• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor
Artvin'in Şavşat ilçesi, bölgeye özgü ahşap evleri ve eşsiz tabiatı ile dikkat çekiyor.

Artvin'in Şavşat ilçesi, bölgeye özgü ahşap evleri ve eşsiz tabiatı ile dikkat çekiyor. İlçe bu değerleri Türkiye turizmine kazandırma yolunda. Yerel ölçekte yürütülen çalışmalar ile tamamen ahşap olan Şavşat evlerinde, organik ürünlerden elde edilen tatlar ekonomiye kazandırılmaya çalışılıyor.

Artvin şehir merkezine 71 km mesafede olan Şavşat 4 mevsimi farklı geçiriyor. Hava alanı olan Kars iline 137 km mesafede bulunan ilçede kaymakamlık mevcut potansiyeli değerlendirme yönünde adımlar atıyor. Şavşat Evleri Müdürü Emrah Dede, Şavşat ilçesine özgü ahşap mimariyi canlandırmak ve turizme kazandırmak için adım atıldığını söyledi.

ŞAVŞAT EVLERİNİN ÖZELLİĞİ TAMAMEN AHŞAP OLMASI

Şavşat evlerinde, yöresel yemeklerden tutun da bölgeye özgü organik ürünler ve objeler yer alıyor. Şavşat Evi Müdürü Dede, ahşaptan yapılan evlerin hediyelik şekilde yapılan makatlerini göstererek, "Şavşat evi tamamen ahşaptan yapılmıştır. Alt katlarda ahır olur, bu ahırların yanında iki oda olur, bu odalar kışın kullanılır. Çünkü kışın alt katlar sıcak olur. Yazın ise üst katlar kullanılır. Üs katta köşkiler vardır. Ayrıca evlerimizde asma tuvalet vardır. Günümüzde de köylerimizde bu şekilde evlerimiz var." ifadelerini kullanıyor.

Şavşat evlerinde yöresel kıyafetler giydirilen bebekler, ahşap işçiliği ile yapılan yöresel kıyafetli kadınların hamur açmasını, yayık yaymasını yansıtan objeler ve köknar ağaçlarının ilginç şekilleriyle kökleri ziyaretçilere sunuluyor.

ŞAVŞAT EVLERİNDE SİNOR

Bölge köylüsünün bal konusunda derecelerinin olduğuna kaydeden Dede, Şavşat evlerinde köylünün ürünlerinin misafirlerle buluşturulduğunu anlatıyor. Yöresel yemek "sinor'a dikkat çeken Dede, "Şavşat evlerine gelen misafirlerimiz sinoru tatmalılar. Bölgemize has hamur işi sinor, tepsiye dizilir, ılık su ile ıslatılır, tereyağı serpilir ve fırına verilir. Fırından çıkartıldıktan sonra üzerine biraz yoğurt ve tekrar tere yağı ile pul biber serpilip afiyetle yenilir. Bir porsiyon sinor 8 lira." diyor.

FABRİKA GÖRMEMİŞ DOĞAL MEYVE SUYU GORAVA, BAŞKA YERDE YOK!

Yöresel kahvaltıda iddialı olduklarını söyleyen Dede, şöyle konuşuyor: "Kahvaltımızdaki ürünler tamamen köylünün ürettiği organik ürünlerdir. Biz Şavşat evlerinde tamamen yöresel yemekler yapıyoruz. Fiyatlarımız piyasaya göre uygun. Çünkü bize ulaşmaya çalışanlar yol parası veriyor. Mesela Türkiye'de tek gorava bardakla satan işletme Şavşat evleridir. Gorava 2 liradır. Sadece Şavşat ilçemizin köylerinde kaynatılıp yapılıyor. İçinde değişik meyveler var ve tamamen organiktir. Biz buna fabrika görmemiş doğal meyve suyu diyoruz."

Şavşat evlerinin iç mimarisinin farklı olduğunu aktaran Dede, herkesi ilçelerine davet ediyor.Cihan

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor

Ahşap evlerde gezginleri Gorava içmeye davet ediyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim