• BIST 9558.57
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C

Akademik Kurul Üyeleri, 2016 YGS’yi Değerlendirdi

Akademik Kurul Üyeleri, 2016 YGS’yi Değerlendirdi
Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Türkiye genelinde gerçekleşti.

Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Türkiye genelinde gerçekleşti. Uzmanlar, Türkçe sorularının önceki yıllara göre daha kısa, anlaşılır cümlelerden ve paragraflardan oluştuğunu belirtti.

YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik Ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS'de adaylara geçen yıl olduğu gibi, 40 Türkçe, 15 Tarih, 12 Coğrafya, 8 Felsefe, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından, 40 temel Matematik, 14 Fizik, 13 Kimya ve 13 Biyoloji sorusu yöneltildi. İki aşamalı ve altı farklı oturumdan oluşan üniversite giriş sisteminin birinci aşaması olan YGS, adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorgulayan sınav özelliğini taşıyor. YGS'ye giren adayların LYS'ye başvuruda bulunabilmeleri için taban baraj puanı ise 180. YGS puan türlerindeki puanlardan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'lere başvurabilecek. LYS'lere başvurular, 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar YGS" de 150 baraj puanını geçtiklerinde ise iki yıllık ön lisans ve açık öğretim fakültelerini tercih edebilecekler. YGS sonuçları ÖSYM tarafından 25 Mart'ta açıklanacak.

'TÜRKÇE SORULARI BU YIL DAHA KISA, ANLAŞILIR CÜMLE VE PARAGRAFLAR İÇERİYOR'

Sınavın ÖSYM formatına uygun bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, "Genel olarak son 2 yıla göre daha kolaydı. Adaylardan alınan bilgilere göre Türkçe soruları önceki yıllara göre daha kısa, anlaşılır cümlelerden ve paragraflardan oluşturulmuştur. Sosyal bilgiler testinde Tarih ve Coğrafya soruları zorluk derecesi yüksek olmayan sorulardan oluşurken Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları bilgiye dayalı kavramlar sorgulandığından öğrencilere zor gelmiştir. Fen bilimleri testinde Kimya, Biyoloji zorluk derecesi yüksek olmayan, Fizik soruları kısmen daha zor olan sorulardan oluşturulmuştur. Matematik işlem soruları kolay ancak problem konusunda uzun metinlere dayalı, doğru okuma ve okuduğunu anlayarak Matematik diline çevirme ve hatasız işlem yapma üzerine kurgulanmış sorulardan; Geometri soruları da zorluk derecesi yüksek olmayan temel sorulardan oluşturulmuştur. Yine adaylardan alınan bilgiler değerlendirildiğinde Matematik testinde Fonksiyon konusunda 1, Türkçe testinde ise Dil Bilgisi konusunda 1 soru ile ilgili çelişkili yorumlar bulunmaktadır. Haziran 2016'da yapılacak LYS oturumlarında sorular bilgi ve bilgiyi yorumlamaya dayalı olacağından öğrencilerimizin bundan sonraki zaman diliminde LYS konularının teorik ve temel bilgilerini öğrenip pekiştirerek çalışmalarını bilinçli bir şekilde sürdürmeleri gerekmektedir" dedi.

'ÖĞRENCİLER BİR SINAV SÜRECİNDE OLDUKLARINI UNUTMASINLAR'

ÖSYS'nin Mart ve Haziran aylarında yapılan iki aşamalı sınavdan oluşmakta olduğunu belirten Uğur Okulları Rehberlik Direktörü Nazik Kösegil, "Öğrenciler bu iki aşamalı sınavın birinci aşaması olan YGS'de sınav kaygısını ve sınav anını deneyimlemiş oldular. Zorlu bir süreç olan sınav hazırlık sürecini puan katkısı daha az olan bir sınavla deneyimlemek öğrenciler için olumlu bir durumdur. Yerleştirme puanları sadece YGS'de yapılan netleri değil, LYS'leri de içerecek ve bu puan oluşumunda oran olarak bakıldığında LYS'lerin etkisi yüzde 60 ve üzerinde olacaktır. Öğrencilere tavsiyemiz devam eden bir sınav süreci içinde olduklarını unutmasınlar ve bugün yapılan sınavın olumsuz muhakemesini bir kenara bırakarak Haziran ayında yapılacak LYS'lere yönelik çalışmalarına devam etsinler. Aileler ise bu süreçte öğrencinin en önemli psikolojik desteği yine ailesinden alacağını unutmamalı ve sınav sonucu ne olursa olsun öğrenciyi yargılamadan güven verici, cesaretlendirici ve motive edici ifade ve eylemlerde bulunmalıdır " şeklinde konuştu.

'DİL BİLGİSİ SORULARININ SAYISINDA ARTIŞ OLDUĞU SÖYLENEBİLİR'

2016 YGS Türkçe sorularının önceki yıllarda olduğu gibi Anlam Bilgisi ağırlıklı olduğunu söyleyen Uğur Okulları Akademik Kurul Türkçe Üyesi Cevdet Eyüboğlu, "Önceki yıllara oranla Dil Bilgisi sorularının sayısında artma olduğu söylenebilir. Özellikle son yıllarda pek sorulmayan Anlatım Bozukluğu konusunda 2 sorunun sorulması önceki yıla göre farklılığı ortaya koymaktadır. Ayrıca paragraf sorularının geçmiş yıllara göre kısa olması, kolay anlaşılır olması da soruların farklılığı olarak söylenebilir. Önceki yıllarda olduğu gibi aynı metne bağlı birden çok soru sorma anlayışı 2016'da da devam etmiştir" diye konuştu.

'ÖĞRENCİLER DAHA KAPSAMLI BİR SINAV OLAN LYS İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLAMALILAR'

Öğrencilerin kimya sorularının beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun olduğunu belirttiklerini dile getiren Uğur Okulları Akademik Kurul Kimya Üyesi Bedrettin Boyacıgil, "İyi bir eğitim alan, sınava doğru yayınlarla disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrencilerin bu sınavda çok başarılı olduklarına inanıyorum. Artık YGS bitti. Çok daha kapsamlı müfredata sahip olan LYS Kimya sınavı hazırlıklarına hiç vakit kaybetmeden, kaldığınız yerden devam etmenizi öneriyorum" ifadelerinde bulundu.

'BU SINAVDA, ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENDİKLERİNİ YORUMLAMALARI HEDEFLENMİŞTİR'

'9, 10 ve 11. sınıfların müfredat konularını kapsayan bu sınavda öğrencilerin kavram bilgisini ve analiz gücünü birleştirerek öğrendiklerini yorumlamaları hedeflenmiştir" diyen Uğur Okulları Akademik Kurul Tarih Üyesi Ayşin Dağlı konuşmasına şu şekilde devam etti: "Konuların içeriğine hakim olan ve bu konular içerisindeki bilgileri neden-sonuç ilişkisine göre iyi yorumlayabilen adayların yapabileceği türde bir sınavdır."

'FELSEFE SORULARININ YAPISI BİLGİ VE YORUM GÜCÜNÜ EŞİT DÜZEYDE İSTEMEKTE'

Öğrencilerden aldıkları geri bildirimlere göre soruların müfredata uygun olduğunu belirten Uğur Okulları Akademik Kurul Felsefe Üyesi Gülay Ataç, "Sorular, kavram bilgisi ve analiz gücünü ölçmeye yöneliktir. Planlı çalışan, felsefenin terimlerine hakim olan ve düzenli soru çözen öğrencinin verim alabileceği bir sınavdır. Çünkü felsefe sorularının yapısı bu yıl öğrenciden bilgi ve yorum gücünü eşit düzeyde istemektedir" dedi.

" FİZİK SORULARININ BELİRLEYİCİ BİR BÖLÜM OLDUĞU DÜŞÜNÜLEBİLİR'

Mart 2016 YGS'de Fizik sorularının genelinin, işlem gerektirmeyen ama temel fizik bilgilerini sorgulayan, yorum ağırlıklı sorulardan oluştuğunu vurgulayan Uğur Okulları Akademik Kurul Fizik Üyesi Ahmet Akça, "Konu dağılımı beklendiği gibi ilköğretim Fen Bilgisi ve 9.Sınıf Fizik müfredatından hazırlanmıştır. Sınavın geneli düşünüldüğünde Fizik sorularının belirleyici bir bölüm olduğu düşünülebilir. Sınavın zorluk derecesinin yüksek olmadığı görülse de birkaç sorunun öğrenci açısından ayırt edici olduğu görülüyor. Çalışan öğrencinin emeğinin karşılığını alabileceği bir sınav olarak karşımızda duruyor. Öğrencilerimiz şunu bilmelidir ki bu uzun soluklu bir yarıştır. Enerjisini ve motivasyonunu kaybetmeyen çalışmaya devam eden öğrencilerimizin bu yarışta ipi göğüsleyeceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

'SORULARIN YÜZDE 55'İ 9. SINIF, YÜZDE 30'U 11. SINIF, YÜZDE 15'İ 10. SINIF KAPSAMINDAN'

Öğrencilerden aldıkları bilgilere göre Biyoloji testine ait soruların MEB kazanımlarına uygun, geçmiş yıllardaki soru kalıpları ile benzer ve müfredat ile uyumlu olduğunu gördüklerini dile getiren Uğur Okulları Akademik Kurul Biyoloji Üyesi Asuman Kılıç Casim, "Soruların yüzde 55'inin 9. sınıf, yüzde 30'unun 11. sınıf, yüzde 15'inin 10. sınıf kapsamında olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler bu sene tablo ve grafik yorumlama sorularının yanı sıra, bilgi içerikli sorularla da karşılaşmıştır. Konulara hakim olan ve bu süreçte doğru kaynaklar ile sınava hazırlanan öğrencilerin başarılı olacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte öğrencilerimizin LYS'ye yoğunlaşmaları gerektiğini hatırlatarak çalışmalarını bu yönde sürdürmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerinde bulundu.

'MATEMATİK SORULARI 9. VE 10. SINIF MÜFREDATINI KAPSIYOR'

2016 YGS'de sorulan soruların 9 ve 10. sınıf Matematik müfredatını kapsadığını belirten Uğur Okulları Akademik Kurul Matematik Üyesi Nilda Kiraz, "Sorular MEB kazanımlarına uygundur. Matematik soruları öğrencinin okuduğunu anlayıp yorum yapabilme gücü ile dört işlem becerisini ölçmektedir. Problem konusuyla ilgili soru sayısında diğer yıllara göre artış olduğu gibi paragraf biçiminde hazırlanmış zorlayıcı sorular bulunmaktadır. Geometri soruları geçmiş yıllara göre daha kolay sorulardan oluşturulmuştur" dedi.

'COĞRAFYA SORULARININ ZORLUK DÜZEYİ YÜKSEK DEĞİLDİ'

'Öğrencilerimizden aldığımız izlenime göre coğrafya sorularının önceki yıllarda olduğu gibi 9. ve 10. Sınıf müfredatından olduğu, aynı zamanda müfredatlara eşit dağıtıldığı anlaşılmaktadır. Soruların bilgi birikimi gerektiren ancak zorluk düzeyi yüksek olmayan sorular olduğu anlaşılmaktadır" diyen Uğur Okulları Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler konuşmasını şöyle noktaladı: "Geçen yılın sınavına göre coğrafya sorularında daha az harita kullanıldığı görülmektedir. Öğrencilerimize üniversite hazırlık sürecinde ilk aşamayı tamamladıklarını ve 2. aşama olan LYS için hazırlıklarına vakit kaybetmeden başlamalarını öneririm."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim