• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Ahıska Türklerinden Canik’e Park Teşekkürü

Ahıska Türklerinden Canik’e Park Teşekkürü
Kurduğu Dış İlişkiler Birimi ile özellikle mazlum coğrafyalardaki Türk ve Müslümanlara el uzatan Canik Belediyesi, yaptığı bir parka da Ahıska Türkleri...

Kurduğu Dış İlişkiler Birimi ile özellikle mazlum coğrafyalardaki Türk ve Müslümanlara el uzatan Canik Belediyesi, yaptığı bir parka da Ahıska Türkleri Parkı adını verdi. Samsun'da bulunan Ahıska Türkleri ise Başkan Genç'i ziyaret ederek, duyarlılığından dolayı teşekkür etti.

"Evrensel Belediyecilik" anlayışıyla Dış İlişkiler Birimi kuran Canik Belediyesi, Karşıyaka Mahallesi'nde yapılan bir parkın adını Ahıska Türkleri Parkı koydu. Belediyenin kendilerine karşı duyarlılığı karşısında mutlu olan Samsun'da yaşayan Ahıska Türkleri, Canik Belediyesi'ni ziyaret ederek, Başkan Osman Genç'e teşekkür etti. Başkan Genç, "Hala sürgünün izlerini taşıyan Ahıska Türkleri'nin 1944 sürgünüyle uğradıkları haksızlık giderilmelidir. Bu sese dünya kulak vermelidir. Parkın ismini Ahıska Türkleri olarak vermemizin asıl gayesi budur" dedi.

GENÇ, BAKÜ'DE BİRARAYA GELMİŞTİ

Dış İlişkiler Birimi Müdürü Ali Kemal Tural'ın da bulunduğu ziyarette, misafir gençlerle sohbet eden Başkan Genç, "Azerbaycan ziyaretimiz sırasında, 1944 yılında Gürcistan'dan sürgün edilen ve Azerbaycan'ın Saatli Rayonu Sabirabad bölgesinde yaşam süren Ahıska Türkleri ile iftarda bir araya gelmiştik. Burada sohbet ettiğimiz köyün yaşlılarından hala tazeliğini koruyan sürgünün hikayesini ve Stalin'in zulmünü dinlemiştik. Ahıska Türklerinin uğradığı haksızlığın giderilmesi ve anayurtlarına dönmelerinin sağlanması gerekiyor. Biz de İlçemizde bir parka Ahıska Türklerinin adını vererek, onların sesini duyurmak istedik" diye konuştu.

STALİN TARAFINDAN SÜRÜLDÜLER

Günümüzde de Ahıska Türklerinin, kendilerini Türk olarak tarif ettiğine ve Türkçe konuştuğuna vurgu yapan Genç, "Ahıska Türkleri, ikinci Dünya Savaşı sırasında SSCB ordusuna 40 bin genç evladını vermiştir. Bunların yarıya yakını savaşta hayatını kaybetmiş, dönenlerin büyük bir kısmı da sakat kalmıştır. Savaş yıllarında bölgede kalan yaşlılar ve çocuklar, devlet tarafından demiryolu inşaatında çalıştırılmış ve ilk trenlerle bölgede yaşayan 120 binden fazla Ahıska Türkü dönemin Sovyet lideri Stalin'in kararıyla Orta Asya ülkelerine sürülmüştür. Bu gerçekten çok üzücü bir durum" şeklinde konuştu.

"HAKSIZLIĞA SON VERİLMELİDİR"

Ahıska Türklerinin yaklaşık yüzde 70'inin üniversite öğrenimini ülkemizde tamamladığını ifade eden Genç, "Tarihte çok çeşitli ayrımcılık ve insan hakkı ihlallerine maruz kalan ve günümüzde 8 farklı ülkede yaşayan Ahıska Türkleri, 1944 sürgünüyle uğradıkları haksızlığın düzeltilmesini ve Gürcistan'a geri dönüş sürecinin yeni ayrımcılık ve insan hakkı ihlalleri doğurmayacak şekilde hayata geçirilmesini dünyadan beklemektedir. Dünya, Ahıska Türklerinin bu sesine kulak vermeli ve bu haksızlığa son vermelidir" ifadelerini kullandı.

"EVRENSEL BELEDİYECİLİK"

Canik Belediyesi olarak sınırlar ötesi bir belediyecilik anlayışına sahip olduklarını da dile getiren Genç, şunları söyledi: "Canik Belediyesi olarak, ilçede gerçekleştirdikleri şehirsel çalışmaların yanı sıra tecrübelerimizi de dünyayla paylaşıyoruz. Dış İlişkiler Birimimiz koordinesinde daha önce Bangladeş, Çad ve Somali'de su kuyuları açtık, Suriye'ye iki kez yardım gönderdik. Ayrıca Azerbaycan'da Çeçen mülteciler için TİKA ile birlikte meslek edindirme kursu düzenleyeceğiz. Hedefimiz, şehirlerin yarıştığı yüzyılda evrensel belediyecilik yaparak bir dünya şehri ortaya çıkarmaktır."

DUYGULANDIRAN PARK

Ziyaret sonunda Başkan Osman Genç, öğrenci temsilcisine seramikten Osmanlı kaftanı hediye etti. Samsun'da öğrenim gören Ahıska Türkü öğrenciler, Canik Belediyesi Dış İlişkiler birimini de ziyaret ederek Belediyenin özellikle ülke dışında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Ziyaretin ardından da Canik Belediyesi tarafından Karşıyaka Mahallesi'nde yapılan Ahıska Türkleri Parkı'na gitti. Burada Dış İlişkiler Birimi Müdürü Ali Kemal Tural'dan park hakkında bilgi alan misafir Ahıska Türkleri, duygulu anlar yaşadı.

Ahıska Türklerinden Canik’e Park Teşekkürü

Ahıska Türklerinden Canik’e Park Teşekkürü

Ahıska Türklerinden Canik’e Park Teşekkürü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim