• BIST 9716.35
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

AK Saray'la FED orta yolu bulamadı

AK Saray'la FED orta yolu bulamadı
Merkez Bankası ve T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki gerilim dinmek binmiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dövizi frenleyebilmek için umudunu bağladığı Merkez Bankası’nın elindeki kura müdahale araçlarının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları nedeniyle etkisiz kaldığı bildirildi.

Merkez Bankası eski yöneticileri, alınacak her türlü önlemin Cumhurbaşkanlığı’ndan gelecek bir kritik açıklamayla etkisini tamamen yitirebileceğine dikkat çektiler.

MÜDAHALE TAKVİMİ AÇIKLANMALI!

Merkez Bankası yetkilileri ile Merkez’in eski yöneticileri, son dönemde döviz kurunda yaşanan dalgalanma ve kura müdahale yöntemlerini SÖZCÜ’ye değerlendirdiler.

Doları dünyada ABD Merkez Bankası FED’in, Türkiye’de ise FED ile birlikte özellikle Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamaların yükselttiğini ifade eden yöneticiler, “Piyasanın ihtiyacını dikkate alarak döviz satışı, dolaylı faiz araçları ya da farklı önlemlerle kura müdahale edilebilir.

Ancak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılacak yeni bir açıklama bütün bu müdahaleleri boşa çıkarabilir. Böyle bir risk ihtimali varken Merkez’in araçlarına değil, siyasetçinin kura ne zaman ve ne yönde müdahale edeceğini gösteren müdahale takvimine ihtiyaç var” dediler.Merkez Bankası’ndan dolara müdahale!

MÜDAHALE DEĞİL İZLEMEK DAHA DOĞRU

Merkez Bankası yöneticileri, temelinde ekonomi yatmayan dalgalanmalara müdahale etmenin yersiz olduğunu belirtirlerken, “Aslında bu tür dönemlerde Merkez’in hiçbir müdahalede bulunmaması daha doğru olur.

Çünkü politikacıların neden olduğu dalgaları para politikası araçlarıyla söndüremezsiniz. Sadece elle tutulur ekonomik bir sebep varsa o sebebi ortadan kaldırabilirsiniz” dediler. Yöneticiler, bu konuda şu deneyimi aktardılar: “2001’de Irak Kuveyt’e girdi, kur fırladı.

Merkez olarak kura hiçbir şey yapamadık. Sonra ortam yatıştı. Baktık hala dövize talep var. Nedenini anladık, 10-15 milyon dolarla müdahale edip sorunu tamamen çözebildik” diye konuştular.

DÖVİZ SATMAK ÇOK TEHLİKELİ

Merkez Bankası eski yöneticileri kritik bir uyarıda da bulundular. Dışarıda FED belirsizliği, içeride seçim ve kura siyasi müdahale riskinin devam ettiği bu tür ortamlarda döviz satarak kura müdahale etmenin ters etki yapıp, ülkeden döviz çıkışına yol açabileceğini de belirterek şu değerlendirmeyi yaptılar:“Piyasaya hangi araçla ne zaman müdahale edileceği çok ince hesapları gerektirir ki Merkez Bankası deneyimi ile bu hesabı çok iyi yapıyor.

Yükselen kura döviz satarak müdahale etmekten bahsediliyor. Bu çok etkili bir yöntemdir. Ancak bu yararlı silah bir anda sizi arkadan vuran tehlikeli bir silaha dönüşebilir. Müdahale amaçlı döviz sattığınızda piyasada döviz bollaşır ancak sizin de rezervleriniz azalır.

Yabancı yatırımcılar rezervlerin azalmasını risk olarak algılayıp, ülkeden kolay çıkamayacakları endişesine kapılırlar. Bu endişeyle bu sefer ülkeden çıkmayacak olanlar da dövize yönelmeye başlar, sorun içinden çıkılmaz bir hal alır.

Merkez Bankası, bugün siyasi müdahaleler nedeniyle ne yazık ki elindeki yararlı silahlarla bile vurulma riskini yaşadığı günlerden geçiyor.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim