• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Ağız kokusu hastalığın habercisi mi?

Ağız kokusu hastalığın habercisi mi?
Uzmanlar ağız kokusunun sadece açlıktan kaynaklanmadığını, bir hastalığın habercisi olabileceğini söylüyor.

Ramazan ayıyla birlikte oruç tutanları ilgilendiren bir sağlık durumu da ağız kokusudur. Uzun süren açlık ve susuzluğun ağız kokusunu da beraberinde getirdiği sanılır. Ancak uzmanlar, ağız kokusunun ağız ve diş eti rahatsızlıklarından kaynaklandığını ve mutlaka bir diş hekimine muayene olunmasını tavsiye ediyor.

“Tükürük ağzımızı temizleyen bir banyo gibidir”

Ağız ve diş sağlığının sadece Ramazan ayında değil yaşam boyunca dikkat edilmesi gereken önemli bir husus olduğunu vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meriç, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ramazan ayı değil her zaman ağza iyi bakmak gerekmektedir. Eğer kişi zaten ağız sağlığına özen gösteriyorsa dişlerine ve diş etlerine iyi bakıyorsa Ramazan geldiğinde de çok fazla problem yaşamaz. Yaşasa bile çok az olur. Aslında yemek yediğiniz, bir şeyler içtiğiniz zaman ağzınızı temizliyorsunuz. Ama siz bunları yapamadığınız zaman tükürük akışı minimuma iniyor. Tükürük ağzımızı temizleyen bir banyo gibidir eğer bu banyo olmazsa üstelik 36,5 derece sıcaklıkta ve nemli bir ortam olan ağzımızda mikroplar varsa bu mikroplar çok hızlı bir şekilde çoğalır ve kötü faaliyetlere başlayabilir. Çürük ve diş eti sorunları varsa bunlar hemen ilerler. Dişlerinizden veya diş etlerinizden dolayı ağız kokunuz varsa bu artar.

” Tarçın ağız kokusunu azaltır “

Diş etinizde hastalık varsa bunun belirtisi de kanamadır. Oruçluyken de sadece fırçayı ıslatıp dişlerinizi temizleyebilirsiniz. Bu oruca zarar vermez. İlla ki macun sürmeye gerek yok ama isterseniz macun da kullanabilirsiniz. Macunu yutarım korkunuz olmaması için sadece su ve fırça kullanabilirsiniz. Fırça ile temizlik yüzde 75, macun ile temizlik yüzde 25 etkilidir. Diş ipi ile dişlerinizin arasını mutlaka temizleyin. Bunlardan sonra ağzınıza su alıp çalkalayıp, tükürün. Bunlar orucunuzu bozmaz. Tarçınlı gıdaların kokuyu azalttığını söyleyebiliriz, bu yüzden bol tarçın kullanmaya çalışın. Karanfil çiğnemek de ağız kokusunu önleyebilir.”

İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim