• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Ahmet Davutoğlu 10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıkladı

Ahmet Davutoğlu 10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıkladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıkladı. Birçok konuda önemli açıklamalar yapan Davutoğlu, Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla görüşüleceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Kalkınma Planı'nda Belirlenen Öncelikli Dönüşüm Programları çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:

* Aktif iş gücü programlarına ilişkin bir izleme ve değerlendirme sistemi kuracak ve programların takiplerini 81 il düzeyinde gerçekleştireceğiz.

* Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak ve bu amaçla özel bir turkuaz kart sistemi geliştireceğiz. Turkuaz kart sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için bir ara alan oluşturacağız, Türkiye'de rahat kalacaklar, ikamet edecekler, vatandaş olmadan belli haklardan istifade ederek, böylece en kaliteli insan unsurunun Türkiye'ye gelişini temin edeceğiz.

* Fabrikaların sektörlerine yönelik özel mesleki ve teknik eğitim okulu açabilmeleri için düzenleme yapacağız. Eğitim müfredatını her gence en az bir sanat veya spor dalında performans becerisi kazandıracak şekilde güncelleyeceğiz.

* Etiket ve ambalajlar tüketiciye daha aydınlatıcı bilgi verecek şekilde düzenlenecek.

* Bazı kanser türler, başta olmak üzere erken teşhise yönelik taramaları sıklaştıracağız.

* Yerel idarelerimizi ve yerel düzeyde faaliyt gösteren tüm kurumlarımızı güçlendireceğiz.

* Kent bilincinin yerleşmesi için gereken tüm çalışmları yapacağız.

* Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde gayrimenkul sertifikası modeli geliştireceğiz. Bu da devrim mahiyetinde bir adım. Bu yolla imar değişikliği esnasında değer kaybına uğrayan bir yerden veya kamulaştırmalarda başka bir alana, bu gayrimenkul değerin menkul değer haline dönüştürülerek aktarılması ve disiplinize edilmesi."

* Yöneticiler için sistematik eğitim programları uygulayacağız.

* Tütün kullanımı ve alkolle etkin mücadele etmek, beslenme kültürünü değiştirip hareketli yaşam alışkanlığını tesis etmek için çalışacağız.

* Piyasaya arz edilen uygunsuz yapı malzemelerinin kullanımını engelleyeceğiz.

* Kalkınma İşbirliği kapsamını gözden geçiren rapor hazırlayacağız.

* Üniversitelerde Uluslararası Öğrenci Ofisleri kuracağız.

* Kamu kurumlarında dış ilişkiler uzmanı kadroları oluşturacağız.

* Kayıtdışı ekonomiyi azaltmamız bizim için stratejik bir hedeftir. Veremlilik düzeyini artırmamız gereklidir.

* Kayıtdışılığın yol açtığı etkileri araştıracağız. Bunun için envanter açlışması yapacağız.

* Vergi ve sosyal güvenlik bilincini artırmak için görsel medyada yer alan programlardan yararlanacağız.

* Her üç ayda bir topluma hangi adımlar atıldı, hesap vereceğiz.

Kıdem tazminatı ve işsizlik sigortası

* Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare halinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacağız. İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini arttırmak için mevzuat çalışması yapacağız.

Konut alımında devlet desteği

* Bir yandan dinamik bir nüfusumuz var. Yeni evlilikleri ama iş sahibi evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Şu anda nüfus dinamik olsun, arz artsın, çok üretilsin istiyoruz. Bu da yeni ev alacaklar için teşvik sağlamakla olur. Konut sahibi olmak talebi artırıcı bir etki yapacak. İlk evde olacak. İkinci ve üçüncü evde değil. Bu da yeni evlilerle ilgili olacağından, evlilikleri teşvik etmek ve evlilikle ilgili sorunlara destek vermiş olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak. 

* Ev almak için beş yıl dokunmayacak hesap açanlarda, mesela 100 bin lira birikmişse, 15 bin lira devlet verecek. 5 yıl için yüzde 15 ise 4 yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 devlet desteği olacak. Böylece en az 3 yıl tasarruf teşvik edilmiş olacak.

* İlk konut alımındaki peşinat yükünü yüzde 15 azaltmayı hedefledik. Düşündüğümüz model şudur: Konut edinmek üzere bankada bir hesap açıldığında ve o hesaba para yatırıldığında yüzde 15 devlet verecek. Böylece peşinat yükümlüliğü kolaylaşmış olacak. Diyelim 5 yılda yatırıldı ama 4. yılda evi almak isterse kademelendirme yapacağız.

* Değer artışında pay alınıyorsa değer düşüşünde de katkı verilecek. Görüşü olan herkesin görüşünü aldıktan sonra yapacağız. Gerekirse yeniden gözden geçireceğiz.

Faiz kararı

* Enflasyondaki düşüş ve dünyadaki genel trend göz önüne alındığında bir faiz düşüşü zaten beklenen bir gelişmeydi. Daha önceden de bizim bir faiz indirim beklentimiz vardı, bu görüşmelerde de ifade edilmiştir.

* Başçı'nın dün yaptığı açıklama doğru yönde atılmış bir adımdır.

* Bir ay beklemeden öne alınmış toplantılarda doğru zamanda doğru kararları almak lazım.

* Önümüzdeki günlerde haftalarda yapılacak toplantılarda faiz oranlarının daha aşağı trende yönelmesi hepimizin beklentisi, bu yönde bir karar alınacağı beklentisi düşüncesindeyim.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim