• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

AK Parti Milletvekili Birkan: Bu kafa 28 Şubat kafası

AK Parti Milletvekili Birkan: Bu kafa 28 Şubat kafası
AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, Danıştay savcısının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki başörtüsü serbestliğinin önünü açan...

AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, Danıştay savcısının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki başörtüsü serbestliğinin önünü açan yönetmelik değişikliğinin iptalini istemesine tepki gösterdi. Birkan, "Bu kafa 28 Şubat kafasıdır." dedi.

Birkan, yaptığı açıklamada 28 Şubatçıların, başörtüsünü laiklikle bağdaşmayan bir sembol sayarak, örtünmeyenler üzerinde baskıya yol açacağı gerekçesiyle özgürlüğün kısıtlandığını ifade etti. Birkan, şunları kaydetti: "Kamusal alan, siyasi simge, mahalle baskısı gibi zorlama tabirler üzerinden cumhuriyetin temellerinin yıkılabileceği korkusunu yaymaya çalıştılar. 28 Şubatçıların yasaklamak uğruna anayasayı bile ihlal ettiği başörtüsü yasağını yargı eliyle devam ettirmenin bedeli çok ağır olmuştur.

Başörtüsünü din ve inanç özgürlüğü meselesi olarak değil laik rejimi tehlikeye atacak bir kamu güvenliği sorunu olarak gören zihniyet milyonlarca genci horladı, aşağıladı ve haklarını elinden aldı. Yasağın hak ve özgürlüklerde ve hukuk devleti anlayışında açtığı tahribatın giderilmesi yıllar almıştır. Bu yasak gerçekte kendini seçkin zanneden bir avuç azınlığın korkularına dayanan psikolojik bir sorundur. Son iptal isteminde de varsayımlar ve korkular üzerine kurulu bir akıl yürütme vardır, öncekiler gibi hiçbir hukuki değeri ve tutarlılığı yoktur. Eski alışkanlıklarını devam ettirmek isteyen belli bir zümrenin bakış açısında en ufak bir değişikliğin olmadığını yeniden aynı zulümleri yapabilmek için pusuda beklediklerini ortaya koymuştur."

Hukukun farklı yaşam tercihlerine veya inançlara sahip insanlar üzerinde bir baskı aracına dönüştürülmesinin kesinlikle kabul edilemeyeceğinin altını çizen Birkan, şöyle devam etti: "Hiçbir uluslararası metinde hukuken başörtüsü yasağı yoktur, hiçbir zaman da olmamıştır. Hemen tüm uluslararası metinler başörtüsünü din ve vicdan özgürlüğünün bir gereği olarak görmüştür. Başörtüsü bir tercih ve özgürlük kullanımı konusudur. Böylesi somut bir hak ideolojik varsayımlarla, korkularla ihtimaller üzerinden sınırlandırılamaz. Başörtüsüne karşı çıkmak özgürlüklerin temel felsefesine aykırıdır.

Uluslararası sözleşmelerin temel haklar sistematiğiyle bağdaşmamaktadır. 28 Şubat süreciyle zirveye çıkan yasakçı ve ayrımcı uygulamalar evrensel hukuk ilkelerine, Türkiye'nin bugüne dek imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Hukuken var olmayan bir yasak yargısal yorumla yeniden icat edilemez. Temel haklara ilişkin yasak ve sınırlamalar toplumsal mühendislik hedefleyen jakoben bir yaklaşımı yansıtmaktadır. Hiç kimsenin öğrencileri inançlarıyla eğitimleri arasında tercihe zorlamaya hakkı yoktur. Dini inançların bir gereği olarak başını örtmek isteyen insanlar karşısında başkalarına düşen onların bu tercihine saygı göstermektir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim