• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarını önemsediklerini belirterek,...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarını önemsediklerini belirterek, "Bizim için Devlet Bahçeli'nin sözü muteberdir. Bahçeli bazı genel başkanlar gibi kıvırmaz" dedi.

Çalık, AK Parti Malatya il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, başkanlık sistemi ile ilgili konuştu. Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Öznur Çalık, 1982 Anayasası'nın ise bir darbe anayasası olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

"İnönü tarafsız cumhurbaşkanlığını istemedi"

Partili Cumhurbaşkanlığı ibaresinin 1924 anayasasında yer aldığını ve 1961 yılına kadar bu ibarenin devam ettiğini belirten Çalık, "1924 ile 1961 yılları arasında aslında fiili bir başkanlık süreci yaşamıştır Türkiye. Hukuki olmasa da fiili yaşanan başkanlık o dönemin devrimlerinin yapılmasına en önemli etkendir. Partili cumhurbaşkanlığı, parlamenter sistem tecrübesini yaşamış bir Türkiye'den bahsediyoruz. Bakınız Adalet Partisi çok partili hayata geçtiğinde Adnan Menderes dönüp İsmet İnönü'ye soruyor; "Diyor ki çok partili hayata geçtik, demokrasiyi yeniden ülkemize oturttuk partili Cumhurbaşkanlığından tarafsız cumhurbaşkanlığına geçsek" diyor. İsmet İnönü ise tarafsız Cumhurbaşkanlığını kabul etmiyor" dedi.

"Yeni anayasaya yüzde 80 destek var"

Çalık, "Şimdi tüm siyasi partilerin seçim beyannamesinde var olan yeni anayasa, Türkiye tarafından yüzde 70 -80 oranında talep edilen, reform mahiyetinde bir anayasadır. Bir revizyon değil reform istenmektedir ve bu yeni anayasa içerisinde de nasip olursa başkanlık sistemi Türkiye için vazgeçilmezdir. Başkanlığın diktatörlük olduğunu söyleyenler Türkiye tarihinin geçmişine ve eskisine bakması gerekir. Milli iradenin koşulsuz ve aracısız olarak direk sandığa yansıdığı bu sistem Başkanlık sistemi milletin direk olarak sandığa yansıyacağı ve kuvvetler ayrılığının net bir şekilde birbirinden ayrılacağı ve bugün gelişmiş birçok ülkede kullanılan bir sistemin adıdır" diye konuştu.

"16 Temmuz'dan itibaren yeni bir kuruluş sürecine evrildi. Bu süreçte Başkanlık sistemine dönüşmemiz gerekmekte"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarını önemsediklerini söyleyen Çalık, "Şu an sistemimize parlamenter sistem asla diyemeyiz. Bu vesileyle bu sistemin adının yeniden konulması gerekir. Bu konuda sayın Devlet Bahçeli de "Anayasa değişikliğini ve sistem değişikliğinizi Meclis'e getirin ve Meclis'in millete götürülecek desteğini size vereceğiz." diyor. Bu konuda diğer siyasi partiler de aynı tavırda olmalı. Biz çok net olarak şunu söylüyoruz; Meclis'ten milletimize götürmek için 330 oyu alsak da, referandum ihtiyacı olmadan 367 milletvekili kabulüyle Meclis'ten geçirsek de her halükarda milletimize Meclisimizin kararını götürmek üzere kamuoyuna, milletimize söz veriyoruz. Çünkü bizim 15 yıllık iktidarımızın yol haritasını milletimiz belirledi. 15 Temmuz gibi çok önemli ve tarihi bir kırılma noktası yaşadık. Bir Kurtuluş savaşı verdik ve bu ikinci Kurtuluş savaşında 15 Temmuzdaki Kurtuluş savaşı 16 Temmuz'dan itibaren yeni bir kuruluş sürecine evrildi. İşte bu yeni kuruluş sürecinde hükümet sistemini değiştirmemiz ve Allah nasip ederse yeni bir anayasayla Başkanlık sistemine dönüşmemiz gerekmekte. AK Parti grubu olarak, Genel merkezimizin yetkili organları da dahil olmak üzme hepimizin bu konudaki kanaatlerinin milletimizle beraber olduğunu çok net ifade etmek istiyorum. AK Parti teşkilatları tüm Türkiye'nin hatta Dünyanın en güçlü teşkilatları. Seçimden bir gün sonra dahi bizim teşkilatlarımız seçime hazırdır. 15 yılda 11 seçim bunun en önemli göstergesidir. Önümüzde bir referandum var inanıyorum ki bu referandum için hazır ve sandıkları beklemek üzere yürekleriyle hazırız diyorlar" şeklinde konuştu.

"Devlet Bahçeli'nin sözünü muteber buluyoruz"

Çalık, bir gazetecinin, MHP'de muhaliflerin yapmış oldukları basın açıklamasında başkanlık sistemine destek vermeyeceklerini ve 330 ile 367 arasında bir sayının çıkmaması için elinden geleni yapacakları şeklindeki söylemlerini hatırlatması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Milliyetçi Hareket Partisinin içerisinde sistem değişikliği ya da yeni anayasa ile ilgili meclise geldiğinde oyunun renginin ret olacağını ifade eden MHP'li milletvekilleri var. Onunla ilgili olarak önceki açıklamalarına istianen kendi içlerindeki problemdir. Biz bir siyasi partinin genel başkanı milli ve yerli duruşuyla herkesin takdirini toplamış Devlet Bahçeli'nin sözünü muteber buluyoruz. Geçmiş dönemlerde hangi sözü söylediyse yerinde durduğunu biliyoruz. Bazı genel başkanlar gibi kıvırdığını düşünmüyoruz. Devlet Bahçeli'nin sözü muteberdir. Milliyetçi Hareket Partisinin içerisinde birkaç tane farklı fikirde milletvekili olabilir. Onlar kendi içlerinde kendi iç disiplinlerini çalıştırırlar."

"Hukukta suçun şahsiliği vardır"

Çalık, AK Parti Afyonkarahisar kampında bazı milletvekillerinin, kardeşi darbeci askerler arasında olan Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin istifa etmesi gerektiğini imâ ettiği yönünde çıkan haberlere de tepki gösterdi. Çalık, "Hukukta suçun şahsiliği vardır. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın bu konudaki açıklaması nettir. Biz 17-25 Aralık sürecini yaşadık. Yaşadığımız süreçte tavrını ortaya koyamayan parti mensubu ne kadar arkadaşımız varsa o esnada içimizden ayıkladık. Hepiniz hatırlayın, 17-25 Aralık'ta tuzluklar zaten istifa etti. İstifa eden milletvekilleri, AK Parti'nin oylarıyla milletvekili olanlar aynen KPSS'de soru çaldıkları gibi milletin oylarını çalarak istifa etmişlerdi. 17-25 Aralık bu vesileyle çok önemli bir elekti. Arkasından 7 Haziran'da yaşadığımız seçim çok önemli bir elekti. En fazla o dönem Paralel Devlet Yapılanması ve şimdiki FETÖ konusuna dikkati etmiştik. Daha sonra 1 Kasım seçimleri de 3. eleğimiz oldu" dedi.

Malatya'ya hızlı tren müjdesi

Öznur Çalık, Sivas-Malatya yüksek hızlı tren hattı etüt projesinin 2017 yılı içerisinde tamamlanacağı açıkladı. Çalık, Malatya'yı kapsayan Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır güzergahı içinde bulunduğunu belirterek, Sivas- Malatya yüksek hızlı tren projesinin en önemli bölümünü Çetinkaya-Malatya kesiminin oluşturduğunu kaydetti. Bu hattın etüt, proje ve mühendislik ihalesinin yapıldığını hatırlatan Çalık, ihalede yer alan şartnameye göre işin 2017 yılı içerisinde tamamlanmış olacağını kaydetti. Öznur Çalık, "Malatya'ya en iyi hizmeti getirmenin mücadelesini veriyoruz, bunlardan birisi de Yüksek Hızlı Tren Projesi'dir. TCDD, Cumhuriyet tarihinde kurulduğundan beri en büyük yatırım projeleri ile AK Parti döneminde tanışmıştır. Vatandaşlarımıza konforlu ve kaliteli demiryolu ulaşımı sunuyoruz. Proje şimdiden Malatya'ya ülkemize hayırlı olsun, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi.

Toplantıya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya il Başkanı Hakan Kahtalı, AK Parti ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim