• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Aile para karşılığında evlendirme iddiasını reddetti

Aile para karşılığında evlendirme iddiasını reddetti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Şanlıurfa'da ailenin elektrik borcunu ödeyebilmek için 14 yaşındaki kızını başlık parası karşılığı evlendireceğini iddiasına ilişkin, "Aile bunun söz konusu olmadığını belirtti" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Şanlıurfa'da ailenin elektrik borcunu ödeyebilmek için 14 yaşındaki kızını başlık parası karşılığı evlendireceğini iddiasına ilişkin, "Aile, çocuğun para karşılığında birisiyle evlendirme gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Bolu'ya gelen Bakan İslam, Vali Ahmet Zahteroğulları'nı ziyaret etti.

İslam, burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan İslam, Şanlıurfa'da elektrik borcunu ödeyebilmek için 14 yaşındaki kızını başlık parası karşılığı evlendireceğini belirtilen aileye ilişkin bir soru üzerine, bu haberi duyar duymaz olaya müdahil olduklarını söyledi.

Aileyle görüşerek olayın gerçek boyutunu öğrendiklerini belirten İslam, "Gerçekten ailenin maddi durumunda bir sıkıntı olduğunu öğrendik. Aile, çocuğun para karşılığında birisiyle evlendirme gibi bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti. Fakat genç kızımızın yine de eğitim sisteminin dışına alınmış bir çocuk olduğunu fark ettik. Zannediyorum 15-20 dakika önce evine en yakın olan okula kaydı yapıldı. Artık bundan sonra okullu olacak. Tahsilini bitirinceye kadar da bizim gözetimimiz ve denetimimiz altında olacak" diye konuştu.

Bakan İslam, küçük çocukların evlendirilmesi konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bur soruya, bu konuda 6 bakanlığın özenle çalıştığını ifade etti.

Konuyla ilgili 6 bakanlığın bir araya gelerek konuyu irdelediklerini anlatan İslam, "Yasal tedbirler konusunda bir çalışma yaptık. Çocuk gelinlerle ilgili yasal tedbirlerin uygulandığı takdirde konunun çözümüne çok büyük desteği olabileceği görüşüne vardık" ifadesini kullandı.

İslam, ilerleyen günlerde bu sürecin takibini yapacaklarını vurgulayarak, "Biz bakanlar seviyesindeki toplantımızı yaptıktan sonra müsteşarlar düzeyindeki teknik toplantılar bu ay yapılıyor. Önümüzdeki ay da inşallah daha etkili bir şekilde harekete geçeceğiz. Ama yaptığımız ilk toplantıların sonuçlarını şu günlerde görüyorsunuz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çalışmaya başladı. Diğer tedbirler de yavaş yavaş arkasından gelecek"  dedi.

Kadın sığınma evlerinde kalan kadınların yerel seçimlerde oy kullanabilmeleri için yapılan çalışmalara ilişkin görüşü sorulan İslam, 3 bin 500 kapasiteli sığınma evlerinde şu anda 2 bin 700 civarında kadının kaldığını belirterek, bu kadınların can güvenliği nedeniyle adreslerinin gizli tutulduğunu vurguladı.

İslam, yerel seçimlerde konuk evlerinde kalan kadınlar için oy verme süreci ile ilgili çalışmaları henüz tamamlayamadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bunun sebebi de şu; konuk evlerinde kalan kadınlarımızın adresleri gizlidir. Onlar can güvenliklerini sağlayabilmek amacıyla bizim korumamız altındalar. Ancak herhangi bir sandığa kayıtları yapıldığı takdirde adresleri alenileşmiş oluyor. Bu da can güvenliklerini tehdit altına alabilecek bir durumu oluşturuyor. Mahsurları ortadan kaldırarak sığınma evlerinde kalan kadınlarımızın oy verebilmeleri için çalışmaları yapıyoruz. Bu işlemleri Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yetiştirmeye çalışacağız. Şu an ön bir açıklama yapmayayım. Bu konuda çalıştığımızı rahatlıkla ifade edebilirim."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim