• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

AK Parti- MHP ittifakı paketi Meclis'te

AK Parti- MHP ittifakı paketi Meclis'te
İttifak komisyonunda Ak Parti ve MHP ortak imzasıyla hazırlanan 26 maddeden oluşan kanun teklifi Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'deki Kalkınma Toplantısı'ndayken AK Parti ve MHP İttifak Komisyonu Üyeleri Meclis'e ittifak paketini sundu. 

Meclis Başkanı İsmail Kahraman konuyla ilgili şunları söyledi: Muhteviyatını bilmiyorum ama niyet fevkalede. Hayırlı, uğurlu olsun. Her iki partiyi de tebrik ediyorum.

"Dört kanunun değişikliği isteniyor"

Daha sonra ittifak komisyonundaki üyeler açıklama yaptı.

AK Partili Mustafa Şentop konuyla ilgili şöyle konuştu: Uzun zamandır seçim kanunlarında değişiklik içeren teklifi Meclis Başkanlığımıza sunduk. Uzun zamandır devam eden bir çalışmaydı. Türkiye 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra yeni bir perspektifle yoluna devam ediyor. Tehditler, riskler Türkiye'yi yeni bir siyasi duruş ortaya koyma mecburiyetiyle karşı karşıya bıraktı. Arkasından Türkiye'de yürütme ve yasamanın güçlendirilmesi için anayasa değişikliğiyle yola çıkıldı. Bir milli mutabakatı somutlaştırmak üzere çalışmalara başlamıştık. Sayın genel başkanlarımızın, cumhurbaşkanımızın ve sayın Bahçeli'nin onayıyla çalışmalara başladık. Toplam 26 maddelik bir metin, 4 kanunla ilgili değişiklik içeriyoruz. Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun, siyasi partiler kanunu, mahalli idareler kanunu ve milletvekilliği kanunu.

Milletvekilliği seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı gün yapılacak ama her iki seçim için de ayrı pusula olacak. Yaptığımız düzenlemede parti sınırlaması yok, sayı sınırlaması yok. Yerel seçimle ilgili çalışma bu metinde yok.

"Kolluk güçleri sandık çevresinde olacak"

MHP'li Mustafa Kalaycı ise şöyle konuştu: Çalışmalarımız boyunca bize büyük destek veren sayın Cumhurbaşkanımıza, liderim Devlet Bahçeli'ye teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Amacımız Türkiye'nin birlik ve dirliğini korumaktır. Biz millet ne diyor ona bakıyoruz. 15 Temmuz'da oluşan milli birliktelik şuurunun 2019 seçimlerine taşınmasını arzuluyoruz. Seçim barajında partilerin aldığı oy önemli. İttifakı düzenleyen hükümler kaldırılmaktadır. Siyasi partilerin seçim takviminden itibaren en geç 7 gün içinde ittifak protokolü ile YSK'ya başvurmalıdır. Kendi aday listeleri ile yan yana yer alacaklardır. Sıraları da kura ile belirlenecektir. Milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldıkları geçerli oy esası ile dağıtılacaktır. Seçilme yaşı 18'e indirilmektedir. Yatağa bağımlı vatandaşlarca seçme hakkını kullanılması için seyyar seçim sandığı kullanılmaktadır. 

Sanık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından kura ile belirlenecektir. Seçimlerde kullanılacak kabinler oy vermenin gizliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Filigranlı ve amblemli oy zarflarının ebatları belirlenecektir. 

Mahalli idareler seçimlerinde oy pusulaların tamamı aynı sandığa konulacak. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde de aynı yöntem düşünülmektedir. İhbar üzerine kolluk güçleri sandık çevresine gelebilmektedir. Kanun teklifi ana hatları ile bu hususları düzenlemektedir. 

Adı "Cumhur İttifakı"

İttifakın adını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Cumhur' olarak açıklamıştı. İsim önerisi Bahçeli'den gelmişti. Merak edilen noktalardan birisi de ittifakın 2 partiyle mi sınırlı kalacağıydı. Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Destici ile görüşmüştü, Destici'den de ittifakı destekledikleri yönünde açıklama geldi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim