• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Ahmet Davutoğlu: Yeni Türkiye dünyaya açılmış bir Türkiye'dir

Ahmet Davutoğlu: Yeni Türkiye dünyaya açılmış bir Türkiye'dir
Başbakan Davutoğlu, "Eski Türkiye, kendi kabuğuna çekilmiş, içine kapalı bir Türkiye iken, Yeni Türkiye bütün kabuklarını kırmış, her açıdan dünyaya açılmış bir Türkiye'dir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Swiss Otel'de düzenlenecek Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Genel Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ""Eski Türkiye, kendi kabuğuna çekilmiş, içine kapalı bir Türkiye iken, Yeni Türkiye bütün kabuklarını kırmış, her açıdan dünyaya açılmış bir Türkiye'dir" dedi. 

Başbakan Davutoğlu, "Şimdi artık üretim için, ihracat için, sosyal adalet ve sosyal barış için hep birlikte yola çıkmanın vakti. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye'yi mukayese ettiğimizde her alanda nasıl çok yoğun bir değişim yaşadığımız ortada bir gerçek. Bu değişimi birçok rakamla, istatistikle izah etmek elbette mümkün. Ancak ben istatistiklerden daha ötesini, zihniyet değişimini burada vurgulamak istiyorum. Ve bu anlamda zihniyet değişiminin en önemli unsuru olarak eski Türkiye kendi kabuğuna çekilmiş, içine kapalı bir Türkiye iken, yeni Türkiye bütün kabuklarını kırmış, yüzünü dünyaya, küresel her gelişmeye çevirmiş, her açıdan dünyaya açılmış bir Türkiye'dir" diye konuştu.

"Türkiye'nin dünyaya yüzünü dönmesi önemli sonuçlar doğurdu" 

Siyasi istikrarın ve siyasi itibarın semeresinin en çok ekonomide görüldüğünü kaydeden Davutoğlu, "Türkiye'nin son 14 yılda dünyaya sırtını değil de yüzünü dönmesi ekonomik faaliyetler açısından çok önemli sonuçlar doğurdu. 2002 yılında 87,6 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz, 2014 yılında 3,6 kat artarak 400 milyar dolara yükseldi. 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımız, 2014 yılında 158 milyar dolar seviyesine çıktı" ifadelerini kullandı.  

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Brüksel'de yaptıkları görüşmede, bundan sonraki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısını şubat ayının ilk yarısında İzmir'de yapmaya karar verdiklerini belirterek, "İnşallah Türk Hava Yolları da Atina-İzmir seferini başlatacak ve ilk ağırlayacağı da Yunanistan Başbakanı Çipras olacak" dedi. 

"Ekonomide başarılı bir performans göstermeye devam ediyoruz" 

Davutoğlu, "Dünya ekonomisi küresel kriz sonrasında hala istenen seviyeye gelemedi. Özellikle bizim en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa'da bazı toparlanma emareleri olsa da beklenenin gerisinde seyrediyor. Dünya ekonomisi henüz tam anlamıyla krizin etkisinden çıkamamışken, coğrafyamızda birçok önemli travma yaşanırken, Allah'a şükürler olsun ki ekonomide başarılı bir performans göstermeye devam ediyoruz. Son iki hafta içinde açıklanan veriler, bu performansın iki seçim arasında, bir geçiş döneminde ortaya çıkan belirsizliklere ve komşu ülkelerde artan jeopolitik gerginliğe rağmen nasıl dirayetle ülke yönettiğimizin en önemli işareti olmuştur."

"Asgari ücret vaadimizi gerçekleştiriyoruz"

Başbakan Davutoğlu, "Asgari ücret vaadimizi de gerçekleştiriyoruz. İş dünyamıza, buluştuğumuz zaman da söyledim tekrar söylüyorum. Asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü kesinlikle sizlerle paylaşacağız ve sizin rekabetçi kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz" şeklinde konuştu. 

"Rusya ile görüşmeye, her türlü fikir alışverişinde bulunmaya hazırız"

"Geçtiğimiz günlerde gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinin eskiden olduğu gibi en iyi şekilde sürmesi konusunda güçlü bir siyasi iradeye sahip olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim" diyen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: 

"Rusya ile görüşmeye, her türlü fikir alışverişinde bulunmaya hazırız. Ancak bize bir şey dikte ettirmesine asla izin vermeyiz. Rusya ile bu siyasal krizi masa etrafında çözmeye gayret ederken, ekonomik yaptırımlar üzerinden ilişkilerimizin bozulmasına, doğasının değişmesine izin vermemeliyiz. Türkiye'nin sınırlarını, hava sahasını, deniz sınırlarını korumak, bu ülkenin yönetimi olarak bizim için hem bir hak hem de onurlu bir görevdir. Savunma görevimizi yaptık ve uluslararası hukuka göre bu bizim en tabii hakkımızdır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim