• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

"AK Parti ile MHP anlaşsaydı..."

"AK Parti ile MHP anlaşsaydı..."
Koalisyon ihtimallerinin değerledirildiği CHP'de, "Meclis başkanlığı seçiminin, hükümet kurma müzakerelerini etkilemeyeceği" görüşü ön plana çıkıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Bu son durum MHP-AK Parti koalisyonunun bir işareti olsaydı, Ekmeleddin Bey seçilirdi" dedi.

Meclis başkanını "yüzde 60'lık blokun" seçememesinin üzüntüyle karşılandığı CHP'de, MHP ve HDP'nin bulunduğu koalisyon seçeneğine "zor" gözüyle bakılıyor.

Koalisyon görüşmelerini, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 14 ilke etrafında gerçekleştirecek CHP'de, bu maddelerde anlaşılması durumunda, Ak Parti ile bir hükümetin kurulabileceği görüşü ağır basıyor.

"Dönüşümlü Başbakanlık modeli"nin konuşulduğu CHP'de, Kılıçdaroğlu'nun, iki yıl süreyle başbakan olması halinde, seçim meydanlarında verdiği "taşeron işçiliğin bitirilmesi, emekliye yılda iki maaş ikramiye, asgari ücretin bin 500 liraya çıkarılması" gibi sözlerini yerine getireceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, TBMM Başkanlığının sembolik bir makam gibi görünse de Meclisin yasama ve denetleme görevlerini yerine getirmesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

İktidarın 258, muhalefetin ise 292 milletvekilinin bulunduğunu anımsatan Bekaroğlu, "292 hükümet kuramayabilir, anlaşamıyor ama meclis başkanı çıkarabilirdi.

Bu, çok da iyi olurdu. Cumhurbaşkanı, iktidar partisinin kurucu genel başkanı, başbakan da aynı partiden, hiç olmazsa meclis başkanı muhalefetten olabilirdi. Bu şık, doğru olurdu. Ama maalesef MHP'nin anlaşılmaz bir tutumuyla, Meclis Başkanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne hediye edildi" dedi.

Bekaroğlu, MHP'nin bu davranışını siyaseten bir yere koyamadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Hangi açıdan bakarsanız bakın, anlaşılır bir şey değil. 'Ben, HDP ile hiçbir şey de olmam, orası flu' diyor. HDP, seçimde yüzde 13,1 oy aldı, 80 milletvekiliyle TBMM'ye girdi. Sen de aynı seçime girdin, 'o zaman sen de flusun, sen de meşru değilsin' anlamına geliyor.

Sayın Bahçeli'nin bu tutumunun anlaşılır tarafı yok. 'AKP ile koalisyon kuracak, o nedenle böyle yaptı' yorumları var. Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum. MHP'nin, AKP ile bir anlaşması olsaydı, o zaman meclis başkanlığını niye verdi?"

"MHP'nin tutumu anlaşılmaz, akıl dışı"

MHP'li milletvekillerinin, "Biz, CHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklemelerini istedik, desteklemediler" dediğini iddia eden Bekaroğlu, "Peki CHP, İhsanoğlu'nu destekleseydi, MHP kendi adayını desteklemeyecek miydi?

Çünkü HDP'den oy almadan İhsanoğlu'nun seçilmesi mümkün değil, HDP'nin oyuyla seçilecekti İhsanoğlu. Dolayısıyla Bahçeli'nin bu tutumuna, 'anlaşılmaz, akıl dışı, saçma' denilebilir. Siyaseten izahı yok. AKP ile koalisyon konusunda anlaştıysa, alsaydı meclis başkanlığını" diye konuştu.

Bekaroğlu, MHP'nin, meclis başkanlığını AK Parti'ye hediye ettiğini ve Bahçeli'nin, "koltuk tedarikçisi olduğunun" ortaya çıktığını savundu.

Küçük oyunlarla Türkiye'nin bir yere gelemeyeceğini bildiren Bekaroğlu, "Üzülerek ifade ediyorum, Ankara'da maalesef bu krizin üstesinden gelecek siyasal akıl göremiyorum. MHP Genel Başkanının dünkü davranışı da buna en yakın örnek" dedi.

 "Koalisyon olsaydı Ekmeleddin Bey seçilirdi"

Bekaroğlu, TBMM başkanlığı seçiminin, AK Parti-MHP koaliyonuna işaret etmediğini iddia ederek, "MHP-AK Parti koalisyonunun bir işareti olsaydı, Ekmeleddin Bey seçilirdi. Böyle değil. MHP Genel Başkanının bu anlaşılmaz, saçma davranışının siyasi yorumunu yapan, bir süre sonra saçmalayacak. Anlaşılmaz bir şey bu" ifadesini kullandı.

Bekaroğlu, bu sürecin, Türkiye'yi erken seçime götürme ihtimalinin bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

 "TBMM başkanlık seçimi, koalisyonu biraz zorlaştırdı ama olmayacak diye bir şey yok. Siyasetçiler, yaklaşmakta olan siyasal, uluslararası krizleri dikkate alarak bir hükümet kurabilirler, kurmalılar da. Fakat olmazsa, seçim olacaktır. Fakat olası bir seçimde de bugünkü tablodan farklı bir sonuç çıkmıyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, 'Meclis başkanlığı seçimi ile hükümet müzakerelerinin farklı olduğunu' daha önce, birkaç kez söylemişti.

CHP'nin koalisyon için 14 ilkesi var, Başbakan hükümet kurma teklifiyle CHP'ye geldiğinde, bu maddeler üzerinden konuşacağız. Bu maddeler üzerinde büyük ölçüde bir anlaşma olursa, hükümette olur CHP. Meclis başkanlığı seçimi, koalisyonun kurulmasını etkilemez."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim