• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

AK Parti kulislerinin Köşk için konuştuğu senaryo

AK Parti kulislerinin Köşk için konuştuğu senaryo
Köşk seçimleri için gözler Erdoğan ve Gül arasındaki anlaşmaya çevrilirken, AK Parti kulislerinde farklı bir senaryo dillendirilmeye başlandı.

Bu senaryo, Başbakan Erdoğan'ın bir dönem daha beklemesi, Gül'ün yeniden aday yapılması, Haziran 2019'da ise yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı olmak üzere 3 seçimin birleştirilerek yapılması biçiminde ifade ediliyor. Erdoğan'ın böyle bir tercihte bulunması durumunda Ağustos 2019'da görev süresi dolacak olan Gül'den "gerektiğinde istifa edeceği sözü"nü alarak 3 sandık planını uygulayabileceği kaydediliyor.

SON SÖZÜ ERDOĞAN SÖYLEYECEK

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gözler Erdoğan ile Gül arasında adaylık görüşmesine çevrilirken, iki isim arasında kimin aday olacağı konusunun mayıs ayı başında netleşmesi bekleniyor. Ak Parti yöneticileri, 30 Mart yerel seçim sonuçlarını milletin Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Erdoğan'a desteği olarak yorumlarken, bu konudaki kararı Erdoğan'ın kendisinin vereceğine dikkat çekiyor. Erdoğan'ın aday olup olmayacağı, olursa partinin başına kimin geçeceği konusunda çeşitli olasılıklar tartışılırken; son olarak gündeme getirilen senaryo başkanlık, yarı başkanlık ya da partili Cumhurbaşkanı seçeneklerinden biri yaşama geçirilinceye kadar Erdoğan'ın bekleyeceği tezine dayandırılıyor.

ABDULLAH GÜL'LE DEVAM

Erdoğan aday olup Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Gül'ün de partiye genel başkan olarak dönmesine karar verilmesi durumunda ara seçim, partinin olağanüstü kongreye gitmesi ve geçici başbakan yönetiminde hükümet oluşturulması gibi zorlu bir süreç yaşanacak. Erdoğan, "Protokol değil, terleyen Cumhurbaşkanı" tarifiyle Cumhurbaşkanı olması durumunda şimdiye kadarkinden farklı bir Cumhurbaşkanı olacağı mesajını verdi. Ancak halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında zaman zaman yetki krizi ve gerilimler yaşanacağına dikkat çekiliyor. Bu senaryoya göre Erdoğan zor süreç yerine "Gül'le devam" kararı verecek.

2019'DA 3 SEÇİM BİRLEŞTİRİLECEK

Senaryonun ikinci adımını ise 2019 yılında yapılacak yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik formülasyonlar oluşturuyor. Anayasanın 127. maddesi, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki 1 yıl içinde yapılması gereken yerel seçimlerin genel ve ara seçimle birlikte yapılmasını gerektiriyor. Bir sonraki yerel seçim Mart 2019, genel seçim Haziran 2019, Cumhurbaşkanlığı Seçimi de Ağustos 2019'da yapılacak. Anayasa gereği Mart 2019'da yapılacak yerel seçim, haziranda yapılacak genel seçimle birleştirilecek.

GÜL'ÜN AĞUSTOS 2019'DA SÜRESİ DOLUYOR

Erdoğan'ın aday olacağı Cumhurbaşkanlığı seçiminin de yerel ve genel seçimle birleştirilmesi için Ağustos 2019'da görev süresi dolacak olan Gül, istifa edecek. Böylece Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'na, Gül de milletvekilliğine aday olabilecek. Erdoğan, bunun için bu yıl yapılacak Köşk seçiminde "bir dönem daha devam" diyeceği Gül'den "gerektiğinde istifa edeceği sözü" alacak. 2019 yılına kadarki süreçte de yarı başkanlık, başkanlık ya da partili Cumhurbaşkanı için anayasa değişikliğine yönelik zemin hazırlanacak.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim