösterildiğinde küçük olabileceğini fakat sayılara vurulduğu takdirde farkın büyük olduğunu kaydetti. Yian, “İki grubun beyinlerinin hacimlerindeki büyüklük aralarında 5 yaş fark olan iki ortalama insan ile karşılaştırılabilir” dedi. Yian Gu ayrıca, “Akdeniz diyetinin geniş beyin hacmiyle ilişkisi olduğunu da saptadık. Yani ne kadar Akdeniz diyetine uygun beslenirseniz, beyninizin korunmasına o kadar yardımcı olursunuz” şeklinde konuştu.

Yian özellikle gözlem üzerine tek bir araştırmayla belirli tavsiyeler verilemeyeceğini belirterek, ne yenmesi veya yenmemesi gerektiği konusunda şüpheye düşüldüğünde ve yenilebilecek öğünlerin Akdeniz diyetinde bulunması durumunda doğru yolda olunduğunu ifade etti. Yian, “Örneğin, doymuş hayvansal yağ yerine zeytinyağı kullanın, daha fazla balık, çerez, sebze ve meyve tüketin” tavsiyesinde bulundu ve “Tüm bunlar Akdeniz diyetinin başlıca öğünleri” dedi.

20 veya 80 yaşında olunsa da beyni korumak için geç olmadığını ve beyni daha güçlü kılmak için Akdeniz diyetinin uygulanabileceğini kaydeden Yian, son yapılan araştırmanın Alzheimer gibi hastalıkları önlemede bir puzzle parçası olduğunu söyledi.

Araştırma ayrıca daha fazla balık tüketiminin ve daha az et tüketiminin beynin korunmasına yardımcı olacağını, balıkta bulunan B ve D vitamini beynin körelmesini engellediğini ortaya çıkardı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim