• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hayati Yazıcı: "Bu metnin hiçbir yerinde fesih kelimesinin ‘fes’i bile yok"

AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hayati Yazıcı: "Bu metnin hiçbir yerinde fesih kelimesinin ‘fes’i bile yok"
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ak Parti Beyoğlu ilçe başkanlığı tarafından düzenlenen kahvaltı programında esnafla biraraya geldi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ak Parti Beyoğlu ilçe başkanlığı tarafından düzenlenen kahvaltı programında esnafla biraraya geldi. Yazıcı yeni anayasada cumhurbaşkanının fesih yetkisinin olmadığını belirterek, "Adam çıkıp diyor ki, Kurtuluş Savaşını idare eden Gazi meclisin kurtuluş savaşı komutanına Mustafa Kemal Atatürk'e vermediği yetkiyi bunlar cumhurbaşkanına veriyor. Ne veriyor? Fesih. Hay dilini arı soksun. Böyle bir şey yok. Bu metnin hiçbir yerinde fesih kelimesinin "fes'i bile yok. Bizim getirdiğimiz meclis seçimlerinin yenilenmesidir. Bakın hem yenileme hem fesih, ikisi de hukuki kavramlardır. İkisi arasındaki fark ne kadar biliyor musun ? Ölüm ile hayat kadar fark var. Fesih ölümdür. Yenileme hayattır" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanlığı tarafından Kasımpaşa Sosyal Tesislerinde düzenlenen kahvaltı programında esnaf ve vatandaşlarla biraraya geldi. Sosyal tesiste düzenlenen kahvaltıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş ve çok sayıda vatandaş katıldı.Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Yeni Anayasayı anlatan Yazıcı, yapılan soru cevap ile de yeni anayasaya ilişkin merak edilenleri cevapladı.

Kahvaltı sonrası konuşma yapan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Cumhurbaşkanı'na kararname çıkartma yetkisi veriyoruz. Bu sanki yeniymiş gibi, bunu evirip çevirip cumhurbaşkanının kararnameyle her şeyi yapabileceğini söyleyenler var. Neredeyse erkeği kadın kadını erkek yapabilir demeye kadar varıyorlar. Böyle bir şey olur mu? Sabah kalkacaksın, muhtarsın, muhtarlığın gitmiş. Köyü kasaba kasabayı köy yapmış. Vilayeti ilçe ilçeyi vilayet yapmış. Lokantayı kapatmış pazarcıyı kaldırmış. Saçma sapan şeyler. Külliyen yalan"diye konuştu.

"Ha Veli Ali ha Ali Veli"

Resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesini göstererek ve konuya ilişkin değerlendirme yaparak konuşmasını sürdüren Yazıcı, " Damga vergisiyle ilgili bir düzenleme yapılmış. Uygulanmasına ilişkin bir karar çıkartmış. Bakanlar kurulu kararı. Bakanlar kurulu kararlarını bakanlar kurulu imzalar. Sonra Cumhurbaşkanı'da onay verir. Şimdi getirdiğimiz modelde başbakan yok, bakanları cumhurbaşkanı atıyor. Aynı düzenleme yetkisini cumhurbaşkanına vermişiz. Ve ona da cumhurbaşkanı kararnamesi demişiz. Ha Veli Ali ha Ali Veli. Bu yetkinin sınırı yok mu? Ucu açık mı ? Her konuyu düzenleye bilir mi ? Asla. Alanı ve ucu kapalı. Cumhurbaşkanı sadece yürütme yetki ve görev alanıyla ilgili kararname çıkartabilir. Cumhurbaşkanı kararnameyle düzenledi diyelim. Meclisin bu düzenleme karşısında bir hareketi olabilir mi? Olabilir! Meclis, kararnameyle düzenlenen alanı doğru bulmuyorsa aynı alanı kanun çıkartarak yeniden meclis düzenleyebilir. Ne olur böyle bir durumda? Meclis o alanı kanunla düzenlediyse cumhurbaşkanının çıkarttığı kararname kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Üstünlük mecliste" şeklinde konuştu.

"Fesih ölümdür, yenileme hayattır"

Fesih konusunda mecliste ilk itirazı yapanlardan biri olduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Yazıcı, " Bunu yanlış kullanıyorlar. Fesih diyorlar. Fesih yok. Bunu da yalan söylüyorlar. Adam çıkıp diyor ki, Gazi meclisin kurtuluş savaşı komutanına Mustafa Kemal Atatürk'e vermediği yetkiyi bunlar cumhurbaşkanına veriyor. Ne veriyor? Fesih. Hay dilini arı soksun. Böyle bir şey yok. Bu metnin hiçbir yerinde fesih kelimesinin "fes'i bile yok. Bizim getirdiğimiz meclis seçimlerinin yenilenmesidir. Bakın hem yenileme hem fesih, ikisi de hukuki kavramlardır. İkisi arasındaki fark ne kadar biliyor musun ? ölüm ile hayat kadar fark var. Fesih ölümdür. Yenileme hayattır" dedi.

AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş, "Referandum çalışmaları kapsamında yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, "Hedefimiz Beyoğlu'ndaki tüm kesimlere ulaşmak. Tüm sokaklarda çalışma yapmak, tüm evlerin kapısını çalmak, tüm hemşehrilerimizle hemhal olmak. Kadınlarımıza, ev hanımlarımıza evlerinde, Çocuklarımıza ve gençlerimize bulundukları yerlerde, büyüklerimize; iş yerlerinde ve bulundukları her yerde temas edip, anlatmak en büyük hedefimiz. Bugün bu mimvalde de bu buluşmayı tertip ettik. Bugün aramızda Beyoğlu Belediye Başkanımız Ahmet Misbah Demircan ile birlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Hayati Yazıcı başkanımızı ağırlıyoruz. Kendisinin mutlaka bizlerle paylaşacakları vardır. İnşallah istifade ederiz diyorum. Bizi yalnız bırakmadığı için de kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan İse, " Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, siyasi hayatına başladığı günden bu güne, memleketin hızlı ve istikrarlı büyümesi için bahsettiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini, Milliyetçi Hareket Parti'sinin gündeme getirmesiyle gündeme geldi. Neden bugün geldi ? Zamanı mıydı ? Çatı güneşliyken aktarılır. Yağmurluyken aktarılmaz. İşte Sayın bakanımız bizlere bu işin detaylarını anlatacak. Sözün sahibi o. Kendisine hoş geldin diyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim