• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

AK Partili Baybatur’dan TARİŞ’e eleştiri

AK Partili Baybatur’dan TARİŞ’e eleştiri
Kuru üzümde yeni sezon ürün hasadının yapıldığı şu günlerde TARİŞ Üzüm Birliği'nin hala fiyat açıklamamış olmasını eleştiren AK Parti MKYK...

Kuru üzümde yeni sezon ürün hasadının yapıldığı şu günlerde TARİŞ Üzüm Birliği'nin hala fiyat açıklamamış olmasını eleştiren AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Murat Baybatur, amacı üretimi desteklemek ve üreticiyi korumak olan bir kuruluşun üreticiyi serbest piyasanın insafına bırakmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Hükümet olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını belirten Baybatur, üreticinin yüzünü güldürecek fiyatın piyasa ortamında oluşması için TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle alım yapabilmek adına çalışma yürüttüklerini söyledi.

Fındıkta FİSKOBİRLİK'in, şeker pancarında TORKU'nun çiftçisini koruyan politikalar izlerken TARİŞ Üzüm Birliği'nin üzüm çiftçisini belirsizlik içinde bıraktığını kaydeden TBMM Güvenlik, İstihbarat ve Milli Savunma Komisyonları Üyesi ve AK Parti MKYK Üyesi Murat Baybatur, FİSKOBİRLİK ve TORKU ürün fiyatlarını hasat tamamlanmadan önce açıklayarak ürün alımı yapmaya başlarken, TARİŞ'in rekoltenin yüksekliğini gerekçe göstererek sezon başında arz fazlası ürün mesajı vermesinin birliğin kuruluş amacına hizmet etmediğini söyledi.

"Serbest piyasanın insafına bıraktılar"

TARİŞ'in fiyat açıklamayarak üreticiyi serbest piyasanın insafına bıraktığını vurgulayan Baybatur, "Öncü kuruluş olan TARİŞ sezon ortasında sıkışan çiftçiyi yanlış yönlendirerek her seferinde "Hükümet para versin alım yapalım" şeklinde yaklaşmakta ve sorumluluğu üzerinden atmaya çalışmaktadır" dedi.

AK Parti Hükümetleri olarak her yıl artan oranda çeşitli kalemlerde destek sağladıklarını belirten Baybatur, TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle üzüm sezonunda alım yaptırarak piyasanın üretici lehine gelişmesi için çaba sarf ettiklerini, hali hazırda yürütülen Okul Üzümü Projesi ile de iç pazarda üzüm tüketimini artırmaya çalıştıklarını ifade etti. Asli işi piyasaya çiftçi lehine yön vermek olan TARİŞ'in sorumluluğunu yerine getirmediğini vurgulayan Baybatur şöyle konuştu:

"Bu kurum çözüm üretmeli, yeni projeler geliştirmeli, pazar araştırmalarında öncü olmalı ve mahsulün değerlenmesi için her türlü çalışmayı yapmalı. Hükümetten alınan doğrudan destek ve alım yetkisi ile aldığı üzümleri sezon sonunda değerlendirip gelecek sezon için hazırlık yapması gerekirken, her sene "Depomda şu kadar üzüm var, ne yapayım?" demek kurumsal bir mantıkla izah edilemez. Görülüyor ki asli vazifesi üretilen mahsullerin değerlendirilmesi ve piyasaya yön vermek olan TARİŞ kolaycılığa kaçmaktadır."

Hükümet olarak bugüne kadar üzümün değerinde satışını sağlamak adına var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Baybatur, bu yıl da üreticinin yüzünü güldürecek fiyatın piyasa ortamında oluşması için TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle alım yapabilmek adına çalışma yürüttüklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim