• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

AK Parti'den demokratikleşme hamlesi geliyor

AK Parti'den demokratikleşme hamlesi geliyor
Uzun süredir bekleyen reformlar için adım atılıyor. Hükümet gelecek haftadan itibaren kapsamlı bir demokratikleşme hamlesi başlatacak.

Hükümet önümüzdeki hafta uzun süredir bekleyen reformlarda büyük bir demokratikleşme hamlesi yapmaya hazırlanıyor. Başkan Ahmet Davutoğlu'nun masasında olan 'bahar paketi'nin ilk ayağı yeni Anayasa olacak. AK Parti çıkmaza giren yeni Anayasa görüşmelerini beklemeden kendi taslak metnini önümüzdeki hafta yazmaya başlayacak.

KRİTİK MADDELER

Paketin ikinci ayağında darbe dönemi dahil yasalardaki antidemokratik hükümler temizlenecek. Alevilerin sorunlarını çözmek için atılacak adım paketin 3 ayağı olacak. Başbakan Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı 'Barış Huzur Demokrasi Eylem Planı'nınn uygulanma sahfası masaya yatıralacak.

Demokrasiye bahar havası yaşatacak paketin ilk ayağında hükümet önce yeni Anayasa için harekete geçecek. Yeni Anayasa taslak metninin yazımı için aralarında hukukçuların da olduğu uzman ekip oluşturulacak. Taslak metin geniş katılımla yazılacak. Türkiye'den ve dünyadan konunun uzmanlarının katılacağı yeni Anayasa çalıştayları düzenlenecek. AK Parti bu çalışmalarda geniş bir kamusal katkı sağlamak için de STK'ların dahil edilmesini sağlayacak. Yeni Anayasa'da ikinci adım kritik maddeler için atılacak.

YENİ ANAYASA TASLAĞI

Ak Parti, geçtiğimiz dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu önerilerinde de revizyona gidecek. Çalışmanın sonunda kısa süre içinde AK Parti'nin yeni anayasa konusundaki pozisyonu ve tavrı belirlenecek. Bu sürecin sonunda kurulacak bir uzman heyet ile anayasa yazımını geçecek olan hükümet kendi anayasa taslağını hazırlayacak. Hazırlanan son taslak diğer partiler ile paylaşılarak uzlaşı aranacak.

ALEVİLER İÇİN 2. PAKET

Önümüzdeki haftadan itibaren gündeme alınacak diğer konu da Aleviler için hazırlanan yeni paket olacak. Alevi açılımı sürecinde ve sonrasında yapılan çalışmalar tamamlanmış bulunuyor. Bu konuda bütün senaryoların tamamlandığı ve adım atma aşamasına gelindiği belirtiliyor. Hükümet, Alevi dedeleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yaparak pakete son şeklini verecek. İkinci pakette esas olarak Alevilerin sorunlarının çözümünde hukuki süreçlerin hazırlığı yer alacak. Bunun için şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalar rapor haline getirilirken sorunların çözümüne yönelik alternatif senaryolar ve formüller hazırlandı. Çalışma Başbakan Davutoğlu'na da sunuldu. Bu seçeneklerden hangisinin ve hangilerinin uygulamaya konulacağına ise yine önümüzdeki hafta AK Parti MYK'da karar verilecek. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim