• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Akdeniz Belediyesi'nde en düşük işçi ücreti ortalama bin 700 lira oldu

Akdeniz Belediyesi'nde en düşük işçi ücreti ortalama bin 700 lira oldu
Akdeniz Belediyesi'nin, fen işleri, park-bahçeler ile temizlik işleri müdürlüklerinde çalışan taşeron personelin yeni ücretleri belli oldu.

Akdeniz Belediyesi'nin, fen işleri, park-bahçeler ile temizlik işleri müdürlüklerinde çalışan taşeron personelin yeni ücretleri belli oldu. Akdeniz Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan sözleşme ile taşeron personelin en düşük ücreti, hükümetin belirlediği asgari ücretin üstüne çıkarak, ortalama bin 700 lira oldu. Bu ücret, personelin uzmanlık ve kalifiye oranı, çocuk sayısı ve diğer özlük haklarıyla birlikte daha da yükseliyor.

Akdeniz Belediyesi, DİSK Mersin Genel-İş Sendikası ile imzaladığı sözleşme ile taşeron personelin aylık maaşlarını ortalama bin 700 TL'ye çıkardı. Yeni dönem sözleşme ve ücretleriyle ilgili olarak belediye işçilerinin bilgilendirilmesi amacıyla belediye konferans salonu ile park-bahçeler fidanlığında toplantılar düzenlendi.

Toplantılara Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk, Genel-İş Sendikası Şube Başkanı Kemal Göksoy ve yönetim kurulu üyeleri ile firma yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, daima emekten ve emekçiden yana tavır aldıklarını ifade ederek geçmiş yıllarda da örgütlü oldukları belediyelerde asgari ücretin üstünde bir ücrette anlaştıklarını ifade etti.

Hükümet, seçim öncesinde, asgari ücreti 1300 liraya çıkaracağını açıkladığını hatırlatan Göksoy "Fakat uygulamayı hayata geçirmeden zamlarla bu artışı geri aldı. Bizler sendika olarak bu ücreti reddettik, yeterli olmadığını ve esas almayacağımızı anlattık. Nitekim belediyelerle de bunu görüştük, konuştuk ve doğru olmadığını ifade ettik. Diğer yandan, hükümet, asgari ücreti belirlerken, belediyelere katkı sunmadı, sadece talimat verdi. Belediyeler dışındaki birçok işyerinde, asgari ücretin artışından dolayı işten çıkarmalar başladı. Buna rağmen, birçok yerde asgari ücret bin 400, bin 500 lira olurken, bizler asgari ücretin daha üzerinde bir taban ücreti belirledik" diye konuştu.

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu da hükümetin, asgari ücreti bin 300 liraya çıkardığını, ancak bu artışın kaynağının da halkın tümüne zam olarak geri döndüğünü ifade etti. "Elektrikten, ekmeğe, yol ücretlerine bugün hemen her şeye zam gelmiş durumda. Hükümet, kaşıkla verdi kepçeyle hepimizden, herkesten geri aldı" diyen Eş Başkan Yüksel Mutlu, şöyle konuştu: "Eksik bilinen bir diğer nokta da şu; hükümet, sadece özel sektörün 110 lirasını (SGK primi) karşıladı. Yani belediye eğer bin 300'ü ödeyecekse, kendi öz kaynakları ve iller bankasından gelen ödenekle bu ücreti ödeyecek. Yani hükümetin bize gönderdiği bir para, katkı söz konusu değildir. Fakat emekçiler çok daha yükseğine layıktır."

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı M. Fazıl Türk de konuşmasında, belediyenin içinde bulunduğu borç ve faiz giderleri ile gelir durumunu anlatarak İller Bankası'ndan belediyeye aktarılan aylık kaynağın yüzde 12.5'inin, belediyenin borçları nedeniyle kesintiye uğradığına ifade etti. Eş Başkan Fazıl Türk, "Yapılan kesinti yüzde 12.5 olduğu için sıkıntı çekmezsiniz. Yılsonuna kadar bu oranın değişmeyeceğini umuyoruz. Fakat kesinti geçen yıllarda olduğu gibi yüzde 40'lara çıkarsa belediye olarak sıkıntı yaşayacağız. Temizlik işçileri olarak en büyük emeği sarf eden sizlersiniz. Sizin verdiğiniz emeğin yarısını bile harcamayan kimi çalışanlar ise sizin ücretinizin 2 katından fazla ücret alıyor maalesef. Çevre illerindeki belediyeleri göz önüne aldığımızda emin olun en yüksek ücreti bizler verdik." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim