• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

AK Partili Şahin’den yemin metni açıklaması

AK Partili Şahin’den yemin metni açıklaması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, TBMM’de milletvekili yeminin tartışılmaya başlandığını söyleyerek, AK Parti olarak yeni anayasayla birlikte yeni yemin metni hazırladıklarını söyledi.

Şahin, TBMM’de 6. kez yemin ettiğini belirterek, “Hiçbir demokratik ülkenin meclisinde ve anayasasında olmayacak şekilde kötü yazılmış bir yemin metni. İdeoloji kokan, ayrımcılık kokan, baştan sona imla hatalarıyla dolu, tabi ki darbe dönemlerinin anayasasının yemin metnidir”dedi.

Şahin, partisinin Karabük İl Başkanlığında 100. Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen İl Danışma Kurulu toplantısına katıldı.

Burada partililere konuşan Mehmet Ali Şahin, AK Parti'nin 317 milletvekili ile tek başına iktidara gelme başarısını gösterdiğini anlatarak, “Geçtiğimiz salı günü TBMM’de milletvekilleri olarak yemin ettik. Ama hala dikkat edin, salı günkü yemin bir yönü ile tartışılıyor basında. Çünkü HDP’li bir bayan milletvekili yemininde ufak bir değişiklik yaptı. Geçici başkan Sayın Baykal bu yemini kabul etmedi, Sayın Leyla Zana’nın yeniden gelerek anayasada yazılı olduğu şekilde hiçbir ilave değişiklik yapmadan o metni tekrar etmesini istedi ama kendisi gelmedi. Açıklamalar yapmış, gelmeyeceğim diye. Tabii ki anayasa ve iç tüzük neyi gerektiriyorsa, bu yapılacaktır. Ancak burada üzerinde durulması gereken önemli bir husus var. Altıncı kez parlamentoda yemin etmiş olan bir hemşehrinizim, kardeşinizim. Bu yemin metnini çok beğendiğimiz için, içimize sindiği için yemini yapmış değiliz. Çünkü hiçbir demokratik ülkenin meclisinde ve anayasasında olmayacak şekilde kötü yazılmış bir yemin metnidir. İdeoloji kokan, ayrımcılık kokan, baştan sona imla hatalarıyla dolu, tabi ki darbe dönemlerinin anayasasının yemin metnidir. O bakımdan bu anayasa yürürlükte kaldığı sürece darbe ürünü, 82 anayasası yürürlükte kaldığı sürece bu anayasa ve tabii ki bu yemin metni tartışılmaya devam edecek” dedi.

AK PARTİ’NİN YENİ YEMİN METNİ

549 milletvekilinin oradaki metni okuyarak yemin ettiklerini de kaydeden Şahin, “Ancak bu metni hala tartışmaya devam edeceğiz. Bu nedenle diyorum ki biran önce bu darbe ürünü anayasa yerine sivil anlayışla yazılmış anayasayı TBMM yürürlüğe koyabilmelidir. Bu yeni dönemde AK Parti olarak en önemli hedeflerimizden bir tanesi budur. Peki şöyle bir soru sorabilirsiniz; siz AK Parti olarak anayasayı değiştirdiğinizde yemin metniniz nasıl olacak? Bundan farklı mı olacak? Biz, geçtiğimiz 24. dönemde yeni bir anayasa metni hazırladık. Parlamentoda uzlaşma komisyonuna sunduk ve kamu ile de paylaştık. Bizim yeni anayasada, sivil anayasada ön gördüğümüz yemin metnimiz her türlü ideolojiden uzak, ayrımcılıktan uzak çağdaş ve demokratik bir ülkede, mecliste bulunması gereken üstüne ant içilmesi gereken bir metin. İzin verirseniz bizim anayasa değişikliğinde, yani yeni anayasa tasarısındaki yemin metnini sizlerle paylaşmak istiyorum. “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma, devletin bağımsızlığını, milletin bağımsız şartsız egemenliğini koruyacağıma, mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.” Bizim yemin metnimiz bu. Bu kadar. Herkesin Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olan herkesin, etnik kökeni ne olursa olsun, anadili ne olursa olsun, herkesin üzerinde mutabık kalacağı ve gönül huzur ile üstünde yemin edebileceği bir metindir” ifadesinde bulundu.

“ATATÜRK’ÜN ETTİĞİ YEMİN DE OLABİLİR”

‘Ya siz eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz?’ diye aklınıza böyle bir soruda gelebilir diyen Şahin, “Aslında eski köye, yeni âdeti 1982 darbe ürünü anayasa getirdi. Bakın Cumhuriyetin ilk anayasası 1924 anayasası. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü. O dönemde meclisten geçmiş anayasanın yemin metnini sizlerle paylaşıyorum; ‘ Vatan ve Milletin saadet ve selâmetine ve milletin bilâ kaydü şart hâkimiyetine mugayir bir gaye gütmeyeceğime ve Cumhuriyet esaslarına sadakatten ayrılmayacağıma namusum üzerine söz veriyorum.” bu kadar. Demin ben AK Parti olarak metin önerdim ya, o da olabilir bu da olabilir. Bunda da herhangi bir sorun yok. Ama bakın diğer siyasi partilere, 24. Dönemde meclis başkanlığında sundukları anayasa değişiklik tekliflerinde ki yemine bakın, 82 anayasasının yemin metninden pek farklı değildir. Sadece birkaç yer değişmiştir. Özellikle CHP’nin aşağı yukarı tamamen aynıdır. MHP’nin de yüzde 70 - yüzde 80 aynıdır. O bakımdan bu yeni dönemi mutlaka Türkiye’de ayrımcılığa izin vermeyen, ideoloji dayatmayan sivil bir anlayışla yapılmış, yapılacak şiddetle ihtiyacı var” dedi.

“HİÇBİR PROBLEM YOKTUR, OLMAZ, OLMAYACAKTIR,ÇÜNKÜ BİZ AYNI DAVANIN MENSUPLARIYIZ.”

Şuanda 64. Cumhuriyet Hükümetinin kurulması beklentisi olduğunu da kaydeden Şahin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Gazetelerde bir takım köşe yazarları yazıyor, ‘Efendim hükümet hala niye kurulmuyor, hani nerede’ diyorlar. 2011 seçimlerinden sonra da AK Parti ek başına iktidara geldiğinde de 8 gün sonra hükümet kuruldu. Demek ki bu işin bir hazırlığı var. Başbakanımız ve Genel Başkanımız yeni hükümeti kurmakla ilgili istişarelere devam ediyor ve listeyi Cumhurbaşkanımıza sunacak. Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin kurucu lideri olarak 3 dönem Başbakanlığını yapmış bir Cumhurbaşkanı olarak ‘Başarılı bir kabinenin oluşmasında Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ortak bir çalışma ortaya koyması ülkenin geleceği açısından son derece önemlidir’ diye bir açıklama yaptı. Bazıları bunu eleştirebilir. Sayın Cumhurbaşkanımız AK Parti grubunu en iyi tanıyan isimlerin başında gelir. Ne diyor kilit cümle şu; ‘Başarılı bir kabine oluşturmak için Başbakanla istişare edeceğim ve tavsiyelerim olacak’ bu tavsiyeler ışığında çok başarılı olabilecek 2019’a kadar Türkiye’yi taşıyabilecek bir kabineyi en kısa sürede kuracağız mesajını veriyor. Niye kurulmadı, acaba Cumhurbaşkanı ile Başbakanla arasında bir problem mi? var.

Bir problem çıkması için dua eden çevrelerin olduğunu biliyorum ama boşuna beklerler. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında hiçbir problem yoktur, olmaz, olmayacaktır. Çünkü biz aynı davanın mensuplarıyız. Bizim yola çıkarken milletimize vaat ettiğimiz bu ülkeye hizmet etmek en başarılı icraatları bu ülke insanına kazandırmaktır. Şuanda yeni kabine kurulurken, yapılan çalışma bundan ibaretti. Tabiî ki kabineyi Başbakanımız hazırlayacaktır sunacaktır. Ama orası her geleni onaylayan bir makam değildir. Tabi orası inceleyecektir, tavsiyeler ve önerileri olacaktır.Bu öneriler istikametinde çok başarılı olacak bir kabine Pazartesi günü beklentimiz odur ortaya çıkacaktır. 64. Hükümet kolları sıvayarak besmeleyi çekip milletimize ve ülkemize hizmete başlayacaktır.”

AK Parti olarak hedeflerinin güven ve istikrar içerisinde halkımızın beklentilerine uygun icraatları ortaya koyabilmek olduğunu kaydeden Şahin, “Güven son derece önemlidir. 1 Kasım seçimleri milletimizin iradesinin tek parti iktidarından yana tecelli ettiği bir seçimdir. Ancak 7 Haziran seçimlerinde de milletimiz doğru yapmıştır, 1 Kasım seçimlerinde de doğru yapmıştır” ifadesinde bulundu.

AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve AK Parti İl Başkanı Timurçin Saylar ile ilçe belediye başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıda Mehmet Ali Şahin, seçim döneminde sandık bazlı tespitlerde ve çalışmalarda başarılı olanlara bir plaket ve altın hediye takdim edildi. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim