• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı
Türk Edebiyatı'nın usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar, vefatının 54'üncü yılında düzenlenen panelle anıldı.

Türk Edebiyatı'nın usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar, vefatının 54'üncü yılında düzenlenen panelle anıldı. Tanpınar'ı gerçek bir aydın olarak tanımlayan Prof. Dr. Birol Emil, "Dünyanın en önemli eserlerinden biri olan Beş Şehir, eser değil şaheserdir" dedi.

Yazar, tarihçi ve siyasetçi kimlikleriyle bir döneme damgasının vuran Türk Edebiyatı'nın usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar, Esenler Belediyesi Şehir Ve Düşünce Merkezi tarafından Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panelde anıldı. Doç. Dr. Aynur Can'ın yönettiği, Prof. Dr. Mehmet Narlı, Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan ve Üzeyir İlbak'ın konuşmacı olarak yer aldığı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Eserlerinde Mekan adlı panele; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı ve Prof. Dr. Birol Emil'in yanı sıra Tanpınar hayranları katıldı.

BİZLER ŞEHRİN MİSAFİRLERİYİZ

"Tanpınar hakkında konuşmak, Türkiye'nin en az 200 yıllık tarihini, kültürünü, edebiyatını ele almaktır" diyen Prof. Dr. Mehmet Narlı, "Tanpınar'ın eserlerinde zaman, mekanlarda süreklilik kazanıyor. Tanpınar, (mekanların hafızası insanlarda yaşıyor) diyor ve 19'uncu yüzyıldan itibaren mimarimizi kaybettiğimizi düşünüyor. Ona göre; şehrin sahibi bizler değiliz, bizler şehrin misafirleriyiz. Beş Şehir adlı eserini, şehre baktığı gülümseyen yüzüyle kaleme almıştır. İstanbul'u karış karış gezerken baktığı her yerde şehrin medeniyet ruhunu görmüştür" diye konuştu.

"TANPINAR OKUYUCUYA AYNA OLMUŞTUR"

Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan da, konuşmasında Beş Şehirde Mekan kavramına değindi. Beş Şehir'i her okuduğunda farklı şeyler öğrendiğini ifade eden Aslan, "Tanpınar, eserlerinde zaman ve mekân kavramları üzerinde özellikle duruyor. Mekanları şiirsel bir havayla anlatıyor. Bu da okuyucunun, mekânla arasında empati kurmasını sağlıyor. Eserlerine kendisini de yerleştirmeyi başarmıştır. Bu sayede okuyucunun mekânları görmesini sağlayan bir ayna vazifesi görmüştür" dedi.

TANPINAR'IN 6'NCI ŞEHRİ PARİS'Tİ

Üzeyir İlbak ise konuşmasında katılımcılara Tanpınar'ın 6'ncı şehrini anlattı. Günümüzde mekanların insanları yalnızlaştırdığına vurgu yapan İlbak şunları söyledi:

"İnsanların bir arada olmadığı yerlerde mekanların anlamı yoktur. Tanpınar'ın eserlerinde bireyler, şehirlerde birlikte yaşarlar. Eserlerinde Paris'e olan hayranlığını gördüm. Bana göre 6'ncı şehri olarak Paris'i anlatıyor. Beş Şehir ise çok önemli bir eserdir. Kültür bakanları, belediye başkanları, siyasetçiler, öğretmenler, bu eseri başucu kitabı yapmalıdır."

TANPINAR GERÇEK BİR AYDINDI

Panelde son olarak Prof. Dr. Birol Emil söz aldı. Tanpınar dostları olarak tanımladığı katılımcılara seslenen Emil, usta kalemin Türk kültür ve edebiyatının en büyük şahsiyeti olduğunu söyledi. Özellikle gençlerden Tanpınar'ın eserlerini okumalarını isteyen Emil, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aydın, tarihini ve edebiyatını iyi bilen, dilini en iyi şekilde koruyan kişidir. Bu bakımdan Tanpınar, gerçek bir aydındır. Beş Şehir, şehir edebiyatı bakımından dünyanın en güzel eserlerinden biridir. Hatta eser değil şaheserdir. Tanpınar sadece bu kitabı bile yazmış olsa ebedi olmayı hak ederdi".

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı

Ahmet Hamdi Tanpınar Esenler’de Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim