• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı'yla görüştü

Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı'yla görüştü
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Irak ilişkilerinin uzun bir dönemin ardından yeniden normal seyrine dönmesinin ardından bugün Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar İbadi ile bir araya geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ile Irak omuz omuza verdiğinde dünyada örnek olarak gösterilecek ikili bir ekonomik havza oluştururlar, ulaştırmadan enerjiye tarımdan sanayi yatırıma kadar olağanüstü bir imkan var elimizde. Yeter ki ülkelerimizde ve bölgede barış ve huzur olsun" dedi.

Başbakan Davutoğlu ve Irak Başbakanı Haydar El İbadi, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

DAVUTOĞLU: IRAK'I ÖZLEMİŞİZ

Davutoğlu, misafirperverliklerinden ötürü teşekkür ederek başladığı konuşmasında "Bağdat'ı özlemişiz, Bağdat bizim ikinci evimiz gibi. Geçen sene muharrem ayında yine Bağdat'taydım, Kerbela ve Necef'i ziyaret ettim. Bir kez daha muharrem ayı vesilesiyle Hazreti Hüseyin Radıyallahü Anh'ı rahmetle anıyoruz. Allah bir daha Müslümanlara Kerbela'da yaşanan acıların benzerlerini yaşatmasın" diye konuştu.

Irak'ın bölgenin hem önemli bir ülkesi olduğunu hem de doğal ve insan kaynaklarıyla gelecekte yükselen ekonomik güçleri arasında olabilecek bir ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bugün Irak'ın karşı karşıya kaldığı başta IŞİD terörü olmak üzere güvenlik riskleri konusunda da tutumumuz gayet açıktır. Irak'ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye'nin tutumu açık ve nettir" diye konuştu.
 

“Türkiye terörden çok çekti. Dünyanın neresinde olursa teröre karşı olacağız” diyen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı: “IŞİD’le mücadelede Irak’a istihbarat konusunda yardımcı olmaya hazırız... Bugün Irak’ın karşı karşıya kaldığı başta IŞİD terörü olmak üzere güvenlik riskleri konusunda da tutumumuz gayet açıktır. Irak’ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye’nin tutumu açık ve nettir.” 

‘IRAK ORDUSUNU TÜRKİYE EĞİTEBİLİR’

Irak Başbakanı İbadi ise Türkiye’den askeri eğitim desteği beklediklerini söyledi, “Irak Ulusal Ordusunun Türkiye tarafından eğitilmesi konusunda görüşmeler olabilir. Bu konularda yardımcı olabilirler” diye konuştu. İbadi 

‘IŞİD’İN LİDER KADROSUNDA TÜRK YOK’

Basın toplantısında gazeteciler Davutoğlu’na, Suriye ve Irak’taki yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden geldiği iddialarını sordu. Bu iddiaları kabul etmeyen Davutoğlu şu yanıtı verdi: 
“Bunlar dayanağı olmayan iddialar. İŞİD’in komuta kademesine baktığımızda bu insanların hepsinin Suriye’deki durumdan faydalanarak bu işe kalkıştıklarını gösteriyor. Lider kadrosunda tek bir Türk bulamazsınız. Bizim sınırlarımız Suriyelilerin geçişi için açık. Bu iftiralar çok çirkin. ABD’li yetkililerle görüşmelerde de kendilerine söyledik. Elinizde listeler varsa bize verin gereğini yapalım. “

ARALIKTA DA İBADİ GELECEK

Davutoğlu’nun ziyaretine karşılık İbadi’nin de 24 Aralık’ta Ankara’ya geleceği açıklandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim