• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

AK Partili Vekillerden Kılıçdaroğlu’na ’Melen’ Yanıtı

AK Partili Vekillerden Kılıçdaroğlu’na ’Melen’ Yanıtı
AK Parti Düzce milletvekilleri Dr. Faruk Özlü, Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Melen Çayı ile ilgili iddialarına...

AK Parti Düzce milletvekilleri Dr. Faruk Özlü, Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Melen Çayı ile ilgili iddialarına yanıt vererek, "Düzce katı atık bertaraf tesisi İstanbul'un suyunu kirletmiyor" dedi.

AK Parti Düzce milletvekilleri Dr. Faruk Özlü, Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında, geçtiğimiz gün Düzce'ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarına yanıt verdi. Düzce milletvekilleri adına konuşan Dr. Faruk Özlü, "Sayın Kılıçdaroğlu Düzce'deki katı atık bertaraf tesisinin Melen Çayı'nı kirlettiğini ve dolayısıyla da İstanbul'un içme suyunu kirlettiğini ifade etmiştir. Tesis ile yatırımlarla ilgili tetkiklerde bulunmuştur. Elimizde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu'nun bir raporu var. O raporu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu raporda "İstanbul'a tüketim amaçlı alınan ve İSKİ tarafından yapılan arıtım işlemleri sonrasında şebekeye verilen suyun her türlü takip ve analizleri kurumumuzla yürütülmektedir" deniliyor. Melen Çayı Düzce ili Yığılca sınırları içinde doğup Akçakoca Melenağzı köyünden Karadeniz'e döküldüğü ifade edilmektedir. İstanbul'da yapılan analizlerde 2015 yılında 8 bin 874 mikrobiyolojik takip amaçlı numune alındığı ve analizlerde halk sağlığını olumsuz sonuçla karşılaşılmadığı belirtiliyor. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'un suyunun kirletildiğine dair açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

TESİSE İLAVELER YAPILACAK

Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tesis hakkında çalışmaların yürütüldüğünü ve ilave sistemlerin yapılacağını kaydetti. İSKİ'nin 2016 yılı içinde Düzce'nin tüm köylerinin kanalizasyon ve bunların iletim hatlarını döşeyeceğini belirten Özlü, "Bu da ilave bir İSKİ yatırımı olacaktır. Düzce'deki katı atık bertaraf tesisi düzenli çöp toplama yeridir. Burada çöp ayrıştırma ya da enerji elde etme tesisi yoktur. Ancak şu anda çöp oraya depolanmıyor. Şu anda bu sorun geçici olarak tespit edilen yere, yani İzmir'de olduğu gibi vahşi olarak depolanıyor. Düzce'nin çöpü Melen Çayı'na atılmıyor. İSKİ koruma havzasında olduğu için bütün derelerden ve çaylardan gelen suların kontrol edildiği bir bölgedir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen rapora göre belki katı atık bertaraf tesisinde ayrıştırma da olacak" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Düzce'ye davet edilmesinin AK Parti'nin ardında kalan CHP'nin güç kazanma hamlesi olarak görüldüğüne dikkat çeken Milletvekili Özlü, "AK Parti Düzce'de geçtiğimiz seçimlerde yüzde 71.8 oy oranı ile birinci partidir. Bizden sonra gelen partiler CHP ve MHP yüzde 15 oranında oy almışlardır. Bu, Düzce'de çok zayıf olan yerel yöneticilerin genel başkanlarını çağırarak bir güç kazanma hamlesidir. Ancak Düzce'de söyledikleri gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu.

"İZMİR'E ÇÖZÜM BULSUN"

Özlü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çöp sorununa el atmasını tavsiye ettiklerini kaydederek, "Kılıçdaroğlu'na CHP'ye ait 75 belediyenin vahşi depolama yaptığı ve bu belediyelere ait depolama tesislerini ziyaret etmesini öneriyoruz. İzmir CHP'nin belediyesidir. Burada vahşi depolama yapılmaktadır. Kılıçdaroğlu'nun lütfen burayı da ziyaret ederek çözüm bulmasını tavsiye ederiz" şeklinde konuştu.

"TOPRAK KİRLETİLMİYOR"

AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan ise basın toplantısını takip eden gazetecilerin toprağın kirletilip kirletilmediği yönündeki sorusuna cevap verdi. Arslan, "Düzce düzenli çöp depolama sahası 2004 yılından beri saha aranılan bir yer. Düzce İSKİ havzasında olduğu için yetkililer, belediye başkanlarımız ve ilgililer çöp depolama tesisi ile ilgili saha temin etmekte zorlandılar. Bu saha 4. sahadır. Diğer 3'üne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED raporu vermediği için eski taş ocağı arazisine kurulan tesis için ÇED raporu alındı. Bu tesis 2014 yılında hizmete girdi. Yapım şekli Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öngördüğü en son teknoloji ile yapılmıştır. Şu anda düzenli depolama ile depolanmakta altı tamamen mebran sistemi ile bohçalanıp çöpten, kardan ve biriken suların tamamı bir kanal vasıtası ile İSKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptırdığı arıtmaya taşınıyor. Bu nedenle çöp depolama sahasının bir gram toprağa atık su verebilme imkânı yoktur. Bunu da özellikle belirtmek istedim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim