• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Ahilik Panelinde Başkan Yücelik’ten gençlere nasihat; “Yılgınlık göstermeyin, çok çalışın başarın”

Ahilik Panelinde Başkan Yücelik’ten gençlere nasihat; “Yılgınlık göstermeyin, çok çalışın başarın”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından, "Ahilik" konulu bir panel düzenlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından, "Ahilik" konulu bir panel düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ESOB Başkanı Rasim Fırat, öğretim üyeleri, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı panel, Nene Hatun Kültür ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

ESOB Başkanı Rasim Fırat'ın Ahilik teşkilatı hakkında verdiği bilginin ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Ahiliğin okullarda ders olarak okutulmasının kaliteli toplum yetişmesine katkı sağlayacağını bildirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal ise, Ahilik etkinliklerinin bir hafta yerine bir yıla yayılması için bu tür etkinlikler düzenlendiğini söyledi. 4'üncü ahilik panelinin Atatürk Üniversitesi'nde yapıldığını anlatan Altındal, yıl boyunca bu tür panel, sempozyum, çalıştay gibi etkinliklerin devam edeceğini anlattı. Altındal, ahiliği 365 gün yaşanan bir değerlen manzumesi haline getirmeyi de amaçladıklarını ifade etti.

Ahilik kültürünün Türklerin rönesansı olduğuna dikkati çeken Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, "Bir toplumda birlik dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmesi Ahilik ahlayışı içinde bu değerlere saygı göstermesinden geçmektedir. Ahiliğin eğitimcilere ışık tutacak önemli özellikleri de vardır. İşyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında fark olmadığı gibi aralarında baba oğul gibi ilişkiler de vardır. İşyerleri sanatın ve ahlakın öğretildiği birer okullardır" dedi.

Panelde ahilik teşkilatını anlattılar

Programda daha sonra, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın'ın moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi.

Panelde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş, "İş ve Meslek Ahlakında Ahilik", İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Fehim Bakırcı da, "Sosyoekonomik Açıdan Ahilik Teşkilatı" konulu birer sunum yaptı.

Programda son olarak, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'le bir söyleşi gerçekleştirildi.

Gençlere nasihat etti

Söyleşide iş ve çalışma hayatıyla ilgili tecrübelerini aktaran Başkan Yücelik gençlere önemli nasihatlerde bulundu. "Kendi hayatımdan bir şeyler anlatacağım. Belki işlerinizde örnek alarak hayata geçirirsiniz." diyerek konuşmasına başlayan Yücelik, 1993 yılında ERÇİMSAN'ı kurarak o dönem özelleştirme kapsamına alınan Aşkale Çimento'ya talip olduklarını söyledi.

Yücelik konuşmasına şöyle devam etti; "Biz bu yola çıkarken böyle bir noktaya ulaşacağımızı ummuyorduk. Kimileri de "Bu iş hayal, bu iş olur mu" diyordu. Çimento fabrikası alacağız, pul parasını, ipoteği karşılayacak paramız yok... O gün o şartlarda aldığımız bir şirket bugün Türkiye'nin ilk 100'lerinde bir firma haline geldi. Türkiye'de örnek gösterilen bir şirket olduk. Bugün Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde hizmet veren, Bilecik'ten Van'a, Samsun'a, Erzincan'a, Gümüşhane'ye çok ciddi yatırımları olan, Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında 172'nciyiz. İkinci 500'de 18'inci olan bir firmamız var. "Anadolu Kaplanları'nda ise 65'inci olan bir firmayı yönetiyoruz."

Kendisinin ticaretin içinden geldiğini anlatan Başkan Yücelik, "Ancak bizim bulunduğumuz o konumda bile bu işler hayal gibiydi. Ama şuna inanın; "olmaz" diye bir şey yok. Bir arkadaşla fabrikanın birine gittik, ilgi görüyoruz. Kendisine dedim ki; "ben bu fabrikaya geldiğimde işletme şefinin yanına bile gidemiyordum, randevu alıyordum." Ama bugün Allah'a çok şükür nasip etti şimdi biz idare ediyoruz. İnanınca, "olmayacak" diye bir şey yok" dedi.

Fabrikalarda çok ciddi manada iş talepleri olduğunu ifade eden Yücelik, "İş talep ediyorlar ama masa başı olsun istiyorlar. Böyle bir dünya yok. Bir işe girdiğinizde karakterinizi ortaya koyarak, inanarak çalışmanız lazım. Siz çalıştıkça özel sektörde istediğiniz yere rahatlıkla gelmiş olacaksınız. Kimsenin hatırı, gönlüyle değil, çok ciddi çalışarak, üreterek bir yerlere gelmeniz en doğrusu olacaktır."

"Hatır, gönülle değil, çalışarak bir yerlere gelin"

Üniversiteli gençlerin büyük bir dikkatle dinlediği Başkan Yücelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Bu ülkede hepimizin gayret etmesi lazım Ahilik'te anlatıldığı gibi haramsız, kaliteli mal üreterek, israf etmeden yaşamalı. Ahilik toplantılarında anlatılan bilgilere bakın, "Kazanın, ama istediğiniz gibi de harcamayın, israf etmeyin" deniyor. Türkiye'de bu tam tersi Gençlerimizin eline para geçince ilk iş ilk işi arabasını değiştirmek oluyor. Ülkemizin gelişmesi, klkınması hepimizin çalışmasına bağlı93'den beri bu işteyim. Mübalağasız bir gün ne cumartesi, ne pazarım, ne tatilim olmadı. Bazen arkadaşlar nereye tatile gideceğimi soruyorlar. Benim hayatımda tatil filan yok. Yine İstanbul'da bir toplantı sonrası dışarı çıktım, baktım bir aile parkta sofrasını kurmuş, Allah ne verdiyse yiyor. Duygulandım Ben ailemle çocuklarımla böyle bir şey yaşayamadım. Çalışmanın, başarmanın da bir bedeli var. Çalışmaya başladığınızda özel hayatınızı unutuyorsunuz. Çalışmaya odaklanıyorsunuz. Öyle zaman oluyor ki, çocuklarımla, ailemle oturup bir gün sohbet etme şansınız olmuyor. Zaman zaman stres yüküyle eve gidiyorsunuz. Ama Allah bizi mahcup etmedi, başımızı yere eğdirmedi. Erzurum'dan çıkıp, Türkiye'de ilk yüz firmanın arasına girip hayatını sürdürmek çok kolay olmadı. Çok şey konuşmak istiyorum. Ancak ben hep söylerim acizane eylem adamıyım. Çok sözü sevmiyorum çalışmayı çok seviyorum, icraatı çok seviyoruz. Bizim de kaderimiz böyle yazılmış."

Gençlere, "Sakın yılgınlık göstermeyin" diyen Yücelik, "Hepiniz belirli illerden geliyorsunuz. Ailelerinizin imkanları belli İmkanı iyi olan oluyor, olmayan oluyor. Ama ne olursa olsun asla yılgınlık göstermeyin. Yaptığınız işi en iyi şekilde yapın. Hangi bölümde okuyorsanız en iyisi siz olmaya gayret edin. Ne iş yaparsanız yapın hedefiniz, gayeniz olsun. İşte o zaman önünüz açık olur. Gideyim kafede oturayım, arkadaşlarla gezeyim dersen o zaman kendine yazık etmiş olursun." şeklinde konuştu.

"Sormadan, iyice araştırmadan bir işe girmeyin"

Gençlere yakaladıkları fırsatları çok iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Yücelik şunları söyledi; "Bilmeden bir iş yapmayın. Sormadan, araştırmadan, fizibilite yapmadan bir işe girmeyin. Böyle yapanların hepsinin sonu hüsran oluyor. Hevesleniyor gençler, "ben de yapayım" diyor. Bu mantığa kapılmadan iyi araştırmalar yapıp sonra işe atılmanız gerekiyor. Kurumsal firmalarla çalışın. Birkaç sene her hangi bir firmada çalışın oradan alacağınız bilgi birikim tecrübe sizi geleceğe taşıyacak. Umutsuz olmayalım. Bu ülke iyi yerlere gider, biz de iyi yerlere gideceğiz inşallah. Bu yaşımda yeri geliyor günde 300-500 kilometre yol katediyorum. Çalışan sayımızı daha çok artıralım, biraz daha markalaşalım, daha fazla istihdam sağlayalım, ihracat yapalım diye Ülke sloganla kalkınmıyor. Çalışmakla kalkınıyor, üretmeyle kalkınıyor. Üretmemiz lazım. Bu ülkede üretim yapmak için fil yüreği lazım. Çok ciddi manada zorluklar yaşıyoruz."

Başkan Yücelik konuşmasının sonunda salondan bulunanlardan alkış aldı. Program sonunda Esnaf Sanatkarlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal tarafından panelistlere ve Başkan Yücelik'e günün anısına plaket ve "Ahilik Ansiklopedisi" verildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim