• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu
Bitlis'in Ahlat ilçesinde başlayan 26. Ahlat Avrasya Kültür Buluşması Şenlikleri coşkulu şekilde devam ederken, etkinlikler kapsamında ilçede sanat sokağı...

Bitlis'in Ahlat ilçesinde başlayan 26. Ahlat Avrasya Kültür Buluşması Şenlikleri coşkulu şekilde devam ederken, etkinlikler kapsamında ilçede sanat sokağı kuruldu.

Kültür Buluşması Şenliklerinin bugünkü programı sabah saatlerinde hükümet konağı önünde çelenklerin sunulmasıyla başladı. Daha sonra hükümet konağı önünden mehteran takımı eşliğinde düzenlenen yürüyüşle Havai baba Sanat Sokağı'na geçildi. İlçenin Kayı Mahallesi'nde kurulan sanat sokağının açılışı Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve protokol üyeleri tarafından yapıldı. Açılışın ardından "Havai Baba Sanat Sokağı'nda" bulunan çini, el sanatları, Ahlat taşı, el işlemeciliği, ahşap oymacılığı, mezarlardan taşanlar ve Ahlat tapu kayıtları sergisi gezildi. Oluşturulan sanat sokağı gezenler tarafından tam not alırken, sergilenen birbirinden güzel eserler ise vatandaşların büyük beğenisini kazandı.

Kültür Buluşması Şenlikleri hakkında gazetecilere açıklama yapan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, "23 Ağustos'un ilçemiz için kayda değer bir önemi var. Çünkü Sultan Alpaslan tam bin yıl önce bu tarihlerde buraya geldi ve ordusunu burada kurdu. Romen Diyojen'in ordusunun öncü birliklerini buradan yöneterek yok etti. Buradan başlayan savaş bir yürüyüş halinde Malazgirt Ovasına kadar devam edip. Orada bir meydan muhaberesi ile sonuçlandı. Biz 26. defa belki 40 yılı aşkındır bu tarihi olayı ilçe olarak bir festivale bağladık. Dün akşam açılışını yaptık. Yine mehteran takımıyla yürüyüş yaparak havai fişek gösterileri ile sonlandırdık. Bugün ise bir "Havai Baba Sanat Sokağı" açılışımızla programımız devam ediyor. Bu sokak ismini Ahlat Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında çok kritik ve kozmik bir noktadır. Burada Anadolu'yu Türkleştiren ve İslamlaştıran tam 74 tane Horosan Ereni var. Bunlardan bir tanesi de Havai baba'dır. Burası gerçekten çok özel bir sokak taş sokaklarıyla bundan yüz yıl, iki yüz yıl öncesini anımsatan, bize tarihimizi ve eski taş kokan sokaklarımızı hatırlatan bir sokaktır. Bizde bu sokağımız ilçemizde halen yaşamakta olan sanatları tekrar göz önüne sermeye çalıştık. Ahlat 1200-1300'lü yıllarda çok büyük bir medeniyet merkezi ve nüfusu çok yüksek hatta tarihi vesikalarda İstanbul'un 5 katı büyüklüğünde olduğu yazıyor. Bu münasebetle Ahlat aynı zamanda bir medeniyet merkezidir. Dünyada Kubbet-ül İslam unvanına sahip 3 şehir var. Bunlardan biriside Ahlat'tır. O dönemde medeniyet üretebilen şehirlere verilen bir unvandır. Ahlat gerçekten medeniyeti kendi içerisinde üretebilmiş. Bir medeniyet yükselirken de sanatıyla birlikte yükseliyor. Ahlat bir çok sanatın zirve yaptığı aynı zamanda da ilk defa ortaya çıktığı yerdir. Zirve yaptığı eserlerin başında Divriği Ulu Camii geliyor. Bu Ahlatlı Usta Hürrem Şah ve kalfaları tarafından inşa edilmiş bir eserdir. Aynı zamanda Hündekari sanatı ilk defa Ahlat'ta ortaya çıkmıştır. Konya Alaattin caminin minberi Ahlatlı ustalar tarafından yapılmıştır. Anadolu'da bulunan en eski Çini ocakları Ahlat'tadır. Ahlat Selçuklu Mezarlığın içerisinde ki coğrafi örgü aynı zamanda Türk motif kataloğunu oluşturur. Yani Ahlat sanatla tarih boyunca iç içe olmuştur. Bu sanat sokağımızda geçmişten bugünümüze yaşatılan tüm sanatları yerleştirmeye çalıştık. Birde Türkiye'de en iyi bastonların yapıldığı bir şehirdir Ahlat. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarının hediye kataloğunun içerisinde de yer alır" dedi.

Sanat Sokağı'nı gezen vatandaşlardan Behlül Şerefoğlu, Ahlat'ın her yönüyle çok güzel bir ilçe olduğunu belirterek, Sanat Sokağı'nı oldukça beğendiğini söyledi.

Vatandaşlardan Neslihan Akdemir ise kültür şenliklerinin dün akşamdan itibaren oldukça güzel etkinliklerle başladığını belirterek, sanat sokağının son derece görsel ve sanat değeri yüksek güzellikte olduğunu ifade etti.

Kültür şenliklerinin bugünkü programı akşam yapılacak olan Futbol Turnuvası final maçıyla sona erecek.

Düzenlenen etkinliklere Tatvan Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Ahlat Belediye Başkan Vekili İlhami Gülşen, AKEV Yetkilileri, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Ahlat’ta sanat sokağı kuruldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim