• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Ağız kokusunu önlemenin yolları

Ağız kokusunu önlemenin yolları
Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, fizyolojik kaynaklı ağız kokusunun önüne geçebilmenin yollarını anlattı.


Beslenme sonrasında ve sabah uyandığımızda karşımıza çıkan ağız kokusunun fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını ve bir hastalık belirtisi olmadığını ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, bu gibi durumlar dışında meydana gelen ağız kokusunun diğer hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabileceğini ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, şeker hastalığı (aseton kokusu gibi) ve karaciğer yetmezliği gibi birçok sistemik rahatsızlığın, ağız kuruluğunun, yetersiz ağız hijyeninin (dişleri düzgün fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak), tütün ve alkol ürünlerinin, dişeti hastalıkları ve diş çürüklerinin ağız kokusunun sebepleri arasında yer alabileceğini de sözlerine ekledi.

Patolojik nedenli ağız kokusu için diş hekiminin yönlendirmesi ile hastaların ilgili doktorlara gözükerek tedavi olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, fizyolojik kaynaklı olarak meydana gelen ağız kokusunun önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Fizyolojik Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

Sabah kalkınca ve gece yatmadan önce dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalıdır.
Dil yüzeyine yerleşen bakteriler, tükürük ve besinlerden gelen proteinleri ağız kokusunun sebebi olan bileşiklere parçalar. Bu nedenle mümkün olabildiği kadar dışarıya çıkarılan dilin arka kısmından başlayarak öne doğru süpürme hareketi ile dil fırçalanmalıdır. Ayrıca dil kazıyıcılarıyla da dil temizliği sağlanmaktadır.

Ağız gargaraları tek başlarına ağız kokusunu önleyemezler. Özellikle alkol içeren gargaraların ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu artırabileceği ileri sürülmektedir.
Diş fırçalama ve gargara işleminden sonra "diş ipi - diş arası fırçası" ile fırçalamaya destek olunmalıdır.

Çinko içeren macunların, gargaraların ve sakızların kullanılması ağız kokusunu önleyebilir.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, tüm bu aşamaları izleyen ancak yine de ağız kokusundan kurtulamayan kişilerin muhakkak halitosis merkezlerinde muayene olarak ağız kokusu nedenlerinin belirlenmesi gerektiğini eğer kişinin ağız kokusu nedeni patolojik nedenli ise diş hekimi tarafından ilgili branşlara yönlendirilebileceğini belirtti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim