• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Ahmet Yesevi Üniversitesinde "III. Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu" projesi

Ahmet Yesevi Üniversitesinde "III. Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu" projesi
Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinde 26 Haziran-19 Temmuz 2017 tarihleri arasında "III. Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu"...

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinde 26 Haziran-19 Temmuz 2017 tarihleri arasında "III. Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu" projesi gerçekleştirildi.

Bu yıl üçüncüsü yapılan programa Türkiye'den 47 farklı üniversiteden 212, Kazakistan ve Kırgızistan'ın değişik üniversitelerinden ve Ahmet Yesevi Üniversitesinden 200 genç eğitimci olmak üzere yaklaşık 400 lisans öğrencisi katıldı.

Proje kapsamında Kazakistan'ın Türkistan şehrinde bulunan Ahmet Yesevi Üniversitesi Yerleşkesindeki yurtlarda barınan genç eğitimcilere talep ve seviyelerine göre yoğun Türkçe, Rusça ve Kazakça kursları verildi. Hafta içi seminerler, değişik kültürel programlar ve müzik gösterileri sunuldu. Öğrenciler Türkistan, Ukaşa Ata, Arıstan Bab, Sayram, Otrar, Çimkent, Almatı gibi şehir ve bölgeleri, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gidip üniversiteleri, müzeleri, tarihi ve turistik yerleri gezdi. Program sonunda öğrencilere başarı sertifikaları verildi, dereceye girenler ödüllendirildi. Program, kapanış ve sertifika töreninin ardından gala yemeği ve eğlence programıyla son buldu. Türkistan'da gerçekleşen yemekte genç eğitimciler, şarkılar söyleyip dans ederek, yaz okulunu tamamlamanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, "Her şeyden önce bu programın gerçekleşmesinde maddi ve manevi katkıları bulunan Mütevelli Heyet Başkanlığına, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına ve TİKA Başkanlığına, bu programda emeği geçen idari ve akademik personel mesai arkadaşlarıma, programın kendi ülkelerinde gerçekleştirilmesinden büyük bir onur duyan ve yüksek derecede konukseverlik ve alaka gösteren Kazak mevkidaş ve meslektaşlarıma ve ayrıca bu programa katılan ve sorunsuz bir şekilde tamamlamamıza büyük destek olan misafir öğrenci kardeşlerime teşekkür ederim. Burada ifade etmem lazımdır ki, Kazakistan ve Kazaklar, ortak kültür, dayanışma, ortak tarih ve ortak gelecek ve tarihi kültürel mirasa yüksek alaka göstermektedirler" ifadelerini kullandı.

"Türk dünyası genç eğitimcilerine ev sahipliği yapmaya devam edecek"

Genç eğitimcilere Kazakça ve Rusça hitap eden Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Berik Ahmetov, Türk dünyasının pek çok yerinden "III. Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu" organizasyonu için Türkistan'a gelen genç eğitimcilere Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmış olmanın haklı gururu ve mutluluğu içinde olduklarını belirtti. Genç eğitimcilere Ahmet Yesevi Üniversitesini ikinci üniversiteleri olarak görmelerini isteyen Ahmetov, gelecek yıllarda da Ahmet Yesevi Üniversitesinin Türk dünyasının genç eğitimcilerine ev sahipliği yapmaya devam edeceğini söyledi.

Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nurlan Batırbaev da, bu organizasyonların Türk dünyasının geleceğinin inşasında çok önemli rollerinin olduğunu ve artarak devam etmesi gerektiğini ifade ederek, organizasyonda emeği geçen Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış'a ve tüm personellere teşekkür etti.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürü Suat Beylur ise Kurum Başkanı Mehmet Köse'nin selamlarını ileterek, böyle bir organizasyonu tertip eden Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı ile rektörlüğüne teşekkürlerini sundu. Beylur, bu tür anlamlı organizasyonların devam ettirilmesinin gerektiğini ifade ederek, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak her zaman destek vereceklerini dile getirdi. Beylur, organizasyonun asırlar önce Hoca Ahmet Yesevi gibi Türkistan'ı Türk dünyasının buluşma noktası haline getireceğini de belirtti. Beylur, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı misyonuna değinerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim