• BIST 9767.23
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, Türkiye'nin 2016'da yüzde 3 civarında büyüyeceğinin tahmin edildiğini belirterek, "Yüzde...

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, Türkiye'nin 2016'da yüzde 3 civarında büyüyeceğinin tahmin edildiğini belirterek, "Yüzde 4'ün üzerine çıkma hedefimiz olacak. Ama bence Türkiye'nin yüzde 5'in de üzerinde bir büyümesi lazım. Artan nüfus ve insanlar, işsizliğin ortadan kalkıp azalması için." dedi.

Türkiye'nin önde gelen ekonomistleri, Destek Menkul Değerler sponsorluğunda ve Kariyer.net ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Bursa Büyürse Türkiye Büyür" başlıklı "Ekonomi ve İnsan Kaynakları Sohbetleri'nde bir araya geldi. Program öncesinde Cihan mikrofonlarına açıklamada bulunan Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, mevcut ekonomik durum ve 2016 beklentilerini şöyle anlattı:

"Bence Dolarda önümüzdeki yılda FED'in bütün faiz artışına devam etme sürecinde bile üst bant yaklaşık 3,25 civarında olur. Alt bant ise 2,75 civarında olur. Çünkü 2,70 civarında sanayicinin bana dolar satın diye bir talebi olmuştu. 3,25'in üzerinde de sıkıntı olur sanayide. Bunun üzerine çıkan bazı hareketler olursa da bence Merkez Bankasının konuya faiz artışı veya başka bir şekilde müdahale edeceğini tahmin ediyorum. Ana prensip olarak düşük faiz, yüksek kur politikası uygulanmasına rağmen Doların yukarıya veya Euro'nun çok yukarılara gitmesi durumunda sanayinin de çökmemesi ve işsizliğin artmaması için Merkez Bankası'nın da isterse faizleri artırması veya başka tedbirlerle konuya müdahil olacağınım tahmin ediyorum."

İşsizliğin azalması için en az yüzde 5 büyümek gerektiğini vurgulayan Ahmet Mergen, "2016'da yüzde 3 civarında büyüyeceğimiz tahmin ediliyor ama yüzde 4'ün üzerine çıkma hedefimiz olacak. Ama bence Türkiye'nin yüzde 5'inde üzerinde bir büyümesi lazım. Artan nüfus ve insanlar, işsizliğin ortadan kalkıp azalması için." dedi.

İşsizliğin yüzde 10 civarında olmasının beklendiğini belirten Mergen, "Bu orta vadeli programa dahil olarak hükumetin açıkladığı bir konu. Ama ekonominin her şıkta büyüyeceğini Amerika'nın da büyümesi ile bizimde büyüyeceğimizi ve onun peşine takılıp diğer dünya ekonomileri gibi ileriye doğru gideceğimizi düşünüyorum. Zaten böyle düşünmesek, buna inanmasak kapatalım bütün dükkanları, son çıkan elektriği, düğmeyi kapatsın, ışığı söndürsün gelsin. Ama böyle olmayacak, ne kadar ekonomik durumlar kötü olursa olsun mutlaka ileriye doğru gidilecektir ve daha fazla büyüyeceğimizi tahmin ediyorum." şeklinde konuştu.

Hedeflere ulaşmada ise hükumet programlarının uygulanmasının çok önemli olduğuna işaret eden Mergen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada hükumete ve hükümetin programlarına inanan ve yabancı yatırımcılarda önemli. Onlar da bu programlara inanacaklardır. Bizimde biraz sermaye toplamamız lazım, biriktirmemiz lazım, tasarruf lazım. Türkiye'yi biraz hoplatacak, zıplatacak, bir ileri noktaya adım attıracak tedbirler, uygulamalar, iteklemeler mi lazım, bir şeyler lazım olacak. Hükumet programlarına da bakacağız yabancı yatırımcılar bakacak ama önemli olan programların ne kadar uygulanacağı. Uygulama önemli, uygulamaya nasıl konulacak, ne şekilde konulacak, en kası zamanda, İnşallah Güneydeki problemler, Türkiye'nin içindeki iç problemler ve mülteci problemleri bunlar en alt düzeyde bizi rahatsız ederde biz de kendi yolumuza gideriz ve ilerleme yolunda daha büyük adımlarla ön tarafa koşarız diye düşünüyorum. Burada herkesin katkısı lazım. Ama burada artık bu iş parti işi değil, bu iş Türk insanının işi. Burada partilerden ziyade önemli olan Türkiye insanının refahıdır, ileriye gidişidir. Türkiye insanının refahını en üst düzeye çekmek zorundayız bir şekilde."

Kariyer. net Genel Müdürü Yusuf Azoz da 2016 yılı beklentileri için şunları söyledi:

"2016 ile ilgili 2015 yılı çok çalkantılı bir yıl oldu ve bundan dolayı işe alım tarafında, istihdam tarafında sıkışmış bir talep görüyoruz. Biz bu sıkışmış talebin 2016'da hızlanarak tekrar ortaya çıkacağını ve işe alımların hızlanacağını öngörüyoruz."

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım

Ahmet Mergen: İşsizliğin azalması için 2016’da yüzde 5’in üzerine büyümek lazım

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim