• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Ağız Kokusu ve Tedavisi

Ağız Kokusu ve Tedavisi
Dt. Arzu Yalnız Zogun ağız kokusu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

1 ) Ağız kokusu nedir? Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Ağız kokusu, toplumda çok sık görülen ve kişinin sosyal hayatına olumsuz açıdan etki yapan, birçok değişik neden ile alakalı meydana gelen bir ağız problemidir. Ağız içinde bulunan çeşitli bakteriler, yemek kalıntıları ile birleşerek bu kötü kokunun meydana gelmesine neden olur.

İnsan nefesinde birçok kimyasal madde bulunur ve bu kimyasal maddelerin büyük bir kısmı, akciğerlerden ağıza doğru gelir ve nefes alıp verme esnasında kötü nefes kokusu oluşur.

Her insanda, doğal olarak sabah ilk uyandığı sırada ağız kokusu oluşabilir. Ağız kokusu problemi ile karşı karşıya kalan kişiler, sosyal yaşamlarında bir takım problemler yaşarlar. İnsanlar ile yakın mesafede sohbet edememe, sürekli ağzını eli ile kapatma gibi olumsuz hareketlerin devamında kişi, kendini sosyal hayattan soyutlamaya başlar.

2 ) Kadınlar mı, yoksa erkekler mi bu konuda daha şikayetçi?

ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda, erkeklerin %50’si, kadıların ise %60’ı ağız kokusu sorunu ile karşılaştıklarını ve bu nedenden dolayı ağız kokusunu gidermek amacı ile çeşitli yardımcı ürünler (sprey vs.) kullandıklarını ifade etmişlerdir.

 

3 ) Ağız kokusunu gidermek için neler yapılabilir?

  • Ağız kokusunun, ağız içi sebeplerden mi, yoksa başka nedenlerden dolayı mı meydana geldiğini bulmak çok önemlidir. Bu kokuya neden olabilecek çürük diş vs. olması halinde, ilk olarak bu dişlere gerekli tedaviler yapılmalıdır.
  • Şekersiz sakız çiğnemek  tükürük akışını arttırır. Bu da yemek kalıntılarının temizlenmesinde etkili rol oynar
  • Diş taşlarının temizlenmesi, ağız kokusunu minimuma indirici en önemli faktördür.
  • Ağız gargaralarının kullanılması ve dilin fırçalanması da, kokunun ortadan kalkmasında etkili rol oynar. Diş temizliğinin ardından muhakkak diş ipinin kullanılması gerekir.
  • Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) , meyve (elma ),maydonoz tüketmek ağız kokusunun azalmasına yardımcı olur

Bunların yanı sıra;

Asla burnunuz tıkalı uyumayın
Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına sebebiyet veren diğer durumlar, geceleri ağızdan nefes almamıza sebep olur. Bu durumda da, ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin çoğalması için harika bir zemin hazırlanır. Azalan tükürük salgısı durumu, eskisinden daha kötü bir duruma gelir. Bu sebepten dolayı da, kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamanız gerekmektedir.
 

Diş ipi kullanın
Diş ipinin kullanılması ile beraber, fırçanın ulaşamayacağı hatta çıkaramadığı yerlerde bulunan bakteri ve yemek artıklarını temizleyip alabilirsiniz. Daha çok diş gövdeleri arasında buluna dar bölgelerde biriken yemek artıkları, hızlı bakteri üremesine sebep olabilir.

Sigara içmeyin
Sigara içmek ağız kuruluğuna sebep olduğu için, otomatikman ağız kokusuna da neden olur. Aynı zamanda diğer bir ağız kokusu sebebi olan diş eti hastalıklarına da ortam hazırlar.

 

4 ) Dil nasıl fırçalanır?

Dilin fırçalanması, ağız temizliğinde diş fırçalamaktan çok daha etkili rol oynar.
Dilin fırçalanması için özel fırçalar ve kazıyıcılar piyasada satılmaktadır. Bu, daha çok bulantı refleksi olan hastalar için rahatlık sağlar.

Dil fırçalanması esnasında, mümkün oldukça dışarı çıkarılır ve dil kazıyıcı en arkaya kadar yerleştirilir. Dile kuvvet uygulanarak yavaşça öne doğru çekilir.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim