• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Ahmet Davutoğlu: Uluslararası barışa katkı yapmakta kararlıyız

Ahmet Davutoğlu: Uluslararası barışa katkı yapmakta kararlıyız
Ahmet Davutoğlu, Avrasya'nın merkezindeki ülkeler olarak uluslararası barışa katkı sağlamakta kararlı olduklarını ve bu zeminde bütün çevre ülkelerinin de istifade edeceği bir dönemin başladığını belirtti.

Başkent Bakü'de düzenlenen Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından üç ülke dışişleri bakanının katıldığı ortak basın toplantısı düzenlendi.

Davutoğlu, konuşmasına, Azerbaycan'ın 28 Mayıs bağımsızlık yıl dönümünü kutlayarak başladı. Azerbaycan ve Türkmenistan'ın istiklallerinin Türkiye için önemli olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bir millet iki devlet anlayışına sahip kardeş Azerbaycan halkını bağımsızlık günü nedeniyle kutluyorum. Allah bu topraklardan şanlı Azerbaycan bayrağını eksik etmesin. Bir daha Azerbaycan'a istiklal mücadelesi vermek zorunda bırakmasın. Ebediyete kadar Azerbaycan'ın istiklali Türkiye'nin istiklalidir" dedi.

Davutoğlu, Soma'daki faciadan sonra gönderdikleri taziye mesajları ve gösterdikleri dostlukları dolayısıyla Azerbaycan ve Türkmenistan cumhurbaşkanlarına da teşekkürünü iletti.

Türkiye'nin, Azerbaycan ve Türkmenistan ile ikili ilişkilerinin her zaman iyi olduğunu ifade eden Davutoğlu, üç ülke arasında cumhurbaşkanları ve bakanlar düzeyinde bu tür sürecleri başlatarak ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini kaydetti.

Bugün yapılan görüşmelerde Türkçenin Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan lehçelerinde konuşarak anlaştıklarını ve hiçbir zorluk çekmediklerini söyleyen Davutoğlu, "Eminim ki Yunus Emre, Karacaoğlan, Nizami Gencevi, Mahtumkulu manen bugün şad olmuşlar" diye konuştu.

Görüşmelerde, ortak tarih ve kültür zemininde ilişkileri nasıl geliştireceklerini müzakere ettiklerini aktaran Davutoğlu, ortak bir beyanname üzerinde mutabık kaldıklarını ve aldıkları prensip kararı doğrultusunda her yıl iki defa görüşeceklerini bildirdi. 

Bakan Davutoğlu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılacak bir sonraki görüşmeye kadar da iki yıllık eylem planı üzerinde çalışacak olmalarının, bu işi ne kadar ciddiye aldıklarının göstergesi olduğunu belirtti.

Görüşmelerde enerji, ulaştırma ve kültür alanları başta olmak üzere işbirliği konularını ele aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, Avrasya doğu-batı koridoru bağlamında sadece üç ülke için değil, bütün bölgeye katkısı olacak projeleri masaya yatırdıklarını ve bu işbirliğinin bölgesel barışa da katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

"Avrasya'nın merkezindeki ülkeler olarak uluslararası barışa katkı yapmakta kararlıyız. Bu zeminde bütün çevre ülkelerinin de istifade edeceği bir dönem başlıyor" diyen Davutoğlu, kardeş ülkeler olarak, bu zamana kadar olduğu gibi sık sık bir araya gelerek istişarede bulunacaklarını ve Hazar, Kafkasya, Orta Asya'da ülkelerin huzurunu, refahını teminat altına alacaklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, mevkidaşlarıyla neredeyse her hafta görüştüklerini ve Bodrum'da 4-5 Haziran'da yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ve ayrıca Türkiye-Türkmenistan ikili zirve toplantısında mevkidaşlarını görmekten mutluluk duyacağını dile getirerek "Allah dostluğumuzu, istiklalimizi baki eylesin" dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Bakü'de ilk kez üç ülke arasında bu formatta toplantı yapıldığını ve Bakü beyannamesinin kabul edildiğini vurgulayarak üç ülke arasında siyaset, ekonomi, kültür, enerji, turizm, spor ve diğer alanlarda işbirliğini geliştirme kararı aldıklarını belirtti.

Görüşmelerde çeşitli alanlardaki projeleri de değerlendirdiklerini dile getiren Memmedyarov, Aşkabat toplantısına kadar bu konuların daha da ilerletilmesi ve diğer bakanlıklar arasında da görüşmelerin yapılabilmesinin zemini hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Konuşmasına Azerbaycan lehçesiyle başlayan Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov da üç ülke dışişleri bakanları arasında ele alınan konulardan enerji, ulaştırma ve kültür projelerinin öne çıktığını söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim