• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

'Akabe-İskenderun Ro-Ro seferleri ihracata can simidi olur'

'Akabe-İskenderun Ro-Ro seferleri ihracata can simidi olur'
Başbakan Davutoğlu’nun "Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşünüyoruz." açıklamasını memnuniyetle karşılayan ihracatçılar, bu seferlerin ihracata "can simidi" olacağına inanıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün ziyaretinde yaptığı "Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşünüyoruz." açıklamasını memnuniyetle karşılayan ihracatçılar, bu seferlerin ihracata "can simidi" olacağına inanıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı değerlendirmede, Ro-Ro taşımacılığının, uluslararası taşımacılıkta mesafeyi kısaltması, yükleme ve boşaltmanın hızı ve maliyetlerinin düşüklüğü ile ciddi avantajlar sunduğunu belirtti.

Ro-Ro seferlerinin nakliyeciler açısından da tercih edilen bir taşımacılık şekli olduğunu anlatan Büyükekşi, Ro-Ro feribot taşımacılığı ile Akabe'nin, Türkiye için Ürdün'ün yanı sıra Körfez ve Arap yarımadasına açılan bir kapı görevi göreceğini dile getirdi.

Büyükekşi, "Ro-Ro seferlerinin Arap dünyasıyla ticaretimize ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Orta Doğu’da ticarette zorluklar yaşadığımız ülkelerle ticaretimizde Ürdün kilit rol oynayacak." diye konuştu.

"İhracata can simidi olur"

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen de Akabe-İskenderun arasında Ro-Ro seferlerinin düzenlenmesinin, daralan ihracat için adeta bir "can simidi" olacağını, özellikle yaş meyve-sebze ve gıda gibi çabuk bozulan ürünler için hayati önem taşıdığını belirtti.

Sadece Ro-Ro seferlerini başlatmanın çözüm için yeterli olmayacağını, iki ülkenin de bu taşımacılığı desteklemesi gerektiğini aktaran Aymen, "Ürdün, geçiş ücretlerinde indirim yapmalıdır. Hükümetimizin de Ro-Ro taşımacılığına parasal destek vermesi şarttır. Tır başına maliyetin 5 bin 100 dolarlardan 3 bin dolarlara düşürülmesi işin cazibesini artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim