• BIST 9762.12
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

AIDS’ten Sonra Verem Geliyor

AIDS’ten Sonra Verem Geliyor
Toplum gündeminde eskisi kadar yer almasa da verem hastalığı, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde AIDS'ten hemen sonra geliyor.

Toplum gündeminde eskisi kadar yer almasa da verem hastalığı, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde AIDS'ten hemen sonra geliyor. Dünyada her yıl 1,5 milyon kişi veremden ölüyor.

Kamuoyunun uzun yıllar "ince hastalık" olarak adlandırdığı, birçok film ve romana da konu olan verem hastalığı toplumsal gündemde eski yerini kaybetse de bir tehdit olarak varlığını sürdürüyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde AIDS'ten (HIV) sonra en fazla ölüm nedeninin verem olduğunu söyledi. Dr. Usalan, özellikle çocuklarda, kanla yayılan ve ağır seyreden verem hastalığını önlemede BCG aşısının çok önemli olduğunu ve bu aşının 2 ayını bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ve verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz yapıldığını da kaydetti.

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Uzm. Dr. Adnan K. Usalan, veremin (tüberküloz) halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olduğunu vurguladı. Veremin, erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü ve çoğunlukla üretken yaş grubundaki erişkinlerde rastlandığını ifade eden Uzm. Dr. Usalan, "Dünya Sağlık Örgütü (DTÖ) verilerine göre, 2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni verem vakası ve 1,5 milyon ölüm olduğu hesaplanmıştır. Verem vakalarının yüzde 12'sinin HIV pozitif olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu. Dr. Usalan, Türkiye'de ise yeni tespit edilen verem hastası sayısının her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azaldığını ifade etti.

UZUN SÜREN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Dr. Adnan K. Usalan, veremin belirtilerini ise şöyle sıraladı:

"Genel yakınmalar: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi, Solunum yakınmaları: Öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt yan ağrısı, nefes darlığı, gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir, diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir, iki-üç haftadan uzun süren ve non spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir."

TEDAVİ YARIM BIRAKILMAMALI

Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, veremin tedavisi konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri birimlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir, yeni verem hastalarının tedavisinde genellikle 2 ay 4 farklı ilaçla ve 4 ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 5 aylık tedavi uygulanmaktadır, tedavide ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Hastalar tedaviyi kesinlikle yarım bırakmamalıdır, hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirmek en uygun yoldur."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim