• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Ak Parti'de Koalisyon hazırlıkları

Ak Parti'de Koalisyon hazırlıkları
Davutoğlu'nun koalisyon planı netleşiyor CHP, MHP ve HDP ile yapılacak görüşmelerdeki havaya göre ikinci tur görüşmelere başlanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından hükümet kurma görevinin de bu hafta sonuna doğru verilmesiyle koalisyon görüşmelerine resmen başlayacak.

Davutoğlu görüşmeler öncesi kurmaylarıyla ve parti teşkilatıyla görüşmelerini, CHP, MHP ve HDP'ye yönelik analizlerini de büyük oranda tamamladı.

İl başkanları ile yaptığı toplantıda, "Seçmenimizi koalisyona hazırlayın" mesajı veren Davutoğlu, her 3 parti ile ilgili koalisyon seçeneklerini farklı farklı isimlerden dinleyerek analiz etti.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini aldıktan sonra her üç partiden de randevu isteyecek.

Zaten resmi olmayan görüşmelerle partilerin nabzını yoklayan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP ile yapılacak görüşmelere "ne istediklerini bilerek" oturacak ve burada "genel" mesajlar verilecek.

Bakanlık paylaşımı, uygulanacak projeler, hükümet protokolünde yer alacak ana unsurlar bu görüşmelerde dillendirilmeyecek.

Görüşmelerde sadece "ana ilkelere" ilişkin açık mesajlar verilecek. Davutoğlu ilk tur görüşmelerin ardından bazı kurmayları ile alınan mesajları masaya yatıracak ve oluşturulacak komisyonlar ile "eş zamanlı" olarak CHP, MHP ve HDP ile görüşecek.

Ancak Ak Parti kaynakları ikinci turda HDP ile görüşmenin dahi olmadan kapının "HDP'den kaynaklı" kapanabileceğini vurguluyor.

CHP ile ne getirir ne götürür

Ak Parti'de partilere göre ayrı ayrı analizler yapıldı. Çözüm sürecinin CHP ile “sekteye uğramayacağı”, anayasada ortaklaşan konularda hemen değişiklik yapılabileceği, dış dünyaya daha "ılımlı" mesaj verilebileceği, Aleviler ile ilgili adımların daha kolay atılabileceği, ekonomi çevrelerinin beklediği "olumlu havanın" yaratılabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

CHP ile yapılacak "Büyük koalisyon" ile taşeron konusunun çözümü, emeklilere yönelik bazı adımlar da atılabileceği, tarım kesimiyle ilgili de ekonomik bazı kararların daha kolay alınacağı değerlendiriliyor.

Olumsuzluklar olarak da CHP içindeki "muhalif sesler" gösteriliyor. Yapılacak bazı düzenlemeler konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hem partisine hem de tabanına sahip çıkamayacağı yorumları yapılıyor. CHP'nin açıkladığı 14 maddeye Ak Parti'de olumsuz yaklaşılmazken "Cumhurbaşkanı'nın örtülü ödenekten faydalanmaması" noktasında müzakere edileceği ve anlaşma zemini aranacağı ifade ediliyor.

Ak Parti, "dönüşümlü Başbakanlık" formülüne ise kesinlikle sıcak bakmıyor. CHP'nin ısrarla isteyebileceği İçişleri, Dışişleri ve Adalet bakanlıklarından sadece Dışişleri'nin verilebileceği de vurgulanırken "eşit bakanlık dağılımı" Ak Parti gündeminde bulunmuyor.

CHP ile eğitim politikalarında görüş ayrılıkları yaşanabileceği ifade ediliyor. Ak Parti, 4 bakanla ilgili yolsuzluk komisyonu kurulması sürecini ise "ayrı bir süreç" olarak değerlendiriyor.

Bu şartın koalisyon protokolünde yer almayacağı ancak Meclis'e bir partinin getirmesi halinde "Ak Parti oyları dışında" kabul edilebileceği ve komisyonun kurulabileceği değerlendiriliyor.

Taban MHP ile istiyor ama...

Ak Parti'de, taban ve milletvekillerinin büyük bölümü, il başkanlarının büyük çoğunluğu MHP ile koalisyon istiyor. MHP ile yapılacak koalisyonun daha "uyumlu" olacağı savunulurken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "partisine daha hakim" olduğu belirtiliyor. Ak Parti kurmayları, "MHP ile koalisyon kolay, Devlet Bahçeli ile zor" yorumları da yapıyor.

Ortak seçmen tabanı olması nedeniyle atılacak adımların daha kolay seçmene anlatılacağı değerlendiriliyor. Ancak Ak Parti'de bazı isimler, "13 yıldır mücadele edilen aşırı güvenlikçi politikaların" yeniden hayata geçip, "devlete yaklaşırken milleten uzaklaşma" tehlikesine dikkat çekiyor.

Çözüm sürecinin iktidarın en önemli projesi olduğu vurgulanırken MHP'nin çözüm sürecine olan "uzlaşmaz, sert" tutumu da Ak Parti'de dev bir soru işareti olarak yerini koruyor.

Bazı kurmaylar, Ak Parti'nin "olmazsa olmazı" olan "Çözüm süreci" yerine "Barış süreci", "Demokratikleşme süreci" gibi isimlendirme ile sürecin yeniden formüle edilebileceğini ifade ediyor.

Ak Parti cephesinde dikkat çekilen en önemli çekince ise Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığına yönelik ilk günden bu yana süren sert tutumu. Hedef 4 yıl Muhalefet ile yapılacak görüşmelerde "Hedefimiz 4 yıl sonra zamanında seçim yapmak" mesajı verilecek.

Erken seçim beklentisiyle yola çıkılırsa bunun zarar vereceği ve hükümetin bir seçim hükümeti olacağı algısının ortaya çıkacağı değerlendirilecek. Hükümetin görevini normal seçim zamanına kadar götürmesi gerekliliği ifade edilecek. Büyük projelerin devam etmesine de görüşmelerde vurgu yapılacak.

İftar uyarısı

Ak Parti'de Ramazan ayı için teşkilatlara dikkat çeken bir uyarı gittiği de ifade edildi. Beş yıldızlı otellerde ya da lüks restoranlarda iftar programı organize edilmemesi istenirken iftarların belediye çadırlarında ya da sokak organizasyonlarında yapılması ve teşkilat olarak katılım sağlanması istendi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim