• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Akçaabat Köftesine Coğrafi İşaret Koruması Başladı

Akçaabat Köftesine Coğrafi İşaret Koruması Başladı
Akçaabat Köftesi coğrafi işaret tescilinin uygulamaya geçirilmesi için yerel paydaşlarla son toplantı gerçekleştirildi.

Akçaabat Köftesi coğrafi işaret tescilinin uygulamaya geçirilmesi için yerel paydaşlarla son toplantı gerçekleştirildi. Toplantı gündeminde Akçaabat Köftesi Coğrafi işaretinin uygulanmasına ilişkin yönergenin nihai hali onaylanarak yürürlüğe girdi.

TTSO'da gerçekleştirilen toplantıya Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Meclis üyesi Ahmet Haşim Ekici, sektör temsilcileri Nihat Aydın, Şener Kakışım, Erkan Çelik, Temel Kolotoğlu, Yusuf Kırandi ile TTSO Türk Patent Enstitüsü Ofisi Temsilcisi Ümit Orhan katıldı.

Toplantıda gündeme gelen bölgede hayvancılığın geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilecek çalışmalara ilgili kurumların katılımına ilişkin protokol taslağı konusunda çalışmalar başlatıldı. Üreticilere verilecek izin belgesi için gerekli Denetim Komisyonu ve denetim yapacak üyeler belirlendi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türk Patent Enstitüsü'nde Coğrafi işareti tescil edilen Akçaabat Köftesinin üretiminden tüketimine kadar geçen süreci kapsayan bir yönergenin oluşturulduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, "Akçaabat Köftesine yıllarca hizmet veren, oluşturulan ağız tadında payları bulunan emekli ustalarımız denetleme üyeleri arasında yer alacak. Süreci sektörle hep birlikte kontrol edeceğiz" dedi.

Denetim Komisyonunda TTSO'dan 4 üye, Akçaabat Belediyesi'nden ise 3 üyenin yer aldığını belirten Hacisalihoğlu, denetimi yapacak üyelerinde bütün paydaşların temsil edildiği kişilerden oluşturulduğunu kaydetti.

Hacısalihoğlu, Akçaabat Köftesi ile ilgili bütün bilgilerin yer aldığı "www.akcaabatkoftesi.com.tr" web sitesi üzerinde bütün tescilli firmaların yer alacağı bir platform oluşturulduğunu ve tescil sürecine ilişkin bütün bilgilerin bu alan üzerinden ulaşılabileceğini dile getirdi.

AKÇAABAT'TA ET ÜRETİMİ ARTIRILACAK

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen de, ülkemizde ve yurt dışında yaygın olarak bilinen, beğeniyle tüketilen ve aranan Akçaabat köftesinin diğer kültür ürünleri gibi yozlaşmaya, taklide ve tahrife maruz kalmaması için çalıştıklarını ifade ederek, coğrafi işaretin Akçaabat köftesini koruması, aynı esaslarda devam ettirilmesi ve diğer kültürlere tanıtılmasına devam edileceğini vurguladı.

Akçaabat Köftesinin Akçaabat ilçesi ismi ile özdeşleştiğini belirten Türkmen, bölgede hayvancılığın gelişmesi için oda ve diğer kurumlarla birlikte hareket etmenin önemli olduğunu söyledi. Türkmen, geçmişte Akçaabat et üretimi noktasında önemli bir potansiyele sahip bir ilçe olduğunu, Akçaabat Köftesinin tüm ülkeye ve yurtdışına ulaşması ile bu potansiyelin daha köklü çözümlerle beraber geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

AKÇAABAT KÖFTESİNİN USTALARI DENETİMLERDE GÖREV ALACAK

Akçaabat Köftesi üretimini ve satışını yapmak isteyen firmaların denetiminde yer alacak denetim komisyonu üyelerine ve köfte ustalarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Türk Patent Enstitüsü Temsilcisi Ümit Orhan tarafından bir sunum yapıldı. Söz konusu toplantıda denetim prosedürleri ve yapılması gerekenlere ilişkin bilgiler aktarıldı. Katılımcılar özellikle köfte üreticilerinin kayıt altına alınmasında bu uygulamanın çok önemli olduğunu, artık bütün dünyaca tanınan Akçaabat Köftesinin izinsiz kullanımının önüne geçilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Akçaabat Köftesinde ustalığın çok önemli olduğu özellikle köfte üretimi için gerekli et, iç yağ, ekmek, sarımsak ve tuzun standartlarının da belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Akçaabat Köftesine Coğrafi İşaret Koruması Başladı

Akçaabat Köftesine Coğrafi İşaret Koruması Başladı

Akçaabat Köftesine Coğrafi İşaret Koruması Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim