• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Akademi Nisa’da Yunus Emre Ve ’Tarihte Kadın’ Konuları Konuşuldu

Akademi Nisa’da Yunus Emre Ve ’Tarihte Kadın’ Konuları Konuşuldu
Ümraniye Belediyesinin kültür ve eğitim etkinliklerinden Akademi Nisa, Ayla Ağabegüm ve Talha Uğurluel'i ağırladı.

Ümraniye Belediyesinin kültür ve eğitim etkinliklerinden Akademi Nisa, Ayla Ağabegüm ve Talha Uğurluel'i ağırladı. Ayla Ağabegüm'ün Yunus Emre'yi, Talha Uğurluel'in ise "Osmanlı'da Kadın ve Kadın Sultanlar" konusunu anlattığı program, katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Ümraniye Belediyesinin eğitim ve kültür etkinliklerinden Akademi Nisa, 11 haftadır Ümraniyeli hanımların gayret ve azmine sahne oluyor. Çok sayıda katılımcının her hafta alanında uzman akademisyen ve hocalardan, birbirinden değerli konularda bilgi aldığı Akademi Nisa'nın bu haftaki konukları, Ayla Ağabegüm ve Talha Uğurluel oldu. Ayla Ağabegüm'ün Yunus Emre'yi, Talha Uğurluel'in Osmanlı'da Kadın ve Kadın Sultanlar konusunu anlattığı ders dinleyicilere verimli bir gün yaşattı. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen programa, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın eşi Saliha Can'ın yanı sıra, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Serap Eşit Elveren ve Türkân Öztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, birim müdürleri ve çok sayıda hanım katıldı.

Ayla Ağabegüm'ün Yunus Emre'nin hayatı ve şiir anlayışı hakkında zengin bilgi birikimini dinleyicilere aktardığı programda çok sayıda şiir okundu ve açıklandı. "Yunus gibi şahsiyetlere her çağda ihtiyacımız var" diyen Ayla Ağabegüm, Yunus Emre'nin hayatı ve devrindeki şahsiyetlerle ilişkisiyle alakalı rivayetleri anlattı. Yunus Emre'nin yaşamla alakalı nasihat niteliğindeki şiirlerini okuyarak açıklayan Ağabegüm, Yunus'un sevgi anlayışından ve insan ilişkilerinde tatlı dilin, gönül bağının öneminden bahsetti. Yunus Emre'nin şiirinde bahsettiği ve telkin ettiği her şeyin Kur'an ve hadis kaynaklı olduğunu dile getiren Ağabegüm, "Yunus, İslâmî anlayışı şiire açık bir Türkçeyle yerleştirebilmesiyle dinimizi ve dilimizi yaşatmak konusunda yüce bir şahsiyettir" dedi.

TARİHTE KADIN

"Osmanlı'da Kadın ve Kadın Sultanlar" konusunu işleyen Talha Uğurluel ise, Selçuklu'daki kadınların devlet ve toplumsal hayattaki aktifliğini anlatarak konuşmasına başladı. Sonra Osmanlı Devletinde kadının yeri ve Osmanlı'daki kadın şahsiyetlerden bahseden Uğurluel, sultanlardan halka her sınıftan Osmanlı kadınının topluma yaptığı katkıları anlattı. Görsel ve tarihi mektuplardan örneklerle Osmanlı harem hayatı, kadın sultanlar ve gündelik hayatta kadınları anlatan Uğurluel, bugün ve tarihte kadınların sosyolojik konumundan örnek verdi. İstanbul ve Anadolu'da, tarihteki kadın şahsiyetler tarafından yaptırılmış mimari eserleri ve bunların özellikleri ile yaptırılma hikayelerini teferruatıyla anlatan Uğurluel, hanımların sorularını cevaplandırarak dersini sonlandırdı.

Akademi Nisa’da Yunus Emre Ve ’Tarihte Kadın’ Konuları Konuşuldu

Akademi Nisa’da Yunus Emre Ve ’Tarihte Kadın’ Konuları Konuşuldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim